Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] (np. schabowy lub mielony lub pierś z kurczaka) + surówka warzywna (np. mizeria lub kapusta kiszona itp.) -SUBSTYTUT – 4 kanapki z serkiem topionym lub twarogiem, szynką i warzywami (ogórek pomidor itp.) Dzień nietreningowy: -zupa (różnorodne zupy np. pomidorowa, ogórkowa, kapuśniak itp.) zupy zawierające ziemniaki, ryż bądź makaron, zależy od [...]
[...] słodycze; & 19.4% z owoców i 6.7% warzyw (razem średnio około 26%)! Czyli ~74% pochodziło z 'nienaturalnych źródeł' (innych niz fruktoza naturalnie wystepująca w owocach czy warzywach). Więc tylko 1/4 (26%) calkowitej fruktozy w typowej diecie (amerykanina) pochodzi z owoców/warzyw! Wyzej podane sa wyniki średnie - niestety nie ma tabelki [...]
[...] tłuszczy Więc jak zazwyczaj wygląda dieta dla Jasia? I śniadanie: Płatki owsiane Jajka Oliwa Owoc II śniadanie: Pierś z kurczaka Ryż parboiled/lub brązowy Brokuły/lub inne warzywa Garść orzechów Przed treningiem: Pierś z kurczaka Ryż parboiled/lub brązowy Brokuły Brokuły/lub inne warzywa Po treningu: Pierś z kurczaka Ryż parboiled/lub brązowy [...]
[...] A, C, grupa witamin B ( B1, B2, PP) i E. Na Twoją cerę na pewno dobrze wpłynie beta-karoten - roślinna forma witaminy A. Znajdziesz go w świeżych, zielono-listnych warzywach oraz żółtych i pomarańczowych owocach. Witamina ta jest niezbędna do budowy warstw nabłonkowych skóry, zapobiega też czopowaniu porów. Robiąc zakupy nie zapomnij o [...]
[...] uwagę na rodzaj spożywanych cukrów. Wśród węglowodanów powinny dominować cukry o niskim indeksie glikemicznym ( gruboziarniste pieczywo, ciemne kasze, niełuskany ryż oraz warzywa. Należy także pamiętać, że ważny jest nie tylko odpowiedni rodzaj węglowodanów, ale również ogólna ich ilość w diecie. Zbyt duża ich konsumpcja może powodować, iż to [...]
[...] Duże znaczenie ma również kwasowość produktu dostęp światła, tlenu i dlatego bardzo trudno określić starty rzeczywiste. Straty największe są w gospodarstwach domowych, gdy warzywa czy owoce są nadmiernie rozdrabniane i gotowane w dużej ilości wody, nie wspominając o restauracjach gdzie produkty leżą podgrzewane nawet cały dzień. Co więc robić? [...]
[...] -im dłużej zamierzasz iść w tango -> tym dłuższe restrykcje w diecie Co rozumiem przez restrykcje? -brak ograniczeń w spożywanym białku -brak ograniczeń w spożywanych warzywach Wyjątkiem sa strączkowe które maja sporo węgli Za to: -węgle minimum ale tez bez przesadyzmu jednej truskawki nie zjemy tak 30-50g idealnie -podobnie fat Kolejnym [...]
[...] uwagę na rodzaj spożywanych cukrów. Wśród węglowodanów powinny dominować cukry o niskim indeksie glikemicznym ( gruboziarniste pieczywo, ciemne kasze, niełuskany ryż oraz warzywa. Należy także pamiętać, że ważny jest nie tylko odpowiedni rodzaj węglowodanów, ale również ogólna ich ilość w diecie. Zbyt duża ich konsumpcja może powodować, iż to [...]
[...] ważnych związków. Oprócz tego występują rośliny które mają w sobie aminogram (skład aminokwasów) prawie taki sam jak pokarmy typu mięso czy jajka. Są nimi np orzechy i warzywa strączkowe. Najlepszym moim zdaniem posiłkiem bogatym w białko są posiłki zmieszane z produktów zwierzęcych i roślinnych. (o tym zresztą już napisałem jeden artykuł [...]
[...] podzielić na dwa rodzaje: (Herve Duchemin, 2009): • węglowodany proste - fruktoza, laktoza, maltoza, glukoza - możemy je znaleźć na przykład w owocach, mleku, miodzie czy warzywach, • węglowodany złożone - wielocukry, skrobia - możemy je znaleźć w takich produktach jak ziemniaki, kasze, ryż, chleb, płatki owsiane. Ważnym elementem w wyborze [...]
.Wywiad z Przemysławem Owczarkiem-aktualnym mistrzem Polski w kategorii do 100 kg oraz czwartym zawodnikiem na mistrzostwach Europy w kulturystyce w Moładawii. /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/08436215795a475fb855c00164aee5f0.jpg masti: juz tradycyjne pytanie:jak i kiedy się rozpoczęła Twoja przygoda z kulturystyka? Przemyslaw Owczarek: Witam [...]
[...] obserwuj swój poziom energii, trawienie i wydalanie. POMYSŁY NA PRZYGOTOWANIE AWOKADO rozsmaruj awokado (masło awokadowe) na pieczonych ziemniakach posmaruj takim masełkiem warzywa przygotowane na parze podgrzej masę awokadową i dodaj ją do prażonej kukurydzy rozsmaruj awokadowe masełko na pełnoziarnistym chlebie lub kukurydzianych placuszkach [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
.Wywiad z Przemysławem Owczarkiem-aktualnym mistrzem Polski w kategorii do 100 kg oraz czwartym zawodnikiem na mistrzostwach Europy w kulturystyce w Moładawii. /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/08436215795a475fb855c00164aee5f0.jpg masti: juz tradycyjne pytanie:jak i kiedy się rozpoczęła Twoja przygoda z kulturystyka? Przemyslaw Owczarek: Witam [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] źródło białka. Dobre źródła b/w/t w diecie: Białka: Mięsa dobrej jakości (kurczak, indyk, schab, wołowina, cielęcina...), jaja, nabiał. Węglowodany: Ryże; kasze; ziemniaki; warzywa; płatki owsiane i otręby; ciemnie pieczywo; owoce. Tłuszcze: Oliwa, Olej lniany, orzechy. Kiedy znasz już podstawowe tajniki układania diet śmiało się za to zabierz [...]
[...] produkcie lub potrawie, moze zalezec rowniez od ilosci dodanego cukru, a takze wynikac z nizszej zawartosci blonnika pokarmowego. Najnizej kalorycznymi komponentami diety sa warzywa, natomiast owoce zawieraja znaczne ilosci cukrow, wprowadzajac wiecej energii do codziennej diety. Ulozenie diety, w celu zaspokojenia potrzeb energetycznych wymaga [...]
[...] witam. Serce, wątroba, nerki, żołądek, jelita i inne organy dostają „po dupie”. Dobrym rozwiązaniem byłoby w tym przypadku bardziej zbilansować tą dietę i dołożyć świeże warzywa i owoce, orzechy, jogurt lub mleko. 4. ograniczenie śmieciowego jedzenia na rzecz zdrowego W pokarmie znajdują się tzw. dobre i złe cukry – podobnie jest z [...]
[...] sztucznymi nawozami oraz pochodzącymi z zanieczyszczeń przemysłowych pierwiastkami ciężkimi. Dlatego kupując nawet najpiękniej wyglądające warzywa czy owoce, a nie znając ich źródła pochodzenia powinniśmy zdawać sobie sprawę, ze w naszym pożywieniu może brakować wielu składników odżywczych. Powinniśmy tez [...]
[...] kalorii wg stałej, dziennej stawki. Większość kalorii musi pochodzić z węglowodanów, następnie z proteiny, a na końcu z tłuszczów. Najwięcej węglowodanów zawierają owoce, warzywa, ryż, kartofle, ziarna zbożowe i chleb pełnoziarnisty. To właśnie one pobudzają produkcję enegii i powstawanie glikogenu. Oba te elementy są bardzo ważne dla [...]
[...] wspomnieć, iż wybierając źródło ( nie tylko węglowodanów ) należy wybierać produkty najmniej przetworzone. Unikamy wtedy potencjalnych ubytków witamin i minerałów. ‘A co z warzywami i błonnikiem?’ Ważna sprawa. Błonnik wspomaga pracę przewodu pokarmowego i wpływa na pracę bakterii gnilnych w jelicie grubym. Pełni zatem funkcję regulującą. W [...]
[...] sztucznymi nawozami oraz pochodzącymi z zanieczyszczeń przemysłowych pierwiastkami ciężkimi. Dlatego kupując nawet najpiękniej wyglądające warzywa czy owoce, a nie znając ich źródła pochodzenia powinniśmy zdawać sobie sprawę, ze w naszym pożywieniu może brakować wielu składników odżywczych. Powinniśmy tez [...]