SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

rośliny

  • Problemy z gospodarką cukrowa naszego organizmu są znaczącym czynnikiem, który działa na niekorzyść naszego zdrowia i naszej wagi. Na szczęście istnieje wiele suplementów, które skutecznie pomagają kontrolować glikemię, co przekłada się na poprawę zdrowia organizmu.  Magnez Ostatnia substancja na naszej liście to popularny magnez. Znaczące [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2788 Data: 2020-04-29 09:48:23
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 15 - Wapń

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru wapnia – niezbędnego składnika pokarmowego, zaliczanego do grupy makroelementów.  Z drugiej jednak strony ci osobnicy, którzy decydują się na całkowite zaspokajanie swojego zapotrzebowania na wapń ze źródeł roślinnych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 432 Data: 2023-07-04 14:45:01
  • Stres jest reakcją adaptacyjną (przystosowawczą) organizmu na zaburzenie jego równowagi życiowej, powodowane silnymi czynnikami psychicznymi lub fizycznymi, nazywanymi stresorami. Reakcja ta polega na wzmożeniu wydzielania hormonów rdzenia i kory nadnerczy: adrenaliny, noradrenaliny, kortyzolu i DHEA. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4136 Data: 2020-12-17 11:16:22
  • [...] Nasze ciała są napiętnowane szeregiem zmian ewolucyjnych: od przejścia na mięso miliony lat temu, po zmiany mikrobiomu, kiedy zaczęliśmy jeść pszenicę, jęczmień i inne rośliny. Nasze organizmy są w tym momencie zupełnie inne niż setki czy tysiące lat temu. Co mamy zatem na myśli mówiąc, że chcemy jeść jak nasi przodkowie? Czy mamy na myśli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3767 Data: 2021-09-16 17:25:33
  • Substancje antyodżywcze

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pomimo iż o substancjach antyodżywczych ostatnimi czasy robi się coraz głośniej, nie każdy jeszcze o nich słyszał, a na pewno mało kto wie, jak dokładnie one działają i w jakich produktach substancje te występują. Czym tak naprawdę są substancje antyodżywcze? W czym występują? Czy należy na nie uważać? A może to kolejna dietetyczna ściema - [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6196 Data: 2017-08-12 12:41:26
  • [...] Morza Śródziemnego, jakie występowały w latach sześćdziesiątych ubiegłego wieku. Mieszkańcy tamtych rejonów zjadali w dużej ilości owoce, warzywa, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, orzechy oraz (co chyba najbardziej kojarzone z dietą śródziemnomorską) oliwę z oliwek. Dieta była uzupełniana mniejszą ilością drobiu i ryb. Regularnie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2139 Data: 2021-08-10 11:49:58
  • [...] przeciwieństwie do diety wegańskiej, dieta roślinna nie wyklucza mięsa ani produktów zwierzęcych, ale dość mocno je ogranicza. Głównym źródłem białka są orzechy, nasiona, rośliny strączkowe. Skupienie się na pełnowartościowej, nieprzetworzonej żywności zapewnia maksymalny dostęp do witamin, minerałów i składników odżywczych. Cała żywność [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1697 Data: 2021-09-13 12:18:33
  • Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 853 Data: 2022-08-09 13:42:18
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 16 - Witamina B12

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru witaminy B12, gdyż wprawdzie ten mikroskładnik pokarmowy znajdowany był w niektórych pokarmach roślinnych, to jednak jego źródłem pokarmowym mogą być w praktyce tylko produkty pochodzenia zwierzęcego.  Na co musi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 378 Data: 2023-07-08 08:26:21
  • [...] osoby dbające o mięśnie, czyli zawierające dużą ilość białka. Będzie to zatem mięso z indyka, czy kurczaka. Będą to także jogurty, sery, jaja, nasiona słonecznika, czy też rośliny strączkowe. W tym momencie można zadać pytanie: skoro możemy zjadać cysteinę, po co w ogóle zawracać sobie głowę - N-acetylocysteiną…? Naukowcy wytworzyli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1746 Data: 2021-12-22 09:27:41
  • [...] spożywanie ryb (a nawet i mięsa) - są to semiwegetarianie. Pewna grupa wegetarian spożywa produkty roślinne oraz ryby - peskatarianin. Laktowegetarianin będzie zjadał rośliny oraz produkty pochodzenia mlecznego, a laktoowowegetarianin będzie mógł jeszcze zjadać również jajka. Przy rozpatrywaniu aspektów dietetycznych diet roślinnych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 931 Data: 2021-08-05 11:05:50
  • Często zastanawiamy się, jak to jest, że jedna osoba wygląda bardzo młodo, a druga bardzo szybko się starzeje pomimo zdrowego stylu życia. Prócz odżywiania i po prostu genetycznych predyspozycji również inne czynniki mają wpływ na procesy starzenia. W naszym organizmie dzieje się wiele magicznych procesów, o których nie myślimy na co dzień. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2291 Data: 2017-12-30 09:34:01
  • Dzięki zmysłom odbieramy bodźce zewnętrzne i dzięki nim swobodnie wykonujemy różne codzienne czynności. Jednym z nich jest narząd wzroku i z pewnością większość z was nie wyobraża sobie funkcjonowania bez niego. Jednak tak, jak każda komórka w naszym ciele i on ulega procesom starzenia czy uszkodzenia na skutek różnych czynników. Jest to [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2591 Data: 2019-02-19 10:56:03
  • Czy zauważyłeś, że niektóre warzywa i owoce uwzględniane są w grupie żywności o doskonałych właściwościach i wartościach odżywczych, tzw. superfoods, a inne z kolei pozostają jakby w cieniu? Według wielu dietetyków ma to większy związek z panującą modą, aniżeli obiektywnymi danymi żywieniowymi. Wystarczy spojrzeć choćby na wzrost popularności [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6822 Data: 2019-03-11 11:50:44
  • Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1506 Data: 2019-07-08 09:25:03
  • Czy dieta roślinna jest bardziej sycąca?

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] zupełnie wykluczają wszystko ze świata zwierzęcego, w wywiadach żywieniowych wspomina o tym, że im bardziej odstawiają pokarmy mięsne i zastępują je właściwą dietą opartą o rośliny, tym odczuwają mniejszy głód. Nie mogę jednak powiedzieć, że jest to wrażenie uniwersalne i dotyczy każdego wegetarianina. Należy zatem zadać sobie pytanie... Czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 922 Data: 2021-08-03 16:27:00
  • W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru karnozyny i beta alaniny. Dziś rozmawiamy jednocześnie o karnozynie i beta alaninie z tego powodu, że problematyka poboru jednego i drugiego składnika diety z pożywienia są ze sobą nierozerwalnie związane.  Tabletki są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 558 Data: 2023-04-28 19:38:27
  • Prebiotyki i probiotyki wspierają organizm w budowaniu i utrzymywaniu zdrowej kolonii bakterii i innych mikroorganizmów. Wspierają jelita i wspomagają trawienie. Prebiotyki są obecne w produktach bogatych w błonnik, takich jak owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste.  Przeczytaj także: Czym różnią się prebiotyki od probiotyków? Konieczne są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1298 Data: 2021-09-13 11:18:52
  • Czy dieta ma wpływ na ryzyko śmierci?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Według badań naukowych mamy wpływ na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka czy cukrzycy, wystarczy zmienić nawyki żywieniowe. Sama rezygnacja z alkoholu mogłaby uratować na świecie każdego roku nawet 3 mln osób. Niestety większość ludzi nie podejmuje odpowiednich działań, by przedłużyć sobie życie, lub robi to zbyt późno. Podsumowując Dieta ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 580 Data: 2023-01-16 07:05:09
  • [...] na razowy, mleko tłuste na półtłuste, słodycze na jogurt naturalny z owocami itp. Odżywiaj swój mózg Niektóre pokarmy mogą chronić Twój mózg. Należą do nich owoce, warzywa, rośliny strączkowe, ryby i „dobre” tłuszcze, takie jak te w oleju rzepakowym i oliwie z oliwek. Codzienna filiżanka herbaty lub kawy może również pomóc Twojemu mózgowi się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1538 Data: 2022-03-03 08:44:22