[...] swoją uwagę, dzięki korzyściom, jakie oferuje. Zacznijmy jednak od tego, czym różni się od innych herbat. Herbata biała, zielona i czarna pochodzą z jednej i tej samej rośliny — Camellia sinensis. Różnią się jedynie sposobem przetwarzania. Z kolei czerwona herbata, znana również jako herbata rooibos, pochodzi z rośliny rosnącej w górach [...]
[...] najlepiej takie, które nie pochodzą z hodowli), nabiał (twarogi, serki wiejskie, sery dojrzewające, mleczne napoje fermentowane), jajka (kurze, przepiórcze, strusie), rośliny strączkowe (soja, ciecierzyca, soczewica, fasola, groch). Każdy jednak miał w życiu sytuację, kiedy to w wyniku natłoku pracy czy braku ochoty na spożywanie [...]
Odpowiednia masa ciała to jeden z czynników determinujących nasze zdrowie, niezależnie od wieku. No, ale jeśli jesteś nastolatkiem, to pewnie nieco mniej myślisz o zdrowiu, a bardziej o swoim samopoczuciu i wyglądzie. Jeśli masz nadwyżkę kilogramów, to być może zastanawiasz się jak schudnąć, jak zrobić to szybko i najlepiej bez specjalnego [...]
[...] to, że porcja (np. szklanka mleka) nabiału dostarczy 250 mg wapnia. Aby uzyskać analogiczną wielkość, musielibyśmy zjeść prawie 6 porcji warzyw, głównie warzywa liściaste i rośliny strączkowe lub prawie 12 porcji pełnoziarnistych pokarmów uzyskanych ze zbóż. Jednak dobroczynny wpływ nabiału to nie tylko ilość i jakość wapnia. Białko Powiedziałem [...]
Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety. Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
Na wstępie wyjaśnijmy, że nie ma czegoś takiego jak jedna witamina B. Z tego też powodu w tym artykule będę starał się przedstawić, każdą z witamin z grupy B osobno. Co wiemy o witaminach z grupy B? B-12 (kobalamina) Poziom homocysteiny Suplementacja witamina B-12 w dawce 100-500 mcg wydaje się zmniejszać poziom homocysteiny.
Na temat szeroko rozumianej „chemii” każdy człowiek potrafi się wypowiedzieć, ale nie zawsze z sensem. Wie, dwie rzeczy, po pierwsze, że „jest” i po drugie, że „jest zła”. Gdy zaczyna się pytanie o szczegóły, temat się kończy. Na nic tłumaczenie, że człowiek składa się z wody, która jest chemią, hormony, kwas solny, podstawowe rodzaje [...]
[...] mała ściąga: Źródło białka: Mięso (piersi i inne części kurczaka, wieprzowina, wołowina - staraj się wybierać chudsze kawałki np. częściej schab niż łopatka), ryby, jaja, rośliny strączkowe, nabiał (naturalne jogurty, twarogi, kefir, mozzarella i sporadycznie sery żółte - pamiętaj, że są bardzo tłuste), odżywka białkowa (pomocna, jeśli np. [...]
Starzenie się związane z upośledzeniem funkcji poznawczych to poważny problem zdrowia publicznego, wpływający na około 50% osób w wieku 60 lat i starszych na całym świecie. W wieku 80 lat około jednej na osiem osób dotyka demencja. Wciąż poszukiwane są skuteczne strategie wczesnej diagnostyki i leczenia. Potrzebne są również nowe podejścia [...]
O tym, że suplement diety nie jest lekiem, wiadomo nie od dzisiaj. Jednak są na rynku związki, których działanie jest tak silne, że wykazuje wsparcie lecznicze dla naszego ciała. Suplementy te można więc używać doraźnie "lecząc" objawy chorobowe, jak i wspomagać walkę z działaniem urazu, nieprawidłowości naszego ciała czy choroby. Układ [...]
Dbając o swoje zdrowie oraz samopoczucie najczęściej sięgamy po sprawdzone suplementy. Jednym z nich jest kurkuma, znana nam przyprawa, która jest szczególnie mile widziana w kuchni azjatyckiej. Warto nadmienić, iż już od dawna wiadomo, że poza tym, że nadaje naszym potrawom różnych walorów smakowych, ma wiele ciekawych właściwości, które [...]
Tkanka tłuszczowa spala się wtedy, kiedy nasz organizm zużywa więcej energii niż pobiera z pożywienia. Utrzymanie deficytu kalorycznego może być dla niektórych dość trudne, czasochłonne, a wiele osób ma trudności z organizacją czasu i przeznaczeniem jego części na regularne ćwiczenia i przygotowanie zdrowych posiłków. Podsumowanie Spalanie tkanki [...]
[...] są tu węglowodany i/lub tłuszcze. Grafika: indeks insulinowy i glikemiczny pokarmu. Źródło: Grafika: odpowiedź insulinowa na jogurt, białka zwierzęce (np. wołowinę), rośliny strączkowe (ang. legumes) i inne produkty, nie nabiałowe. Źródło: Co w końcu jest najskuteczniejsze dla pozbywania się tłuszczu? diety niskowęglowodanowe są [...]
Obecnie z aminokwasami BCAA jest tak, że sporo osób krytykuje ich działanie. Jednak przeglądając literaturę fachową, zauważyć można pewne fakty, które wskazują, że ich wpływ na organizm człowieka bez wątpienia istnieje i jest niezbędny, aby zachodziło wiele reakcji biochemicznych korzystnych dla naszej muskulatury. Jak dawkować BCAA? Przyglądając [...]
Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]
Zanim przejdziemy do samych ciekawostek dotyczących tego suplementu, dosłownie kilka słów wstępu, przybliżających Wam suplement, jakim jest berberyna. Podsumowanie Uzbrojony w informacje zawarte w tym artykule, będziesz w stanie podjąć decyzję, kiedy i w jakich okolicznościach, najbardziej skorzystasz na suplementacji berberyną, w [...]
[...] apetytu. Białko jest sycące i pozwala czuć się najedzonym przez dłuższy czas. Warto uwzględnić w diecie chude mięso, koktajle proteinowe chude ryby, jaja, chudy nabiał oraz rośliny strączkowe. Sprawdź również: Czy koktajle proteinowe pomagają schudnąć i stracić tłuszcz z brzucha? Używanie mniejszych talerzy Taka mała rzecz, a może pomóc. [...]
Prowadząc zdrowy styl życia, liczymy na to, że spowolnimy proces starzenia organizmu, a to ostatecznie doprowadzi do długiego i zdrowego życia. Rodzi się jednak pytanie, ile tak naprawdę mamy kontroli nad procesem starzenia się? Chociaż nie można zatrzymać procesu starzenia się, istnieją dowody na to, że można spowolnić ten proces. Podsumowując [...]