[...] wstępnie "rozbijające" tłuszcze, poza tym uprawiasz tutaj kolego błąd logiczny. W roślinach występuje również białko i tłuszcze, więc jeśli "enzymy w jamie ustnej trawią rośliny", to trawią też pokarm zwierzęcy... Bo białko (aminokwasy) zawarte w mięsie nie różnią się na poziomie budowy od rośliny - co najwyżej te zawarte w roślinach są o [...]
zawsze znajdzie sie masa ludzi, ktorzy powiedza ze mieso jest niezdrowe. podobnie jak znajda sie tacy ktorzy powiedza, ze rosliny sa niepotrzebne. sztuka w tym, zeby nie sluchac ani jednych ani drugich
[...] czytałem opracowania o wysokiej zawartości tej witaminy w lucernie, ale nie sądzę żeby były prawdziwe - no kto wie... tak czy tak, ludzie jedzący takie "brudne" rośliny mieli po pewnym czasie silne niedobory, inna rzecz że nie sprecyzowano w badaniu, jak bardzo brudne były to rośliny. Podobnie rzecz ma się z produkcją jelitową - [...]
"Tak czy inaczej, jeszcze nie słyszałem o roślince która dorównała by rostbef'owi wołowemu ( 51,5 % bialka )" wodorost spirulina 65% bialka i to zdecydowanie latwiej trawionego niz wolowe. "Tak naprawde, to nie sadze aby było cokolwiek złego w zabijaniu zwierząt Dla pożywienia" kwestia wlasnej moralnosci. ktos inny nie widzi [...]
[...] fitoestrogeny. "Roślinne estrogeny występują niemal w 300 gatunkach roślin. Najbardziej dla nas dostępne są przyprawy (m.in. anyż, czosnek, kminek, koper, pietruszka), rośliny strączkowe (np. soja, groch, soczewica), ziarna (jęczmień, pszenica, żyto, ryż, len, proso, owies), rośliny pastewne (lucerna, koniczyna), owoce (m.i n. jabłka, [...]
[...] dostępnych, od wieków znanych i stosowanych środków, wśród których wymienić można chociażby: glukozaminę, chondroitynę, kwas hialuronowy, witaminę C, czy też ekstrakt z rośliny Boswellia serrata. W zależności od rozpatrywanej substancji, działanie produktów z ich udziałem może wspomagać regenerację struktur narządu ruchu, poprzez: [...]
[...] substancji, ktore zawiera. kwas Pfaffico, 9 różnych zawartość aminokwasów, witamin (A, B1, B2, E, K), minerały (żelazo, kobalt, magnez, cynk, krzem, german) są głównym tej rośliny to rzadki przypadek dowolna kombinacja substancji mających na celu dobro. Kwasi Pfaffico, 9 różnych zawartość aminokwasów, witamina (A, B1, B2, E, K), MINERALY [...]
[...] ten wątek, gdyż "musi" to temat rzeka. Patrz przykładowo Charlie Abel lub lud Hunza żyjący w tybecie czy każdy przykładowy wegano-witarianin (spożywa surowe rośliny) - naukowcy raczej nie zajmują się badaniem takich osób i ich potrzeb. Te zmieniają się w zależności od trybu życia - od ilości stresów, aktywnego lub pasywnego [...]
[...] w laboratoriach firmy Schering AG dokonali przełomu - zsyntetyzowali etynyloestradiol. W 1942 r. amerykański chemik Russel Marker uzyskał progesteron z tropikalnej rośliny ignamu (czyli pochrzynu, tropikalnej rośliny o jadalnych bulwach). W 1944 roku Bickenbach i Paulikovicz z Getyngi udowodnili doświadczalnie, że za zahamowanie [...]
wegetarianie jak ja uwielbiam hipokryzję, otóż rośliny również czują ból, odczuwają, reagują na ich zjadanie, komunikują się tutaj więc dlaczego niby jedzenie zwierząt jest złe a roślin już w porządku? niech najlepiej nic nie jedzą, chociaż same orzechy i owoce 88-O
[...] czynności układu nerwowego i mięśniowego. Jest antagonistą wapnia. Dorosły człowiek potrzebuje od 250 do 300mg magnezu dziennie. Głównym jego źródłem w naszym pożywieniu są rośliny strączkowe, grubo mielone produkty zbożowe, warzywa zielone, podroby, orzechy, morele, figi, banany oraz kakao. Jego niedobór może powodować zaburzenia rytmu serca, [...]
[...] i motywację do treningu. Efedryna - Numer jeden na liście substancji używanych obecnie do zwiększenia tremogenezy to efedryna. Pochodzi głównie z suszonych młodych gałęzi rośliny Ephedra sinica, ten azjatycki krzew potocznie jest zwany mahuang.(Efedrynę można otrzymywać również z innych roślin z rodzaju Ephedra oraz z rośliny Sida [...]
[...] (nie przetwarzanymi termicznie) itd. czyli pokarmu, który pod taką postacią jest naszym organizmom dobrze znany (dowolnie obrabiane termicznie mięso, tłuszcz, surowe rośliny i orzechy). Jest jeszcze tajemnica właściwego łączenia pokarmów, bo przecież lew, jedząc swoją ofiarę nie zagryza jej trawą. Podobnie w ludzkim układzie pokarmowym. [...]
Sla Post nie powstał dla deprecjonowania Novedexu - podkreślam, że ekstrakty działają! A o Biosterolu nie pisałem akurat nic. Chodzi właśnie o to by zorientować ludzi w możliwościach i powszechności suplementów roślinnych. spozywanie zwiazku (ekstraktu z rosliny) a spozywanie rosliny zawierajacej ten zwiazek to dwie rozne rzeczy Pewnie, tylko [...]
[...] to nie jest dobry sposób na dietę. A o błonnik nie musisz się martwić, jadając owoce i warzywa, kasze, ziemniaki... Nie potrzeba dodatkowego błonnika, jeśli w diecie są rośliny i ich ziarna. Ziemniaki, marchew, burak itp. - tak, to skrobia, a skrobia to zapasy energetyczne roślin, czyli rozmaite skondensowane cukry. Warto je jeść, bo karmią [...]
[...] przede wszystkim komórek systemu fagocytamego. Wzmocnienie fagocytamego ogniwa układu immunologicznego jest jednym z prawdopodobnych mechanizmów immunomodulujących tej rośliny. Drugim jest normalizacja poziomu sekrecji cytokinin, tzw. przekaźników układu immunologicznego, które oddziaływują praktycznie na wszystkie komórki organizmu, [...]
[...] nasienne). Ketmia konopiowata, czyli kenaf (Hibiscus cannabinus) z Indii i Afryki, uprawiana jest powszechnie na włókno, olej z nasion, warzywo (młode liście), zaś całe rośliny są używane jako źródło masy drzewnej do produkcji papieru. Ketmia szczawiowa (Hibiscus sabdariffa) z Indii dostarcza surowca włókienniczego, ale u nas znana jest [...]