[...] batony dla sportowców są zdrowe? Odpowiedź jest dość prosta i brzmi: TAK! W odróżnieniu do batonów cukierniczych, tych które znajdziemy na półkach ze słodyczami, tego typu produkty uznajemy za zdrową alternatywę. Podsumowanie Wykorzystanie batonów dla sportowców powinno zainteresować tych, który żyją w ciągłym pośpiechu, a utrzymanie diety [...]
[...] że brakuje jednego lub więcej z tych niezbędnych aminokwasów. Dlatego weganie oraz wegetarianie powinni swoje posiłki planować z wyprzedzeniem, żeby dobrać odpowiednie produkty. Kluczem jest tutaj różnorodność. Jak zadbać o różnorodność przy jedzeniu samych strączków? Otóż właśnie o to chodzi, żeby nie zjadać jednego źródła białka. Jeżeli [...]
[...] wegetariańskiej pochodzi ze zbóż i roślin strączkowych, które zawierają sporo węglowodanów. Istnieje jednak kilka produktów, które nadają się do diety ketogenicznej. Są to: produkty na bazie soi: tofu, tempeh (sfermentowana soja), czarna soja orzechy: migdały, orzechy włoskie, orzechy pekan, pistacje, orzechy nerkowca, orzechy laskowe, orzeszki [...]
Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety. Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]
Podczas budowy masy mięśniowej trzeba wziąć pod uwagę kilka czynników, które determinują tempo wzrostu i zmian w sylwetce. Jest to: odpowiedni trening, dieta, suplementacja i regeneracja - standard. Nie zawsze jednak wszystko przychodzi z łatwością. Podsumowanie Zarówno doskwierający głód, jak i brak apetytu, mogą być sporym utrudnieniem w [...]
[...] mniejszej ilości pieniędzy i przyczynia się do ograniczenia kupowania niepotrzebnych produktów. Takie podejście, sprzyja również utrzymaniu diety. Jemy bowiem tylko te produkty i dania, które z góry zaplanowaliśmy. Warto uwzględnić także żywność dietetyczną. Koniecznie przed wyjściem do sklepu na większe zakupy, przygotuj listę produktów, [...]
[...] najlepszych dla człowieka źródeł białek dietetycy są zgodni. Za takowe uważa się białka pochodzące z odzwierzęcych produktów spożywczych. Prym wiodą tutaj jaja kurze oraz produkty mleczne. Wysoką zawartością białka oraz aminokwasów niezbędnych człowiekowi charakteryzują się również mięsa, podroby i ryby. Spośród roślinnych źródeł ceni się soję [...]
Aktywność fizyczna sprawia, że wiele osób czuje się pobudzona. Kiedy jesteśmy senni i zmęczeni, to często rozpoczęcie ćwiczeń sprawia, że szybko się rozbudzamy, a poziom naszej energii rośnie - i to naprawdę dość szybko. Gdy rośnie temperatura Twojego ciała i przyspiesza się przepływ krwi, wówczas poziom Twojej energii rośnie, a psychika sprawia, [...]
Aby w pełni odpowiedzieć na pytanie zawarte w tytule, musimy sobie wpierw uświadomić, w jakim celu planujemy stosować spalacz tłuszczu? Do głowy przychodzą mi minimum trzy główne zastosowania. Po czwarte - z obniżonym libido i możliwościami realizacji seksualnej... Długotrwałe ograniczenie kalorii odbierane jest przez organizm jako okres głodu, [...]
Dostęp do wysokiej jakości danych jest względnie łatwy, problem polega na zrozumieniu prezentowanych treści. Dlatego w Internecie jest tyle dezinformacji i półprawd. W części przypadków wynika to z chęci przedstawienia trudnych tematów, w sposób uproszczony. Porozmawiamy dziś o kolejnych mitach i faktach z branży fitness. Z reguły po pewnym [...]
[...] niska zawartość lizyny sprawia, że białko konopne nieco odstaje od swoich konkurentów. Białko konopne jest jednak dobrym rozwiązaniem dla alergików, osób preferujących produkty mało przetworzone, które są dość wrażliwe na dodatki dietetyczne tego typu. Zawiera nienasycone tłuszcze Białko konopne produkowane jest z "masy", która została [...]
[...] Najczęściej spotykanymi w asortymencie odżywek białkowych w ogóle są odżywki typu koncentrat oraz izolat białek serwatkowych. Znacznie przewyższają popularnością takie produkty jak izolaty białek roślinnych czy jajecznych. Koncentraty uzyskiwane są przez odwodnienie serwatki, czyli płynu oddzielającego się od kazeiny podczas formowania się [...]
Współcześnie Internet stał się znakomitym medium do dystrybuowania dezinformacji. Kiedyś był przeznaczony głównie dla naukowców, studentów, miłośników nowych technologii. Teraz trafił „pod strzechy”, dlatego mamy problem z wiarygodnością publikowanych danych. Oto kilka często powtarzanych teorii dotyczących odchudzania.
W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]
Kiedy stajesz się nastolatkiem, w Twoim młodym organizmie zachodzi wiele zmian. Rozwija się ciało, dojrzewa sfera emocjonalna i szaleją hormony. Dzieje się tak dużo, że aż ciężko uwierzyć, że można sobie z tym poradzić. Jednak natura nie jest "głupia" i warto jej zaufać. Biorąc pod uwagę, że młodzież poświęca dużo czasu na naukę oraz rozwijanie [...]
Od kilkunastu lat tłumaczę w opracowaniach, iż pozornie te same produkty, w istocie oddziałują inaczej na organizm człowieka. Najlepiej znany przykład to ryż brązowy i biały. Różnią się wpływem na glikemię oraz stężenie insuliny. To samo dotyczy makaronu, który gotuje się kilka minut, a wymagającego dłuższej obróbki termicznej, bułek i chleba [...]
Z pewnością zdarzyły Ci się takie sytuacje, kiedy wybrałeś się ze znajomymi do restauracji na pierwsze lub drugie śniadanie i oglądając bogate i kuszące menu, miałeś poczucie, że toczysz walkę sam ze sobą. Z jednej strony smaczne i fikuśne dania np. gofry z bitą śmietaną i czekoladą albo solidna porcja chrupiącego bekonu, a z drugiej myśli [...]
Szukasz sposobu na jak najbardziej efektywne spalanie tkanki tłuszczowej? Zwiększenie spożycia białka może być rozwiązaniem, którego szukasz. Przeczytaj, w jaki sposób większa podaż białka w diecie przyczyni się do lepszego spalania tłuszczu. Poprawa utleniania tłuszczu Osoby z nadwagą zazwyczaj cierpią na upośledzone utlenianie tłuszczu po [...]
Wydaje się, że obecnie prawie wszystko jest wykonane z plastiku — niemal każde opakowanie, pojemniki do przechowywania żywności i wiele innych. Tworzywo to jest szkodliwe dla środowiska, ale nie tylko. Może także wpływać na zdrowie człowieka, szczególnie jeśli jest obecne w otoczeniu przez cały czas. Podsumowanie Niezależnie od tego, czy jesteś [...]
Był czas, kiedy mleko było po prostu mlekiem. Pochodziło od krowy, ewentualnie kozy... Dzisiaj nie dość, że mamy do wyboru mleko tłuste, półtłuste i chude, z laktozą i bez laktozy, to jeszcze pochodzenia zwierzęcego i roślinnego. Nie można też zapomnieć o mleku ekologicznym i tradycyjnym. Z czego wynika, że hasło "ekologiczne" stawia nas na [...]