[...] bezglutenowe, mogą kierować swoją uwagę w stronę suplementacji białkami roślinnymi. Powszechnymi źródłami protein są soja, konopie, ryż i groch. Dlaczego warto postawić na rośliny? Wiele osób z przyczyn zdrowotnych i światopoglądowych rezygnuje z jedzenia mięsa, inni idą o krok dalej, zupełnie eliminując z diety wszelkie produkty pochodzenia [...]
[...] pod względem wartości biologicznej od białka pochodzenia zwierzęcego. Jednak białko to nie jedyny składnik soi, dla którego warto sięgać po produkty spożywcze na bazie tej rośliny. Otóż niektóre inne jej składniki to istne skarby dla naszego zdrowia. Błonnik Pod pojęciem błonnika rozumiemy nietrawione lub trudno trawione węglowodany, nazywane [...]
[...] uważa. Niektóre z substancji aktywnych występujących w konopiach można legalnie stosować w naszym kraju np. CBD (kannabidiol). Niestety, w Polsce podejście do wspomnianej rośliny pozostaje niezmienione, mimo iż w USA i Kanadzie sytuacja wygląda całkowicie inaczej. Referencje: Myran DT, Gaudreault A, Pugliese M, Manuel DG, Tanuseputro P. [...]
Marihuana jest powszechnie stosowaną substancją, zarówno rekreacyjnie, jak i ostatnio terapeutycznie, ze względu na niską toksyczność i stosunkowo łagodne skutki uboczne. Wystarczy napisać, iż nie udało się nawet ustalić jej dawki śmiertelnej dla człowieka, a u zwierząt jest abstrakcyjnie wysoka, nierealna i to głównie przy podawaniu czystego THC [...]
Lukrecja to bylina o cennych właściwościach bakteriobójczych. Używana jest od tysięcy lat w leczeniu różnych dolegliwości, a ze względu na swój słodkawy smak jest używana jako słodzik w wyrobach cukierniczych i słodyczach. Dolegliwości żołądkowe i wrzody Wykazało, że ekstrakt zawierający flawonoidy obecne w korzeniu lukrecji, skutecznie łagodzi [...]
[...] Indiach jej stosowanie było równie rozpowszechnione, jak w analogicznych okresach, żeń- szenia w tradycyjnej medycynie chińskiej. Skuteczność i zakres działania Obie te rośliny, ze względu na swoje właściwości mogące poprawiać funkcjonowanie naszego ciała i jednocześnie mogące zmniejszyć negatywne oddziaływanie stresu, zaliczamy to [...]
[...] na piękne warstwowe desery. Oczywiście poza walorami wizualnymi dostarczają one wielu korzyści zdrowotnych. Czym są nasiona chia? Nasiona chia pochodzą z pustynnej rośliny salvia hispanica należącej do rodziny jasnotowatych. Uważa się, że pochodzą z ameryki środkowej, gdzie nasiona miały zastosowanie lecznicze i stanowiły ważną część [...]
[...] po prostu solo, jedzone prosto ze słoika. Czy każde masło orzechowe jest wegańskie? Choć wydawałoby się, logiczne, że masło orzechowe jest wegańskie (w końcu orzechy to rośliny), to jednak warto zwrócić uwagę na skład, ponieważ niektóre z nich mają dodatek miodu, mleka w proszku, białka serwatkowego i innych produktów pochodzenia [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
Chmiel to znana wszystkim roślina, która od wieków odgrywa kluczową rolę w sztuce warzenia piwa, nieustannie zdobywając serca miłośników tego trunku na całym świecie. Nie tylko dodaje ona charakterystycznego aromatu i goryczki, ale również ma ona szereg innych właściwości. Właśnie, chmiel to nie tylko składnik piwa! Posiada on wiele potencjalnych [...]
Alergie kojarzą nam się zwykle z cieplejszymi porami roku, kiedy to pyli wiele roślin. Jednak alergie to nie tylko uczulenie na pyłki traw, brzóz itp. Także w pomieszczeniach czyha na nas wiele różnych alergenów i dla niektórych z nas może to być pod tym względem bardzo trudna pora roku. Jak ulżyć sobie podczas alergii? Powyższe strategie [...]
Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]
[...] temu mają niski wskaźnik otyłości i cieszą się długą żywotnością. Jak wygląda dieta Japończyka? Dieta w Japonii zawiera owoce morza, warzywa, produkty sojowe, wodorosty, rośliny strączkowe i małe ilości mięsa. Przyjrzyjmy się niektórym produktom, które są uważane w Japonii za najzdrowsze. Wodorosty Wodorosty to jeden z pokarmów, który ma [...]
[...] się od wegańskich przepisów, więc niech poniosą cię wodze kulinarnej fantazji! Na diecie wegańskiej możesz spożywać pokarmy pochodzenia roślinnego, w tym: owoce i warzywa rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola i soczewica orzechy i nasiona chleby, ryż i makaron mleko roślinne takie jak mleko sojowe, kokosowe, owsiane i migdałowe oleje [...]
[...] gdzie są fermentowane przez bakterie jelitowe to przede wszystkim: czosnek cebula grzyby warzywa krzyżowe (np. kalafior, brokuły, kapusta, jarmuż) jabłka karczoch fasola, rośliny strączkowe i soczewica orzechy pszenica, jęczmień i żyto produkty sojowe 3 przykłady i sposoby na ograniczenie wzdęć Namocz fasolę przed gotowaniem Moczenie fasoli w [...]
[...] ryzyka osłabienia u kobiet po menopauzie. Podsumowanie Świetne źródła białka, które powinny być obecne w diecie starszych osób to jajka, ryby i mięso drobiowe, a także rośliny strączkowe i nabiał, oraz pyszne odżywki białkowe. Dobrym pomysłem jest również wykonywanie ćwiczeń wzmacniających, dzięki którym osoby starsze mogą zapobiegać [...]
[...] na nasz mózg i zdrowie psychiczne. Wiele badań sugeruje, że na nasze zdrowie psychiczne rewelacyjnie wpływa dieta śródziemnomorska. Zawiera ona posiłki bogate w warzywa, rośliny strączkowe, orzechy, owoce, produkty pełnoziarniste, z mniejszą ilością ryb, produktów mlecznych i drobiowych oraz z jak najmniejszą ilością czerwonego mięsa. Co [...]
Ryż jest podstawowym pożywieniem dla ogromnego odsetka światowej populacji ludzi, niestety wraz z nim nieświadomie spożywamy także arsen. Arsen jest toksycznym pierwiastkiem śladowym. Ludzie od zawsze spożywali go wraz z jedzeniem. Problem ten jednak nasila się, ponieważ coraz więcej arsenu przedostaje się do żywności, zwłaszcza do ryżu. Jak [...]
[...] już od ponad 100 lat. Jest to stymulant, który pochodzi z docenianych niemal na całym świecie ziaren kawowca. Naturalnie występuje również w herbacie oraz kakao, jednak rośliny te nie zapewniają tak dużych dawek kofeiny, jak „mocna kawka”. Kolejnym atutem nowej, gotowej kawy na wynos jest obecność mleka. Dostarcza nie tylko niezbędne [...]
Jedną z najważniejszych dla prawidłowego funkcjonowania odpornościowego witamin jest kwas askorbinowy, czyli witamina C. Warto jednak wiedzieć, że bezpośrednio przekłada się ona również na stan skóry i innych tkanek miękkich w organizmie. Naukowe poszukiwania optymalnych dróg dostarczania witaminy C do przewodu pokarmowego doprowadziły do licznych [...]