Praca siedząca nie zawsze musi być niekorzystna dla naszego zdrowia, o ile zadbamy o to, by mieć wystarczająco dużo ruchu poza nią. Do takich wniosków doszli naukowcy w jednym z badań. Wyniki wykazały, że osoby pracujące przy przysłowiowym biurku, które ćwiczyły umiarkowanie przez godzinę lub więcej dziennie w mniejszym stopniu były narażone na [...]
Woda jest niezbędna do życia — co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Usuwa z organizmu toksyny, nawilża naszą skórę, gasi pragnienie i jest niezbędna do procesów przemiany materii. Wiele osób zastanawia się, jaką wodę wybrać: czy taką w butelce ze sklepu, a może zwykłą wodę z kranu? Niektórzy mogą się zastanawiać, która opcja jest [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
[...] także umysłową. Kolejny zestaw dowodów sugerujących, że kreatyna jest niezbędnym składnikiem odżywczym, wyłania się z przeprowadzonych populacyjnych badań naukowych. Ich wyniki sugerują, że niskie spożycie kreatyny w diecie wiąże się z różnymi niekorzystnymi skutkami zdrowotnymi: wyższym ryzykiem depresji zmniejszoną sprawnością poznawczą u [...]
Stres oksydacyjny i stan zapalny to ściśle powiązane procesy patofizjologiczne, z których jeden może być łatwo wywołany przez inny. Zatem oba procesy występują jednocześnie w wielu stanach patologicznych np. przy otyłości. Każdy rodzaj treningu indukuje stres oksydacyjny, niezależnie czy podnosi się ciężary, biega, pływa, skacze czy trenuje na [...]
[...] połowę do niebrania tej witaminy. Następnie monitorowali wszystkich uczestników przez trzy lata. W przeciwieństwie do innych badań nad multiwitaminami, warto było omówić te wyniki. Grupa przyjmująca multiwitaminę wykazała imponującą, 30-procentową poprawę pamięcii funkcji poznawczych, w porównaniu z grupą placebo”. Schwarzenegger dodał, że [...]
[...] wiemy, iż nawet u osób przebiegających ponad 1,8 km w 6 minut (czyli dobrze wytrenowanych), suplementacja beta-alaniną w dawce 30 mg lub 45 mg na kg masy ciała poprawia wyniki. A mówimy tu o dawce maksymalnej ledwie 3,1 g, bo biegacze mieli masę ok. 70 kg. Biorąc pod uwagę, iż beta alanina jest tania i łatwo dostępna, warto ją wypróbować. [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne mogą mieć negatywny wpływ na wątrobę (patologiczne zmiany, gruczolaki, włóknienie, cholestaza czy nawet rak wątrobowokomórkowy). Od przynajmniej 30 lat wiemy, iż nadużywanie SAA jest główną przyczyną patologicznych zmian w nerkach. Ale to na pewno nie przez sterydy? Zobacz na wykres. Znaczne pogorszenie [...]
Wiemy, iż stężenie testosteronu może odcisnąć swoje androgenowe piętno na twarzy. Dłuższe bycie na ponadfizjologicznych dawkach testosteronu może mieć wpływ na zagęszczenie zarostu w niektórych rejonach (np. brzuch, plecy, twarz), a łysienie w innych (np. androgenowy wzór łysienia dotyczący głowy, powiązany prawdopodobnie z DHT). Wyniki badania [...]
Metformina jest preparatem przeciwcukrzycowym, bywa stosowana przez niechorujące na cukrzycę osoby, trenujące siłowo, mimo iż nie ma nawet cienia dowodu, iż ten środek pomaga osobom zdrowym! Za to istnieje wiele dowodów na to, iż metformina może wywołać stan zagrażający życiu - i faktycznie zabiła do tej pory setki osób (kwasica mleczanowa). [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Które aminokwasy muszą być dostarczone z pożywieniem (są niezbędne)? Arginina (częściowo niezbędna), histydyna, izoleucyna*, leucyna*, lizyna, metionina, fenyloalanina, treonina, tryptofan, walina* (* = BCAA). Aminokwasy, które nie muszą być [...]
[...] Wiemy, że w trakcie treningu siłowego kofeina pozwala wykonać więcej powtórzeń oraz sprawia, że wszystkie serie wydają się lżejsze. Kofeina ma też wpływ na pamięć i wyniki egzaminów. Kofeina poprawia pamięć i sprzyja redukcji tłuszczu W jednym z badań uczestnicy spożywający kofeinę rano wykazywali znaczącą poprawę dotyczącą przypominania [...]
Regularne spożywanie oliwy z oliwek (extra virgin) zmniejsza częstość występowania powikłań cukrzycy (np. związanego z cukrzycą przyspieszeniem procesu miażdżycowego), zapobiega wystąpieniu cukrzycy u osób podatnych na to schorzenie np. przez uwarunkowania genetyczne, zmniejsza stan zapalny w ustroju poprzez działanie związków antyoksydacyjnych [...]
Wpływ zwiększonej wysokości na wyniki sportowe jest dobrze znany. Jest to dość złożona kwestia. Osoba przyzwyczajona do wysokości 300 czy 400 m, przeniesiona na wysokość ponad 2500 m, dość szybko poczuje "spadek mocy". I odwrotnie: gdy osoby spędzające czas na wysokości (mieszkające tam) będą trenowały na nizinach, mogą oczekiwać zwyżki osiągów, [...]
[...] lipolizy iniekcyjnej. Tkanka tłuszczowa jest rozkładana przy pomocy preparatu chemicznego, który jest wstrzykiwany w tłuszcz. Koszt jednego zabiegu to 300-400 zł. Najlepsze wyniki uzyskuje się po około 4 zabiegach, których łączny koszt wynosi mnij więcej 1500 zł. O czym należy pamiętać? Lipomastia w większości przypadków powstaje na skutek [...]
[...] i badania wcale nie potwierdzają korzyści ze stosowania statyn. Starsze eksperymenty opracowane przez naukowców obficie „wspomaganych” finansowo dały przewidywalne wyniki, zgodne z oczekiwaniami koncernów sprzedających tego rodzaju leki. To nie znaczy, że wysokie stężenie cholesterolu nie jest szkodliwe dla zdrowia, tylko iż jego [...]
[...] zapalny. Niektóre badania wskazują, iż ekstrakty z witanii ospałej mają potencjał antynowotworowy. Ashwagandha a bezsenność Stwierdzono, że Ashwagandha przynosi obiecujące wyniki w leczeniu bezsenności i przywracaniu właściwych rytmów okołodobowych. Jednak każda osoba cierpiąca na bezsenność inaczej reaguje na różne stężenia witanolidów w [...]
Ashwagandha zaczyna być rozpoznawalna z kimkolwiek by się nie rozmawiało i bardzo dobrze, że tak się dzieje. W 1998 r. w bazie danych PUBMED było o niej tylko 7 wzmianek, w 2018 r. już 95, w 2022 r. było to już 170 publikacji. Mówimy o osobnych pracach naukowych poświęconych witanii ospałej. Coraz częściej naukowcy poświęcają ashwagandzie bardzo [...]
Przy wyższym tempie przemiany materii komórki ulegają większemu "zużyciu", m.in. w postaci uszkodzeń spowodowanych przez wolne rodniki. Dodatkowo układy biologiczne mają zagwarantowaną tylko określoną liczbę cykli (liczbę podziałów komórkowych), później występuje dużo większe ryzyko powstania uszkodzeń metabolicznych (defekty naprawy DNA), [...]
Wyniki pochodzące z ostatnich kilkunastu lat badań rzucają nowe światło na prozapalne właściwości rozmaitych tłuszczów, wiemy też coraz więcej o ich wpływie np. na poposiłkowe stężenie insuliny. Co się okazało? W jednym z badań porównano dietę bogatą w tłuszcze nasycone, z dietą bogatą w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) u 162 osób. [...]