SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

[ART] Najczęstsze alergeny pokarmowe

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: , ,

Ilość wyświetleń tematu: 2757

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6365 Napisanych postów 76536 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 757762




Alergia pokarmowa to reakcja organizmu na produkty pokarmowe (alergeny) powodowana pobudzeniem mechanizmów immunologicznych w ustroju.
Rozwój alergii pokarmowej warunkują czynniki genetyczne, środowiskowe oraz czynniki wspomagające, do których zaliczamy niedojrzałość przewodu pokarmowego, choroby przewodu pokarmowego, wrodzone i nabyte defekty immunologiczne. W tych przypadkach alergia pokarmowa może być spowodowana zwiększoną przepuszczalnością jelita dla dużych cząsteczek oraz niedojrzałością ogólnej i miejscowej odpowiedzi immunologicznej. Ryzyko wystąpienia alergii u niemowląt jest większe u dzieci z rodzin obciążonych genetycznie.
Rozróżniamy alergeny pokarmowe częstsze i silniejsze , czyli takie, które częściej wywołują silne reakcje w postaci szoku anafilaktycznego.
Czas od zetknięcia z produktem do wystąpienia objawów może wynosić od kilku sekund do kilku godzin a nawet dni.

Główne alergeny:

Mleko krowie:
Nieprawidłowe reakcje na mleko występują prawie u 20 % niemowląt. Alergia na białka mleka krowiego jest chorobą prawie wyłącznie wieku niemowlęcego i wczesnodziecięcego, początek w wieku dorosłym jest rzadkością. Powyżej 3 roku życia u ponad 90% dzieci objawy ustępują. Między białkami mleka krowiego, koziego i owczego zachodzą reakcje krzyżowe, dlatego dzieciom uczulonym na mleko krowie nie zaleca się mleka innych gatunków zwierząt.
Objawy alergii na mleko:
1. Przewód pokarmowy: kolki brzuszne niemowląt karmionych piersią wielokrotnie są spowodowane alergią na mleko spożywane przez matkę. Po wprowadzeniu mieszanek mlecznych mogą wystąpić ulewania, niechęć do jedzenia, biegunki, wodniste stolce często z domieszką śluzu lub krwi, co może prowadzić do odwodnienia lub niedokrwistości. U dzieci starszych mleko może być przyczyną tzw zespołu jelita nadwrażliwego, w którym naprzemiennie występują biegunki i zaparcia
2. Objawy ze strony układu oddechowego: występują u 25% dzieci z alergią na mlelo krowie, może to być sapka, blokada nosa, napady kichania, nieżyt nosa, polipy nosa, zapalenie zatok, wysiękowe zapalenie uszu (często), przerost migdałków, przewlekły kaszel, nawracające przewlekłe zapalenia oskrzeli i płuc, astma oskrzelowa.
3. Zmiany skórne: u najmłodszych niemowląt występuje szorstkość skóry, zaczerwienienie policzków tzw. policzki lakierowane, ciemieniucha, swędzące zmiany grudkowe na rumieniowym podłożu zlokalizowane na kończynach, pośladkach, w okolicach narządów moczowo-płciowych, w ciężkich przypadkach zajęta jest cała skóra, dziecku dokucza uporczywy świąd , a zmiany skórne mają tendencję do sączenia(szczególnie u małych niemowląt) i nadkażenia bakteryjnego. U starszych dzieci typową lokalizacją są zgięcia łokciowe i podkolanowe, naderwanie płatków usznych.
4. Układ nerwowy: niepokój, rozdrażnienie, płaczliwość, kłopoty z koncentracją, nadpobudliwość ruchowa, zaburzenia snu.

Jajo kurze (białko i żółtko):

Jest powszechnym alergenem u dzieci. Żółtko ma znacznie słabsze właściwości alergizujące niż białko. Ze względu na wartości odżywcze zaleca się podawanie żółtka niemowlętom już po skończeniu 6 miesiąca życia. Żółtko zawiera żelazo, fosfor, wapń, magnez, witaminy A, B2, B6, D. Dieta niemowlęcia wzbogacona żółtkiem, zapobiega niedokrwistości, przeciwdziała krzywicy, dlatego niechętnie eliminujemy je z diety nawet przy podejrzeniu alergii na jajko, ale wprowadzamy je bardzo ostrożnie. Wraz z wiekiem wytwarza się tolerancja na białka jaja, (50% do 5 roku życia), ale uczulenie to utrzymuje się dłużej niż na białka mleka i u dorosłych występuje częściej niż uczulenie na mleko.

Ryby, skorupiaki, owoce morza:

Mięso ryb zawiera bardzo silne alergeny. Znane są przypadki wstrząsu zagrażającego życiu wywołanego wprowadzeniem alergenu ryb w skórę podczas badań testowych. Alergia na ryby jest zjawiskiem częstym i u dzieci i u dorosłych. Alergeny ryb są termostabilne, reakcję wyzwala zarówno ryba surowa i gotowana. Spożycie ryby może w ciągu kilku minut wywołać obrzęk naczynioruchowy, pokrzywkę objawy żołądkowo-jelitowe, ataki astmy i reakcję anafilaktyczną(wstrząs). U bardzo wrażliwych osób, sam dotyk a nawet wdychanie oparów gotowanej ryby lub zapach czy nawet pocałunek osoby która jadła rybę, może wywołać atak astmy lub wyzwolić reakcję innego typu.

Zboża (pszenica, żyto i jęczmień):

Należą do tej samej rodziny i wykazują wyraźną reaktywność krzyżową. Białka pszenicy mogą powodować 3 typy schorzeń: chorobę glutenową, alergię wziewną: astmę piekarzy, alergię pokarmową.
Uczulenie na kukurydzę występuje rzadko, ale jest trudne do leczenia ponieważ produkty kukurydzy są stosowane w wielu środkach spożywczych(przetworach mięsnych, galaretkach, maśle orzechowym, serach, ciastkach)
Ryż rzadko uczula.

Rośliny strączkowe(soja, groch, fasola, soczewica):

Wśród tej grupy soja jest najsilniejszym alergenem. Produkty sojowe coraz częściej są stosowane w pokarmach( hamburgery, wyroby garmażeryjne)

Orzechy (zwłaszcza arachidowe, laskowe, włoskie, ziemne):

Alergia na orzechy laskowy i włoski jest częsta u osób z alergią na pyłek brzozy. Wiodącym objawem jest świąd jamy ustnej i gardła. Opisywane są przypadki reakcji wstrząsowych po spożyciu orzechów arachidowych

Owoce (truskawki, jabłka, gruszki, brzoskwinie, wiśnie, kiwi, cytrusy, ananas, melon, avokado) i warzywa (seler, pomidory, koper włoski, marchew, papryka):

Większość tych alergenów jest termostabilna tzn. gotowanie, mrożenie lub konserwowanie znacznie osłabia ich aktywność.
Objawy alergii na owoce i warzywa są zazwyczaj ograniczone do jamy ustnej i gardła. Zespół „owocowo-warzywny" zwany również zespołem alergii jamy ustnej" (oral allergy OAS syndrome) występuje często u pacjentów z pyłkowicą ze względu na podobieństwo alergenów pyłkowych i pokarmowych. Pacjenci z alergią na pyłek brzozy są często nadwrażliwi na świeże jabłka, brzoskwinie, marchew, gruszki, marchew a skrobanie młodych ziemniaków może wyzwolić kichanie. Alergia na bylicę często kojarzy się z reakcjami na seler, a banany często wykazują krzyżowa reakcję na lateks i kiwi.

Przyprawy i zioła: anyż, rumianek, nasiona kopru włoskiego, kolendra, kminek, szczypiorek, mięta, pieprz, kurkuma, tymianek, szałwia, lubczyk, melisa, sos sojowy.

Mięsa: u dzieci najczęściej - wołowina, cielęcina, kurczak, u dorosłych - wieprzowina, ale również dziczyzna, podroby, baranina.

Inne: kakao, sezam, mak, substancje dodawane do żywności:
Wśród chorób alergicznych, alergia pokarmowa należy do najczęstszych chorób u niemowląt i małych dzieci. Częstość jej występowania jest bardzo różna w różnych grupach wiekowych. W wieku dziecięcym alergie pokarmowe są częstsze na mleko krowie i produkty pochodzenia zwierzęcego, U niemowląt wynosi około 6,6%, u dzieci w wieku 1-2 lata - 3,9%, 2-4 lata - 2,8%. U dorosłych częstsze są alergie na produkty roślinne. Rozpoznanie alergii pokarmowej można ustalić na podstawie całkowitej eliminacji nietolerowanego pokarmu z diety oraz próby prowokacji pokarmowej, ustalającej związek przyczynowo-skutkowy pomiędzy spożywaniem danego pokarmu a występowaniem objawów klinicznych. Ostateczne rozpoznanie alergii powinno być potwierdzone podwójnie ślepą próbą kontrolowaną placebo.


Źródło: notatki

Moderator działu Odżywianie

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 251 Wiek 5 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 11527
sog
Ciekawe,że objawy mogą wystąpić tak późno po zetknięciu się z alergenem,na chłopski rozum trawienie/wchłanianie nie trwa przecież tak długo(w sensie pare dni),zresztą nieważne,ja jeszcze nie spotkałem czegoś co by mnie uczulało
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6365 Napisanych postów 76536 Wiek 39 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 757762
Trawienie/wchlanianie ma sie bardziej do nietolerancji pokarmowych niz alergii. Napisze o tym cos jak bede mial czas.

Zmieniony przez - domer w dniu 2010-03-18 22:53:58

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Dieta na mase Ektomorfik

Następny temat

Trening redukcyjny

WHEY premium