SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

rozkład na masie

  • Co jeść na diecie na kolację, obiad i śniadanie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] 0.0 Herbata, napar bez cukru 240 szklanka 0.0 0.2 0.0 0.0 100.0 0.0 0.0 Suma: 678 670.4 40.1 15.9 91.1 25.0 21.0 53.5 Przykładowe, alternatywne posiłki ich gramatura, rozkład makroskładników oraz wartość energetyczna: Posiłek 1 PASTA Z AWOKADO I JAJKA (E): Zmiksuj 1 ugotowane na twardo jajko z 1/2 sztuki miękkiego awokado, 1 plastrem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15524 Data: 2019-03-16 11:43:38
  • Jeśli zaczynasz przygodę z treningiem, musisz określić swój cel - od tego kroku zależy całe dalsze postępowanie. Jeśli możesz złapać duże fałdy tłuszczu w przedniej części tułowia, na środku brzucha, w rejonie bioder („boczki”) czy w określonych punktach na ramionach (np. w rejonie tricepsa), to korzystny jest trening siłowy, ale celem nie powinna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6879 Data: 2020-12-31 10:33:07
  • Która dieta najlepiej chroni mięśnie w trakcie redukcji?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] / kg m.c., a druga 2,3 g białka / kg m.c.. Te osoby ważyły średnio 74,3 kg, a więc jedna grupa dostarczała ~171 g protein dziennie, a druga ~253 g dziennie. Całościowo rozkład makroskładników w grupie wysokiej podaży protein wyglądał następująco: ilość protein w diecie po zakończeniu eksperymentu: 255±53 g ilość tłuszczu w diecie po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7136 Data: 2019-08-25 09:27:04
  • Dużo białka = mało tłuszczu podskórnego?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] a druga 2,3 g białka na kilogram masy ciała. Osoby badane ważyły średnio 74,3 kg, a więc jedna grupa dostarczała ~171 g protein dziennie, a druga ~253 g dziennie. Całościowo rozkład makroskładników w grupie wysokiej podaży protein wyglądał następująco: ilość protein w diecie po zakończeniu eksperymentu: 255 ± 53 g ilość tłuszczu w diecie po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4186 Data: 2019-03-10 12:43:51
  • Największe błędy na masie i podczas redukcji

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    W toku redukcji czy budowania masy możesz popełnić rozmaite błędy w planie dietetycznym. Niektóre są błahe, inne dość poważne, a rzadko zdarza się spotkać naprawdę istotne problemy. Oto kilka z najczęściej spotykanych kwestii, mogących rzutować na kolejne miesiące czy nawet lata treningu.  Modne kontra sprawdzone diety „Stosuję dietę ketogeniczną, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2392 Data: 2023-05-05 10:26:32
  • Ile kalorii na masie, redukcji, podczas odchudzania?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] ale nie zwiększać nadmiernie  tkanki tłuszczowej? Najpierw przykład tego, co się stanie, jeśli będziesz jadł o wiele więcej, niż potrzebujesz. Jaki powinien być procentowy rozkład energii między makroskładnikami? Istnieje tyle schematów, że nie jestem w stanie opisać wszystkich wariantów. Istnieją dwa główne nurty: diety wysokowęglowodanowe, o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24484 Data: 2020-01-16 08:18:37
  • Carb Cycling - Rotacja węglowodanami w praktyce

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zarówno budowanie masy mięśniowej, jak i redukcja tkanki tłuszczowej wymaga działań dietetycznych, które ukierunkowane będą na wybrany cel treningowy. Sprawia to, że dobór kaloryczny musi uwzględniać bilans dodatni lub też ujemny pod kątem energii. Jednak samo dostarczenie pokarmów zgodnie z ilością, jaką zbilansujemy, nie zawsze jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 22215 Data: 2017-12-15 13:25:04
  • Co jeść przed, a co po treningu? Najnowsze zalecenia

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Okres okołotreningowy jest bardzo ważny. Niewłaściwe postępowanie dietetyczno-suplementacyjne może spowodować, że jakość treningu drastycznie się pogorszy lub odnotujemy spadek osiągów. Prosty przykład Przedstawiony model możemy rozłożyć na 3-5 posiłków (ze względu na huśtawkę insulinową korzystniejsze są większe przerwy między posiłkami, czyli [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2559 Data: 2021-04-16 19:14:04
  • W ostatnich kilku latach niezwykłą popularność zdobyły indywidualne zajęcia z trenerem personalnym, instruktorem. Liczni kulturyści i zawodniczki fitness występują na rozmaitych scenach zwłaszcza po to, aby zdobyć zaufanie i złowić potencjalnego klienta poprzez Facebooka, Instagrama, Tik-toka lub nawet szeptany marketing („napisz do trenera X, ja [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1939 Data: 2023-05-05 11:45:28
  • Węglowodany w diecie sportowca - ile i jakie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2653 Data: 2022-05-22 16:06:58
  • [...] skłonności komórek tłuszczowych do magazynowania tłuszczu. Niski poziom witaminy D sprzyja większej ilości parathormonu - hormonu produkowanego przez przytarczyce. Hamuje on rozkład zmagazynowanego tłuszczu, co sprzyja utrzymaniu nadwagi. Parathormon reguluje również poziom wapnia w ciele. Niska podaż wapnia i witaminy D3, przy znacznej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3119 Data: 2021-09-08 10:33:04
  • Osoby rozpoczynające przygodę z treningiem siłowym często nastawiają się na modną rekompozycję sylwetki. Zazwyczaj taki pomysł wychodzi od osób z nadwagą, które jakimś niezwykłym sposobem nie chcą tracić na masie ciała, jednak chcą "zamienić tłuszcz w mięśnie". Czy takie postępowanie ma sens? Czy rekompozycja sylwetki jest łatwa do osiągnięcia? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2303 Data: 2023-02-01 08:05:29
  • Białko - jak i kiedy brać, aby rosnąć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] po spożyciu porcji 22,6 g protein, kazeina micelarna działała nawet po 6 h od spożycia porcji 23,2 g (energia: 993 kJ). W badaniach Madonna M. Mamerow i wsp. sprawdzano, jak rozkład protein w posiłkach wpływa na syntezę białek mięśniowych. Badano wpływ dystrybucji białka na 24-godzinną syntezę białek mięśni szkieletowych u zdrowych dorosłych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7211 Data: 2019-01-20 17:05:18
  • Białko, ile razy dziennie? Czy muszę jeść białko co 3h?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] masz białka o wolnej kinetyce, natomiast WPI charakteryzuje się zupełnie inną, łatwą przyswajalnością (tak samo jest z WPH i WPC). Wszystko zależy od indywidualnego rozkładu kalorycznego, prowadzonego treningu, wieku, wagi, płci. Zapewne świat się nie zawali, jeśli osoba prowadząca umiarkowany trening siłowy będzie miała nieco dłuższą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15434 Data: 2019-03-17 09:16:15
  • [...] składników odżywczych jest przekroczona. Należy dodać, iż aminokwasy podawano dożylnie, a więc omijając układ pokarmowy. W normalnych okolicznościach trawienie pokarmu, jego rozkład, przyswajanie jest powolnym i kosztownym procesem, więc przy stosowaniu konwencjonalnej żywności, efekt wpływu posiłku na syntezę białek mięśniowych będzie znacząco [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6703 Data: 2019-04-26 11:43:47
  • [...] dziennie to już 75 g białka jednorazowo (75 g to 350 g kurczaka piersi bez skóry). Czy muszę regularnie dostarczać protein? I tak i nie. Wszystko zależy od indywidualnego rozkładu kalorycznego, prowadzonego treningu, wieku, wagi, płci. Zapewne świat się nie zawali, jeśli osoba prowadząca umiarkowany trening siłowy będzie miała nieco dłuższą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11025 Data: 2018-11-29 21:29:37
  • [...] każdy rodzaj interwencji dietetycznej – nieważne, czy w postaci klasycznej diety bogatej w węglowodany (gdzie dostarcza się stosunkowo niewiele protein i tłuszczu; z reguły rozkład przedstawia się tam następująco: 50-60% węglowodany, 10-20% proteiny, 20-30% tłuszcz), low carb czy diety ketogenicznej, znanej jako VLCKD (15-25% białka, 65-80% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 15599 Data: 2017-12-03 12:42:58
  • Laktoza to inaczej cukier mleczny. W skład dwucukru wchodzi glukoza i galaktoza. Naturalnie laktoza występuje w mleku krowim, człowieka i wielu innych gatunków zwierząt. Wielu autorów różnej jakości publikacji mitologizuje rzekome zagrożenia płynące z mleka (np. Bożena Przyjemska) - część wskazuje na laktozę, inni na kazomorfiny, jeszcze inni na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3950 Data: 2019-05-18 08:26:52
  • Co jeść na masę? Tania dieta na masę

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4631 Data: 2022-05-05 12:10:19
  • Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1943 Data: 2022-12-11 12:28:37