Składniki, z których tradycyjnie przygotowujemy swoje posiłki, nie zawsze są w zasięgu ręki, a szybko dostępne jedzenie zazwyczaj nie może być uznane za zdrowe. Sytuacje, w których sklepy są pozamykane, albo kiedy jest się na wyjeździe daleko od cywilizacji, to doskonałe okazje, w których sięgnąć można po łatwy w przechowywaniu, szybki w [...]
Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]
Systemów żywienia znamy wiele, jednym z nich jest dieta paleo, której zasady opierają się na tym, co jadali nasi przodkowie, zanim przeszli do osiadłego trybu życia. Czym jest ta dieta, na czym się opiera? Jakie są jej zasady? Na te oraz inne pytania postaram się odpowiedzieć w poniższym artykule. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] enzymów wątrobowych, neuropatią i bólami głowy. Podsumowując: w diecie chodzi o to, by nie brakowało głównych grup produktów. Jeśli ktoś bez powodu wyklucza np. węglowodany, tłuszcze, źródła protein, a oferuje np. same owoce, same warzywa, głodówkę (diety ultraniskokaloryczne w rodzaju VLCD) lub diety dostarczające samych tłuszczów i [...]
W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
[...] Bez obliczenia właściwego bilansu zmniejszenie konsumpcji źródeł węglowodanowych wcale nie musi być skuteczną metodą postępowania. Schudniesz, gdy ograniczysz podaż energii w diecie, ale całkowitą, zwracając uwagę na fakt, iż węglowodany, tłuszcze i białka wcale nie są tak samo kaloryczne oraz iż wywierają odmienny wpływ na stężenie insuliny.
[...] na ciśnienie krwi, pracę nerek i żołądek (sól), powodują potężny wyrzut insuliny i związane z tym przesunięcia jonów elektrolitów oraz odkładanie tkanki tłuszczowej (np. węglowodany o szybkiej kinetyce), podwyższają stężenie glukozy i insuliny na czczo (zwiększają insulinooporność; wszelka wysoko przetworzona żywność), stłuszczają wątrobę [...]
Początkowy okres treningu cechuje się uzyskiwaniem niezwykłego postępu pod względem przyrostu siły i masy mięśniowej, szybkości i mocy. Niestety możesz ten czas zmarnować i odpowiednio nie przepracować początkowych miesięcy treningu. Co jest ważne, a co można pominąć lub zlekceważyć? Dlaczego jedne osoby odnoszą sukces, a inne nie? Co zapamiętać? [...]
Z treningami dwa razy dziennie nie mamy do czynienia w przypadku większości trenujących. Z reguły na przeszkodzie stoją obowiązki związane z pracą/edukacją i/lub rodziną. Jednak w niektórych dyscyplinach sportu, zwłaszcza w przypadku poważniejszego do nich podejścia, niezbędne/zalecane są treningi wykonywane dwa razy dziennie. Ochrona stawów Dla [...]
[...] namocz surowe orzechy nerkowca i zblenduj je z sokiem z cytryny, wodą, ziołami i czosnkiem, aby stworzyć kremowy, bogaty w białko wegański dressing do sałatek. Jedz węglowodany wysokobiałkowe Wiele powszechnie spożywanych węglowodanów, takich jak biały makaron i biały ryż, mają stosunkowo niską zawartość białka. Na przykład woreczek [...]
[...] przepłynie więcej wody? Oczywiście w drugim. Teraz w miejsce gumowej rurki podstawmy naczynia krwionośne, wodę podmienimy na krew bogatą w składniki odżywcze (m.in. węglowodany i aminokwasy), a w miejsce basenu pojawią się mięśnie. Mam nadzieję, że analogia wydaje się wystarczająco obrazowa. Z jednej strony mięśnie w trakcie pracy [...]
[...] za duchowych przewodników środowiska kulturystycznego nadal bazuje na rozwiązaniach z poprzedniego wieku, niektórych mających kilkadziesiąt lat. Mówi się, że: „musisz jeść węglowodany, wtedy urośniesz” Twierdzenie nie do końca prawdziwe, czyli fałszywe. Bardzo dobrym źródłem energii są tłuszcze. Stwierdzenia w rodzaju „węglowodany są na masę” [...]
W dobie napojów stosowanych przed w trakcie i zaraz po treningu warto pamiętać, iż ustrój ma ograniczone możliwości przyswajania płynów. Podobnie, istnieje ściśle określony próg intensywności, jaki toleruje dana osoba. Można wchłonąć tylko pewną ściśle określoną ilość węglowodanów np. na godzinę wysiłku. Jakiego rodzaju napoje przed w trakcie i [...]
[...] swoim atrakcyjnym wyglądem, smakiem i łatwością przygotowania. W poniższym artykule postaram się przybliżyć kilka najbardziej popularnych błędów żywieniowych. Co prawda, węglowodany są źródłem energii, jednakże w pewnych sytuacjach mogą powodować ospałość oraz rozleniwienie, dlatego nie zawsze są dobrym rozwiązaniem, jeżeli chodzi o [...]
Aby odpowiedzieć na pytanie zawarte w tytule tego artykułu, musimy cofnąć się do początku i zastanowić się, skąd w ogóle wzięło się przekonanie, że to właśnie Twoje osiągnięcia na danym treningu, będą podyktowane tym, ile kalorii powyżej zapotrzebowania zjadasz. I nagle bum!!! Ćwiczący w “magiczny” sposób odzyskuje siły i znów może pobijać swoje [...]
[...] tłuszczowej, a jeszcze inne zachowania zdrowia w następnych 20-30 latach. Liczy się tylko bilans kaloryczny Nieprawda. Liczy się też to, skąd pochodzi energia, bo białka, węglowodany i tłuszcze wcale nie są sobie równe. Dieta, która odchudza, wcale nie musi być zdrowa. Możesz tracić na niej w większości np. mięśnie. Liczy się tylko spadek wagi [...]
Gdy sięgniesz pamięcią wstecz i przypomnisz sobie swój pobyt na plaży, z dużym prawdopodobieństwem oczami wyobraźni zobaczysz, z reguły mężczyzn, posiadających bardzo masywny brzuch, wystający znacznie przed linię ich ciała. Być może w rękach trzymali piwo. Trening siłowy lepszy od aerobów? Po ile jestem ogólnie wielkim zwolennikiem teorii, że [...]
[...] potencjałem pod względem utleniania kwasów tłuszczowych. Dlaczego? Bo włókna powolne są przystosowane do pracy długotrwałej, gdzie źródłem energii staje się tłuszcz, a węglowodany są paliwem drugiego rzutu. I odwrotnie, włókna szybkie są „skazane” na pozyskiwanie energii z innych źródeł (ATP, fosfokreatyna, glikogen), ponieważ mają niski [...]
[...] wyraźnie niższy poziom zatłuszczenia ciała. Sportsmenki z FHA spożywały mniej tłuszczu z pożywienia. Zawodniczki z FHA konsumowały mniej produktów szczególnie zasobnych w węglowodany. Ochotniczki z FHA przyjmowały więcej błonnika. Panie z FHA wybierały także produkty o niższej gęstości energetycznej. Więcej informacji na temat wspomnianej [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej długofalowo przynosi liczne korzyści zdrowotne, jednak krótkoterminowo wiąże się ze znacznym ryzykiem. Dlaczego tak się dzieje? Cóż, jest wiele przyczyn i mechanizmów, które należy wyjaśnić. Gwoli wyjaśnienia dodam, że cytowane badanie jest bardzo ciekawe – pokazuje, że kofeina może chronić osoby otyłe przed negatywnymi [...]