[...] intensywnych treningach możemy wspomóc się podniesioną dawką, oczywiście w granicach rozsądku. W przypadku magnezu i cynku, godnym polecenia wydają się być kompleksowe produkty spożywane na noc, czasem nazywane ZMA. Zapewnią one lepszą regenerację podczas snu, ułatwią zasypianie, spowodują lepsze wysypianie się, zabezpieczą przed [...]
[...] "niedopałki" które powstają podczas spalania kwasów tłuszczowych bez utlenianej jednocześnie glukozy. indeks glikemiczny - (wskaźnik glikemiczny) to metoda klasyfikująca produkty spożywcze według ich wpływu na poziom cukru we krwi. ATP - (adenozynotrifosforan) jeden z najważniejszych nukleotydów w komórce, pełni funkcję uniwersalnego [...]
[...] i zamiany energii chemicznej glukozy w energię metaboliczną. Glukuronolakton jest prekursorem rybozy, więc przedłuża i podtrzymuje jej działanie. Sprzęga i usuwa szkodliwe produkty hemolizy wysiłkowej, gromadzące się w krwiobiegu i upośledzające metabolizm tlenowy. Jednocześnie zwiększa pojemność tlenową krwi, gdyż dostarcza NADPH do redukcji [...]
[...] do wytwarzania i uwalniania insuliny. Działa jednak tu poprzez mechanizm, zupełnie odmienny od glukozy. Glukoza wnika do komórek trzustkowych i stymuluje insulinę poprzez produkty swojego rozpadu. Tauryna natomiast, prawdopodobnie wpływa na receptory, punkty uchwytu, zlokalizowane w błonie komórek trzustkowych. Tak, jak nadmiar glukozy niszczy [...]
[...] Bardzo trudne jest podawanie tak wysokich dawek białka przy tak małej ilości tłuszczu, tym bardziej, że wskazuje się na białko roślinne jako na lepsze. Ponieważ wszystkie produkty zwierzęce zawierające białko, zawierają też tłuszcz, coraz bardziej popularne są suplementy białkowe - spożywanie nadmiernych ilości twarogu i białek z jajka. [...]
[...] Bardzo trudne jest podawanie tak wysokich dawek białka przy tak małej ilości tłuszczu, tym bardziej, że wskazuje się na białko roślinne jako na lepsze. Ponieważ wszystkie produkty zwierzęce zawierające białko, zawierają też tłuszcz, coraz bardziej popularne są suplementy białkowe - spożywanie nadmiernych ilości twarogu i białek z jajka. [...]
[...] Bardzo trudne jest podawanie tak wysokich dawek białka przy tak małej ilości tłuszczu, tym bardziej, że wskazuje się na białko roślinne jako na lepsze. Ponieważ wszystkie produkty zwierzęce zawierające białko, zawierają też tłuszcz, coraz bardziej popularne są suplementy białkowe - spożywanie nadmiernych ilości twarogu i białek z jajka. [...]
[...] nie da się w tym wypadku zachować powtarzalności, bo skład zawsze będzie się zmieniał, należy to uznać za pewnik. Chyba, że zrezygnujemy z krowy i przejdziemy na produkty syntetyczne, na razie to na szczęście niemożliwe i mam nadzieję, że nigdy nie będzie. Zawężając pole tylko do preparatów serwatkowych, pewne fluktuacje składu w [...]
[...] pleśniowe, niektóre ryby (np. śledź, sardynka w oleju i pomidorach), słodycze. Należy szczególnie unikać kabaczków, piwa i serów. Ale w przeciwwadze mogą pomóc także inne produkty, które absorbują uciążliwe lotne substancje jak np.: jogurty, sałata, szpinak, czy pietruszka. Należy także pamiętać, że niektóre z tych przykrych gazów są nie [...]
[...] mięśniowych i w formie acylokoenzymów A dystrybuuje je do reakcji metabolicznych. Dzięki niemu mogą być spalane kwasy tłuszczowe i metabolity glukozy oraz buforowane kwaśne produkty reakcji spalania i metabolizmu aminokwasów.Unikalne zdolności wysiłkowe wspomnianych zwierząt warunkowane są właśnie tym, że ich mięśnie generują bardzo wysokie [...]
[...] co zapobiegają katabolizmowi powysiłkowemu (jeśli zjemy je ok 20-60 minut po treningu). Typowe węglowodany proste to owoce, miód, pieczywo białe, biały ryż. 3. Spożywajcie produkty zawierające błonnik. Błonnik poprawia przyswajanie węglowodanów i aminokwasów przez organizm. Dobrym źródłem jego są płatki owsiane, warzywa strączkowe i otręby. 4. [...]
[...] i składników mineralnych) można spodziewać się optymalnych rezultatów. (Body IO FM 15 – Dr. Rhonda Patrick; Body IO FM 25 – Dr. Bruce Ames) Warto mieć na uwadze, że niektóre produkty uznawane w pewnych kręgach za "czyste" (m.in. biały ryż, ziemniaki i banany) charakteryzują się wyższym indeksem glikemicznym niż niektóre "śmieciowe" produkty, co [...]
[...] w większości opartej na produktach o wysokim GI. Rodzaj węglowodanów w dniu zawodów/treningu: w dniu zawodów (lub intensywnego treningu) preferowanym źródłem węglowodanów są produkty skrobiowe o niskim GI (brązowy ryż, płatki owsiane, kasza jęczmienna, pumpernikiel, soczewica). Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym mogą powodować [...]
[...] mięśniowych i w formie acylokoenzymów A dystrybuuje je do reakcji metabolicznych. Dzięki niemu mogą być spalane kwasy tłuszczowe i metabolity glukozy oraz buforowane kwaśne produkty reakcji spalania i metabolizmu aminokwasów. Unikalne zdolności wysiłkowe wspomnianych zwierząt warunkowane są właśnie tym, że ich mięśnie generują bardzo wysokie [...]
[...] mięśniowych i w formie acylokoenzymów A dystrybuuje je do reakcji metabolicznych. Dzięki niemu mogą być spalane kwasy tłuszczowe i metabolity glukozy oraz buforowane kwaśne produkty reakcji spalania i metabolizmu aminokwasów. Unikalne zdolności wysiłkowe wspomnianych zwierząt warunkowane są właśnie tym, że ich mięśnie generują bardzo wysokie [...]
[...] gotowej odżywki. Jest to tak zwany system transportu kreatyny drugiej generacji. Obecnie firmy prześcigają się w wymyślaniu coraz to skuteczniejszych form kreatyny. Nowe produkty reklamowane są jako systemy transportu trzeciej a nawet czwartej generacji. Najnowsze formy kreatyny to połączenie czystego monohydratu ze specjalnymi substancjami [...]
[...] aminokwasów, co obciąża dodatkowo wątrobę i nerki. Wątroba jest narządem, gdzie odbywa się zasadniczy proces rozkładu białek pokarmowych, nerki z kolei usuwają powstałe produkty metabolizmu. Nadmiar białka może zatem wpływać bardzo niekorzystnie na funkcjonowanie tych narządów. Przy wysokim spożyciu białka zwiększa się proces filtracji w [...]
[...] korzystamy z cennych sugestii współpracujących z nami najlepszych ośrodków naukowo-badawczych w Polsce i w USA. Dzięki temu nasi klienci mają pewność, że otrzymują od nas produkty bezpieczne, sprawdzone, gwarantujące najlepsze możliwe od uzyskania efekty. W oparciu o potrzeby i propozycje płynące z rynku nieustannie poszerzamy naszą ofertę. [...]
[...] aminokwasów, co obciąża dodatkowo wątrobę i nerki. Wątroba jest narządem, gdzie odbywa się zasadniczy proces rozkładu białek pokarmowych, nerki z kolei usuwają powstałe produkty metabolizmu. Nadmiar białka może zatem wpływać bardzo niekorzystnie na funkcjonowanie tych narządów. Przy wysokim spożyciu białka zwiększa się proces filtracji w [...]
[...] aminokwasów, co obciąża dodatkowo wątrobę i nerki. Wątroba jest narządem, gdzie odbywa się zasadniczy proces rozkładu białek pokarmowych, nerki z kolei usuwają powstałe produkty metabolizmu. Nadmiar białka może zatem wpływać bardzo niekorzystnie na funkcjonowanie tych narządów. Przy wysokim spożyciu białka zwiększa się proces filtracji w [...]