[...] niepełnowartościowe mają mniejszą wartość biologiczną. do nich należą białka roślinne zawarte głównie w suchych nasionach roślin strączkowych, jak: groch, fasola, bóg, soczewica, (około 20 %) , w produktach zbożowyc jak: pieczowy zwłaszcza razowe, mąka i makarony, kasze ( 8- 13 % ). Oto przykłądy łączenia białka roślinnego z białkami [...]
Witam chciałbym żeby ktoś kto się zna rzucił okiem na dietkę którą ułożyłem ... może coś by podpowiedział co by można było poprawić :) Wiek 22lata waga 66kg (teraz ok. 68, ale obliczałem zapotrzebowanie na 66kg) wzrost 175cm treningi 4 razy w tyg bjj, treningi w domu bardziej siłowe 3/4 razy w tyg, bieganie, rower, basen, drążki na świeżym [...]
[...] za spowolnienie reakcji, uczucie sytości po posiłku i wywołującej sen. L-tyrozyna znajduje się w produktach bogatych w białko, takich jak mięso, drób, owoce morza, fasola, soczewica. L-tyrozyna jest stymulatorem mózgu, natomiast L-tryptofan, który znajduje się w bananach, nasionach słonecznika, mleku działa obniżająco na sprawność umysłową. [...]
[...] są stosowane w wielu środkach spożywczych(przetworach mięsnych, galaretkach, maśle orzechowym, serach, ciastkach) Ryż rzadko uczula. Rośliny strączkowe(soja, groch, fasola, soczewica): Wśród tej grupy soja jest najsilniejszym alergenem. Produkty sojowe coraz częściej są stosowane w pokarmach( hamburgery, wyroby garmażeryjne) Orzechy (zwłaszcza [...]
[...] kanapki, co jem – glownie jajka z dodatkami Co lubisz jeść na obiad : co lubie – mieso i rybe z ziemniakami i surowka, co jem – mieso\rybe z warzywami, czasem z warzywami i soczewica\quinoa\brazowym ryzem Co jako przekąskę : dojrzewajace miesa, sery, owoce Co jako deser : Ograniczenia żywieniowe : nie mam ograniczen od lekarzy, ale po lekturze [...]
[...] wapnia, żelaza, witaminy E i witamin z grupy B. Ze względu na kaloryczność (100 g to 600-650 kcal) nie powinniśmy jednak zjadać więcej niż 8-10 sztuk dziennie. Soja, soczewica, fasola, groch, bób, ciecierzyca są ważnym źródłem białek i skrobi. Dostarczają dobrych tłuszczów i witaminy E, zawierają też witaminy z grupy B (przeciwdziałają [...]
[...] siłownia, dwa razy interwały, raz cycling. Co najmniej 20 km dziennie rower. Wolne dni/urlop: trekking, rower, kajak. Co lubisz jeść na śniadanie: kasza np. jaglana, soczewica, owoce. Co lubisz jeść na obiad : kasza, zupy warzywne, orzechy, jajka Co jako przekąskę : owoce np. jabłko, różne jagody, orzechy, pestki dyni, rodzynki suszone [...]
Witam, znalazłem w sieci taki artykuł, myślę że będzie on pomocny dla tych którzy chcą przybrać na masie... Wśród głosów na temat stosowania diet odchudzających coraz częściej słychać pytania dotyczące tego, co zrobić żeby nie tylko nie stracić, ale nawet przybrać na wadze? W przeciwieństwie do diet odchudzających, gdzie najważniejsza jest utrata [...]
Witajcie Jeżeli mój temat okaże się niezgodny z regulaminem to przepraszam. Czytałam regulamin więc : Wiek : 20lat (w kwietniu 21) Waga : 90kg Wzrost : 175cm Obwód w biuście(1) : 105 Obwód pod biustem : 88 Obwód talii w najwęższym miejscu (2): 90 Obwód na wysokości pępka : 105 Obwód bioder (3): 116 Obwód uda w najszerszym miejscu: 71 Obwód [...]
[...] Pozwolą one uzupełnić niedobór witamin oraz minerałów na diecie redukcyjnej, dostarczając przy tym nie wiele kalorii. Wyjątkiem są tu: kukurydza, fasola biała, soja i soczewica oraz ich kiełki - dostarczają wiele energii więc powinniśmy je wliczać do bilansu diety. Na redukcji w szczególny sposób powinniśmy zadbać o zwiększone dostarczenie [...]
[...] znajdują sie takie produkty jak Jajka codziennie praktycznie po 4 ryż kasza serki wiejskie ciemne pieczywo banany jabłka jogurty białkowe pierś z kurczaka Białko z mlekiem soczewica czasem słonecznik by podbic tłuszcze ryby i czasem rownież steki wołowe ważywa na patelnie oliwa płstki owsiane. Wegle trzymam na poziomie 5-6 g na kg białko okolo [...]
[...] za spowolnienie reakcji, uczucie sytości po posiłku i wywołującej sen. L-tyrozyna znajduje się w produktach bogatych w białko, takich jak mięso, drób, owoce morza, fasola, soczewica. L-tyrozyna jest stymulatorem mózgu, natomiast L-tryptofan, który znajduje się w bananach, nasionach słonecznika, mleku działa obniżająco na sprawność umysłową. [...]
oto moje rady: DIETA 1000 kcal: zaleca zjadanie 5 niewielkich posiłków dziennie. Muszą być możliwie równo rozłożone w czasie(przerwy między nimi nie powinny być krótsze niż 3 godziny). Nie wolno nic podjadać między posiłkami, ale można pić niegazowaną wodę mineralną (1,5-2 litry dziennie). Najważniejsze w tej diecie jest to, że wszystko co zje się [...]
Wśród głosów na temat stosowania diet odchudzających coraz częściej słychać pytania dotyczące tego, co zrobić żeby nie tylko nie stracić, ale nawet przybrać na wadze? W przeciwieństwie do diet odchudzających, gdzie najważniejsza jest utrata tłuszczu, w diecie na przyrost masy, największą uwagę przywiązuje się do rozwoju mięśni. Głównym elementem [...]
No to jazda! Od pół roku staram się jeść według wytycznych Ladies, ale wcześniej nie chciałam Wam zawracać głowy, bo nie do końca miałam wpływ na produkty z których komponowałam posiłki, mój tryb życia był trochę nieregularny, wpadały nieproszone rzeczy, a ja jak coś mam robić to na 100%, nie lubię półśrodków ;) Od stycznia zaczęłam moją przygodę [...]
znalazłem na dysku pewny ciekawy art. zawiera on informacje które pewnie każdy doświadczony sportowiec zna, lecz dla osób mniej obeznanych może się przydać Pozdrowionka. ZASADY ODŻYWIANIA SPORTOWCÓW - PRZEPIS NA SUKCES Do osiągnięcia sukcesu w sporcie pomocna jest dieta wysokowęglowodanowa. Spożywanie węglowodanów w czasie [...]