[...] To tak jakby mówić, że ktoś nagminnie łamie prędkość i bronić go, że jego zachowanie nie jest aż tak groźne, bo „nie jeździ po alkoholu”. To nie zadziała. Oba rodzaje zachowań mogą skończyć się czyjąś śmiercią. Efedryna jest nieselektywnym beta-mimetykiem i jest znana z tego, że może wywołać rozmaite skutki uboczne. Było to jednym [...]
Środki przeczyszczające to jedne z najczęściej kupowanych leków bez recepty. Nic dziwnego, skoro szacuje się, że problemy z wypróżnianiem ma co trzecia osoba. Siedzący tryb życia, nieregularne posiłki zbyt mało warzyw, dużo stresu i brak snu, to jak żyjemy, sprawia, że coraz częściej cierpimy z powodu zaparć. Reklamy zachęcają do zastosowania [...]
[...] Nietolerancje pokarmowe dotyczą cukrów zawartych w produktach, takich jak np. laktoza znajdująca się w mleku. Jak rozpoznać uczulenie na składnik pokarmowy? Wyróżniamy dwa rodzaje alergii, alergię natychmiastową (typu I - IgE) oraz alergię utajoną (typu III oraz IV - IgA, IgG). Alergia natychmiastowa jest szeregiem reakcji naszego organizmu na [...]
[...] pożywieniem protein/białek. Istnieją również nienasycone kwasy tłuszczowe, które uznawane są za niezbędne dla naszego życia. W tym kontekście najczęściej wymienia się dwa rodzaje kwasów tłuszczowych: kwas alfa-linolenowy - jeden z kwasów omega-3, kwas linolowy - jeden z kwasów omega-6 Nowsze doniesienia wskazują jednak, że za końcowo niezbędne [...]
W 2018 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem sklasyfikowała czerwone mięso w grupie 2A. Są to substancje (np. alfa chlorowane tolueny, akrylamid, iperyt azotowy, DDT, czyli słynny pestycyd chloroorganiczny, który każdy do dzisiaj ma w ustroju), produkty żywnościowe (np. mięso), procesy (np. picie napojów o temperaturze powyżej 65 st. C). [...]
[...] a przede wszystkim ruch traci płynność i trudniejsze może być wykończenie boju. Tu może pomóc martwy ciąg rwaniowy, a także wersja wykonywana z podwyższenia. Oba te rodzaje są bardziej skomplikowane, dlatego można tam popełnić więcej błędów. Ten problem mogą też rozwiązać przysiady olimpijskie, pełnozakresowe, które wzmocnią przednią [...]
[...] wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, jak i korzystne zmiany w mikrobiomie bakterii zamieszkujących nasze jelita. Również badania sprawdzające dwa skrajnie różne rodzaje diet jedną: wysokotłuszczową a niskowęglowodanową i drugą jej przeciwną (widzimy pewne podobieństwa do diet wyjściowych do diety pegańskiej - paleo i wegańska). Choć [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotyczyć prawie 800 mln osób! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. prognozy mówią o występowaniu cukrzycy u 12,2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób [...]
W dzisiejszym artykule zmierzymy się z kilkoma często spotykanymi mitami dotyczącymi dietetyki, farmakologii i treningu siłowego. Są one niezwykle często spotykane, mimo iż wiele z nich było już wielokrotnie wyjaśnianych. Powtarzają je nawet osoby z grupy wiekowej 50+, które powinny dysponować już wystarczającą wiedzą i orientacją w tematach [...]
Przygotowanie niezbędnych zapasów pozwala Tobie i Twojej rodzinie ograniczyć niepotrzebne wyjścia do sklepu i pozostać w domu. Zanim jednak zrobimy zapasy, zastanówmy się, czego tak naprawdę potrzebujemy. Podsumowanie Dobrze zaopatrzona spiżarnia eliminuje konieczność częstych wyjść do sklepu. Co więcej, robienie rzadziej dobrze zaplanowanych [...]
Zbilansowana i urozmaicona dieta to podstawa. Nie dostarczymy odpowiednich składników, jeśli ciągle będziemy jeść to samo. Nawet jeśli będą to produkty odżywcze to może się okazać, że nie zawierają wszystkich witamin mikroelementów, które my potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Warto więc do obiadów dodać nie tylko ziemniaki, ryż czy [...]
Czy obserwowałeś kiedyś, jak długo po zjedzeniu posiłku ponownie jesteś głodny? Zdecydowanie za szybko? Być może warto przeanalizować skład tego posiłku. Wiele badań wskazuje, że sytość posiłków zależy nie tyle od samej wartości kalorycznej, ale też od wartości odżywczej. Jedne składniki są bardziej sycące, inne mniej. Podsumowanie Białka [...]
W ostatnich latach pojawiło się wiele pomysłów w rodzaju jedzenia niekoniecznie zdrowych pokarmów, byle tylko zgadzała się kaloryczność diety. Nie jestem zwolennikiem takiego modelu żywieniowego z prostego powodu: kalorie nie są sobie równe! Ziemniaki Wbrew obiegowym opiniom nie są wcale aż takie złe. Należą do pokarmów o dość niskiej [...]
Cukrzyca to choroba, która pojawia się, gdy poziom glukozy/cukru we krwi jest stale (przewlekle) zbyt wysoki. Glukoza jest głównym źródłem energii dla mózgu i komórek krwi, w normalnych okolicznościach pochodzi ona z wątroby lub jest dostarczana z pożywienia. Dociera ona do komórek w Twoim organizmie za pomocą insuliny, hormonu wytwarzanego przez [...]
[...] czy po prostu zastanawiasz się, na czym polega ta dieta, wiedz, że istnieje wiele nurtów tego rodzaju odżywiania. Każdy z nich charakteryzuje się czymś innym. Główne trendy/rodzaje diet wegetariańskich fleksitarianizm peskatarianizm laktoowowegetarianizm weganizm surowy weganizm (raw vegan) dieta makrobiotyczna. Fleksitarianie Co jedzą? Produkty [...]
Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]
Przeglądając diety osób związanych z branżą fitness czy kulturystyki zauważyć można to, że w ich żywieniu często pojawiają się różnego rodzaju omlety. Jakie są plusy ich spożywania? Co powinno wchodzić w ich skład? Ostatecznie, jak przygotować taki posiłek, aby był dobry jakościowo? W tym artykule postaram się odpowiedzieć na te pytania. Czas [...]
Wielu z nas, najczęściej skuszonych wspaniałymi sylwetkami celebrytów, którzy polecają diety ketogeniczne, stosowało, stosuje lub będzie stosowało dietę ketogeniczną. Dowiedzmy się zatem więcej, poznajmy korzyści i ograniczenia. Okazało się, że osoby w grupie CKD nie zwiększyły znacząco swojej siły w trzech bojach (wyciskaniu na ławce, wyciskaniu [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
Większość specjalistów zajmujących się zdrowiem w kontekście medycznym, jak i działaniem prozdrowotnym, koncentruje się na tzw. wielkiej trójce, czyli odżywianiu, aktywności i śnie. Nie ma wątpliwości, że mają one ogromne znaczenie dla naszego zdrowia. Brakuje tutaj jeszcze jednego czynnika, który, jak się okazuje, może mieć jeszcze więcej do [...]