Różeniec górski (rhodiola rosea) jest bardzo ciekawym ziołem stosowanym w chińskiej i skandynawskiej medycynie prawdopodobnie od 3 tysięcy lat. Inne spotykane nazwy to: Rosavin, Rosenroot, Rhodiola Rhizome, Golden Root, Arctic Root, Rhodiola. Z analiz chińscy naukowców wynika, iż różeniec górski ma wpływ na zmniejszenie włóknienia wątroby. U [...]
Bieganie jest niezmiernie popularne, jednak czy jest bezpieczne dla zdrowia? Naukowcy wzięli pod uwagę 22 380 zapisów, uwzględniono 49 artykułów, z tego z 35 wyciągnięto dane odnośnie zdrowia biegaczy. Średnio programy biegania składały się z: 3,7 ± 0,9 sesji / tydzień, 2,3 ± 1,0 h / tydzień, 14,4 ± 5,4 km / tydzień, przy [...]
L-cytrulina jest popularnym aminokwasem, który często pojawia się w różnych produktach dla sportowców. Dlaczego stosuje się suplementy diety, a nie pokarm? Z tej samej przyczyny, jak w przypadku kreatyny. W 1-1.5 kg świeżego arbuza znajduje się 3 g l-cytruliny (minimalna dawka skuteczna), zaś w 3.3-5 kg arbuzów znajdziemy 10 g l-cytruliny [...]
Kabergolina – to długo działający agonista receptora dla dopaminy, z wysokim powinowactwem do receptorów D2 (a niskim dla adrenergicznych α1, α2 oraz serotoniny: 5-HT) . Badania prowadzone in vitro pokazują, iż kabergolina wywiera bezpośredni wpływ hamujący na wydzielanie prolaktyny. Normalny zakres dla prolaktyny u człowieka to [...]
Wbrew opiniom zamieszczanym w Internecie wcale nie jest udowodnione, iż współczesna żywność, a w szczególności dodatki do niej, wywołują raka. Osoby głoszące podobne tezy nie wzięły pod uwagę, iż znaczące wydłużenie życia ludzi wpływa na pojawienie się większej liczby nowotworów, gdyż istnieje o wiele więcej osób w podeszłym wieku. To tak, jakby [...]
Większość osób trenujących sięga po ten czy inny rodzaj alkoholu (Schwarzenegger też pił niewielką ilość alkoholu dla zgrywy i twierdził, że to jego „sekret” dający pompę). Picie w naszym kraju ma często znamiona patologiczne, a zwykle nałóg rozpoczyna się niewinnie: okazjonalnym sięganiem po alkohol np. w weekendy, później już [...]
Hamilton-Reeves JM i wsp. przeprowadzili meta-analizę, aby ustalić, czy izoflawony wywierają działanie estrogenopodobne u mężczyzn, poprzez obniżenie stężenia biologicznie dostępnego testosteronu. Badano wpływ białka sojowego lub izoflawonu na testosteron, SHBG, wolny testosteron i wskaźnik androgenowy (FAI) u mężczyzn. Bazy danych PubMed i CAB [...]
Jeśli Twoim celem jest utrata masy ciała, nic nie działa lepiej niż dieta dostarczająca dużych ilości białka. Przynajmniej tak zawsze myśleliśmy. Inni przekonują, iż najskuteczniejsza jest dieta wysokotłuszczowa, o umiarkowanej ilości białka, jednak szereg dowodów wskazuje na to, że można stosować klasyczną dietę z wysoką zawartością protein i [...]
Lydia A. Bazzano i wsp. sprawdzili, jak dieta niskowęglowodanowa oraz niskotłuszczowa wpływają na redukcję wagi ciała. Wbrew opisowi zawierającemu skrót badania, w grupie diety niskowęglowodanowej dostarczano od 93 do 127 g węglowodanów dziennie, a nie mniej, niż 40 g dziennie. Dieta niskowęglowodanowa wyglądała następująco (po 3 miesiącach [...]
Nandrolone wywiera wiele negatywnych skutków ubocznych m.in. może oddziaływać na układ sercowo-naczyniowy. Istnieją dziesiątki doniesień, iż stosunkowo łagodny nandrolone powodował m.in. zwłóknienie, przekrwienie i stan zapalny nerek królików. Mało tego, nandrolone w dawkach 4 i 10 mg na kilogram masy ciała 2 x w tygodniu przez 6 miesięcy, [...]
Regularne korzystanie z sauny wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem sercowo-naczyniowym, ale mechanizmy leżące u podstaw tego korzystnego efektu nie są do końca poznane. Wnioski: regularne korzystanie z sauny wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem nadciśnienia, co może odpowiadać za zmniejszenie ryzyka sercowo-naczyniowego u korzystających z sauny. Nie [...]
Histamina w pokarmach (pochodzenia spożywczego) powoduje nietolerancje pokarmowe i rzadziej zatrucia, a ta składowana w ustroju jest jednym z głównych mediatorów zapalenia. Zatrucie lub nadwrażliwość na histaminę pokarmową jest klasyfikowane, jako pseudoalergia - daje bardzo podobne objawy, jak alergia, ale nią nie jest. W klasycznych alergiach [...]
Pierwszy raz, anavar został opisany w roku 1962, wyprodukowany w 1964 roku przez firmę Searle & Co. (obecnie Pfizer). Występuje pod nazwami Lonavar (Argentyna, Australia), Lipidex (Brazylia), Antitriol (Hiszpania), Anatrophill (Francja) oraz Protivar. Anavar został wycofany z rynku w USA w 1989 roku, powrócił dopiero w 1995 roku pod nazwą [...]
U mężczyzn starzeniu się towarzyszy stopniowe zmniejszenie wydzielania androgenów. Jednak pod dużym znakiem zapytania jest zjawisko stopniowego spadku ilości testosteronu z wiekiem. Niekoniecznie muszą zachodzić duże zmiany, jeśli chodzi o stężenie testosteronu całkowitego. Zupełnie inaczej przedstawia się kwestia testosteronu wolnego, nie [...]
Oliwa z oliwek (OO) w umiarkowanej ilości może mieć cenne działanie na zdrowie. W nadmiarze staje się szkodliwa, ze względu na proporcje kwasów tłuszczowych i znikomą zawartość kwasów z grupy omega-3 (w nadmiarze szkodzi nawet woda, więc nie powinno to nikogo dziwić). Jaki skład ma oliwa z oliwek? W 100 g OO znajduje się: 73.3 g kwasów omega-9 [...]
Porównano wpływ różnych napojów węglowodanowo-białkowych podczas regeneracji po intensywnych, godzinnych interwałach. Od razu po wysiłku i 120 minut od jego zakończenia, 12 zawodników otrzymało jeden z trzech napojów o podobnej kaloryczności (285-300 kcal): tylko węglowodany 75 g (glukoza + maltodekstryny), węglowodany 45 g + proteiny 25 g + 0,5 g [...]
Glukoza jest kluczowym substratem metabolicznym potrzebnym do wytwarzania energii w tkankach. Wg obecnej wiedzy naukowej, nowotwory pozyskują energię drogą beztlenową, gdyż potrzebują mleczanów (glikoliza beztlenowa). Nie można jednak twierdzić, iż brak podaży węglowodanów w diecie zapewnia ochronę przed powstawaniem nowotworowych zmian w [...]
Na siłownię już dawno zawitały smartfony, nie uważam, by ten trend był pozytywny. Niektórzy ludzie więcej czasu spędzają na Facebooku, Instagramie, YouTube, pisząc SMS-y i robiąc zdjęcia, zamiast trenować. Maria Matsangidou i wsp. sprawdzali, czy użycie technologii VR (ang. Virtual Reality) ma wpływ na trening. Ironizując, gdyby to badanie [...]
Kreatyna jest związkiem zbudowanym z fragmentów 3 aminokwasów. Występuje naturalnie w organizmie, w mięśniach szybkokurczliwych. Można ją też podawać w postaci suplementów diety (np. kreatyna w kapsułkach, w proszku itd.). W ciągu doby z moczem tracimy ok. 2 g kreatyny. Czy to badanie jest ostatecznym dowodem? Badanie było wykonane na małej [...]
Pizza w niektórych badaniach jest powiązana ze zwiększonym ryzykiem raka prostaty (np. na obszarze Ameryce Północnej). Naukowcy oszacowali ryzyko bazując na danych z trzech badań przeprowadzonych we Włoszech w latach 1991-2002. Dane dotyczyły: 2569 kobiet z rakiem piersi, 1031 z rakiem jajnika, 1294 mężczyzn z rakiem prostaty, 4864 osób z grupy [...]