Zdaniem naukowców, odpowiednie spożycie białka może pomóc zmniejszyć ryzyko osłabienia u kobiet w starszym wieku. Według przeprowadzonych badań, spożycie co najmniej 1,1 grama białka na kilogram masy ciała (g / kg), w okresie trzech lat prowadziło do zmniejszenia ryzyka osłabienia u kobiet po menopauzie. Podsumowanie Świetne źródła białka, które [...]
Obliczenia naukowców i wyniki badań przeprowadzonych na reprezentatywnych grupach ludności sugerują, że w 2021 r. cukrzyca atakowała 720 mln osób, a w 2045 r. ma dotykać blisko 1 miliarda ludzi. Dość płynnie staje się ona jednym z najważniejszych problemów naszego stulecia. Podsumowanie Podaje się również, że u pacjentów z cukrzycą na jakość [...]
[...] Buendia ujawnił swoją obecną wagę, która wynosi 87 kg. W ciągu ostatnich pięciu tygodni schudł 5 kg, a jego docelowa waga to 100 kg. Na YouTube omówił też wyniki badań krwi, z których wynika, że na nieznacznie podwyższony cholesterol i enzymy wątrobowe. Zamierza wspierać wątrobę przyjmując suplementy diety. Po przegranej w 2018 [...]
Kiedy myślisz o budowie mięśni, pierwszą rzeczą, która przychodzi Ci na myśl, jest białko? Nie zrozum nas źle. Faktem jest, że musisz spożywać określoną ilość białka (i kalorii), aby zbudować umięśnioną i szczupłą sylwetkę. Jednak początkujący kulturyści często zapominają o znaczeniu innych czynników, takich jak: mikroelementy, sen i sprawność [...]
Wyniki badań sugerują, iż witania ospała ma wpływ na zmniejszenie stresu, lęku i poprawę samopoczucia. W jednym z badań przy podawaniu trzy razy dziennie po 300 mg ekstraktu dziennie zaobserwowano spadek stężenia kortyzolu o 27,9%, w grupie placebo o 7,9%. Istnieją też przykłady badań, których autorzy sugerują, iż ashwagandha bardzo silnie tłumi [...]
Goździki, znane również jako kwiaty korzenne, to pąki drzewa syzygium aromaticum, które pochodzi z wysp Moluki położonych we wschodniej części Indonezji. Mają słodki, lekko gorzki smak i są bardzo aromatyczne. Goździki są powszechnie używane jako przyprawa do gotowania oraz pieczenia i zwykle kojarzą nam się z okresem jesienno-zimowym. [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru anseryny, albowiem po odkryciu omawianej w jednym z wcześniejszych artykułów karnozyny w wołowinie, naukowcy zaczęli poszukiwać tej substancji również w tkance mięśniowej innych gatunków zwierząt. Wprawdzie, jak [...]
Nadal bardzo wiele osób jest przekonanych, iż ograniczenie dopływu powietrza w trakcie treningu powoduje, że zawodnik może poprawiać wydolność i szybciej zaadaptuje się do wysiłku. Mam złe informacje, niewiele wskazuje, że jest to prawdą. W dzisiejszym artykule przyjrzymy się dokładniej temu ciekawemu zagadnieniu. Referencje: Bao R, Ning G, Sun [...]
[...] Wydaje się, iż można skutecznie przeciwdziałać rozwojowi cukrzycy, a nawet cofać chorobę, która istnieje już w ustroju. Przynajmniej to sugerują naukowcy prezentujący wyniki badań dotyczące np. diety ketogenicznej. Niemniej większość ludzi lekceważy lub nie chce podjąć właściwej interwencji treningowo-dietetycznej. Wolą sięgać po leki (np. [...]
Leptyna jest produkowana m.in. przez białą tkankę tłuszczową, najczęściej występującą formę tkanki tłuszczowej u ssaków. Wbrew internetowym teoriom nie ma żadnych dowodów na to, iż tzw. brązowa tkanka tłuszczowa ma jakiekolwiek znaczenie praktyczne u człowieka. Naukowcy oszacowali, że rozmiar zlokalizowanych nad obojczykami zasobów brązowego [...]
W Georgia State University przeprowadzono ciekawe badanie, które pokazało, że cząsteczka wytwarzana podczas postu lub ograniczania liczby kalorii, może przeciwdziałać starzeniu się naczyń krwionośnych. Może to jednocześnie zmniejszać częstotliwość występowania i natężenie chorób związanych układem krwionośnym takich jak choroba sercowo-naczyniowa. [...]
Moda na posiadanie brody nie przemija, a w obecnej sytuacji nawet się nasila. Jednak nie wszyscy mężczyźni mogą równie łatwo wyhodować brodę. Na szczęście istnieje kilka metod, które mogą w tym pomóc. Jedną z nich jest przyjmowanie suplementów zawierających biotynę, która znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na skórę, włosy i [...]
[...] z samcami. Stosowanie kreatyny oceniano również w innych modelach klinicznych, w których depresja jest często obserwowana jako wtórna konsekwencja choroby lub jest wynikiem leczenia. Na przykład w mysim modelu padaczki dietetyczne leczenie kreatyną nie tylko łagodziło nasilenie napadów, ale także zmniejszało zachowania podobne do [...]
Istnieje kilka związków chemicznych, których stosowanie w kontekście wspomagania kondycji sportowej pozostaje kontrowersyjne. Wyniki badań naukowych w tej materii nie są bowiem jednoznaczne. Jednym z dobrych na to przykładów jest suplementowanie diety beta-hydroksy-beta-metylomaślanem, czyli popularnym HMB. Nie wykazano korzyści ze stosowania HMB [...]
[...] temu, co najczęściej możemy znaleźć w spalaczu tłuszczu. Skąd w ogóle wzięły się wątpliwości? Jest to "pozostałość" po pierwszych latach stosowania kreatyny, gdzie wstępne wyniki badań pokazywały możliwy niekorzystny wpływ kofeiny na suplementację kreatyną. Ten mit, w kolejnych badaniach, został już dawno obalony. Najlepszym tego przykładem, [...]
Nie do końca został jeszcze jednak poznany dokładny wpływ wysokiej ilości białka w diecie na kompozycję i obfitość mikrobioty jelitowej. W związku z tym cały czas prowadzone są badania mające na celu odnalezienie i opisanie powiązań pomiędzy dietą a życiem bakteryjnym w przewodzie pokarmowym. Jedno z badań mających na celu głębsze poznanie wpływu [...]
Withania somnifera (Solanaceae), znana jako „indyjski żeń-szeń” lub „Ashwagandha”, to roślina lecznicza stosowana w praktyce ajurwedyjskiej w celu promowania dobrego zdrowia i długowieczności. Do tej pory Ashwagandha była znana jako środek stosowany do wspomagania funkcjonowania pamięci i poprawy funkcji poznawczych. Wyniki badań przeprowadzonych [...]
Jak donoszą wyniki badań, dorosłe kobiety cierpiące na trądzik mogą przynajmniej częściowo rozwiązać problemy skórne, spożywając kilka razy w tygodniu ryby, zamiast mięsa, i jednocześnie zwiększając spożycie owoców i warzyw. Pomocne może być również zmniejszenie stresu w codziennym życiu. Badanie Włosi przebadali 518 kobiet w wieku powyżej 24 [...]
Kolejne badania dowodzą, że codzienna aktywność obniża ryzyko raka, ataku serca, udaru mózgu (nawet u osób z nadwagą). Za aktywność rozumiemy każdą formę ruchu - chodzenie, bieganie, jazda na rowerze, wykonywanie codziennych czynności takich, jak sprzątanie, gotowanie, prasowanie itp. Bezczynność fizyczna jest równie śmiertelna, jak palenie [...]
Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Funkcje witaminy C jako przeciwutleniacza i kofaktora enzymów są dobrze poznane. Jednak jest nie tylko silnym antyoksydantem, badania wykazały, że podawanie witaminy C wiąże się ze zmniejszonym zapotrzebowaniem na opioidowe leki przeciwbólowe po operacjach chirurgicznych. Referencje: Nicholas N. [...]