Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
Niniejszy poradnik ma charakter rozbudowanego, kompleksowego kompendium wiedzy na temat białka. Proteiny zostały w nim omówione w bardzo szerokim kontekście, jednak największy nacisk położono na ich rolę w budowaniu masy i siły mięśniowej, a także odchudzaniu. Zapoznając się z treścią poradnika, dowiesz się, w jaki sposób białko wspiera anabolizm [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
Białko serwatkowe jest doskonale sprzedającym się produktem, który nie wymaga reklamy. Niektórzy guru kulturystyki twierdzą, iż odżywki są zbędne, a kupowanie białka serwatkowego nie jest wcale potrzebne. Czy to prawda? Czy białka roślinne są sobie równe? Jaki rodzaj białka jest najlepszy? Czy białko ma wpływ na system odpornościowy? Kiedy jest [...]
W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
Białko w organizmie człowieka pełni szereg ważnych funkcji. Pod kątem procentowym proteiny (inaczej białka) stanowią około 20% masy naszego ciała. Ich odpowiednia zawartość w diecie będzie wpływała na rozwój organizmu, jego wzrost, wytrzymałość pod kątem funkcji i zdrowie. Czy odżywka białkowa to naturalne białko, czy sztuczny produkt? Wszystkie [...]
Coraz więcej osób chętniej rezygnuje (lub ogranicza) z jedzenia mięsa na rzecz wegetariańskich czy wegańskich odpowiedników. Na dzień dzisiejszy staje się to dość proste z racji tego, że mamy swobodny dostęp do pożywnej i wzbogaconej o różne wartości odżywcze żywności. Komosa ryżowa Komosa to ziarno o wysokiej zawartości białka i jest to białko [...]
Budowanie masy mięśniowej to naprawdę ciężki i złożony proces. Sporo amatorów sportów siłowych uważa, że masę mięśniową buduje się w mgnieniu oka i wystarczy do tego tylko nadwyżka kaloryczna. Co oczywiście nie jest prawdą. Suplementy i odżywki, czyli przyspiesz swoje efekty Podczas budowania masy mięśniowej, jak najbardziej można wspomóc się [...]
Trening siłowy jest jedną z form aktywności fizycznej, które powodują, że nasze zapotrzebowanie dobowe na białko wzrasta. Z tego też względu, w oczach osób trenujących to właśnie proteiny uznawane są za najbardziej potrzebny makroskładnik dietetyczny, który wspomaga regenerację i rozbudowę masy mięśniowej. Nic w tym dziwnego, gdyż białko uważane [...]
Wykorzystanie odpowiedniej ilości białka w diecie osoby trenującej należy do podstawowych strategii planowania diety. Oznacza to, że wysiłek, jaki podejmujemy na siłowni, będzie skutecznie podnosił zapotrzebowanie na białko. Układając więc jadłospis, konieczne jest nie tylko uwzględnienie wydatku energetycznego poniesionego na trening, ale i [...]
Wykorzystanie protein w diecie osób aktywnych przeżywa swój renesans. Pomijając kwestie typowo sportowe, białka dodawane są do jogurtów, mleka i batonów. Spotkamy nawet pieczywo wysokobiałkowe. Świadomość ludzi wzrasta co do udziału białek w diecie i ich wartości, więc popyt na surowiec tego typu również jest zwiększony. Jednak odpowiednio [...]
Czy w aspekcie odżywek wysokobiałkowych możemy mieć uzasadnione obawy co do ich bezpieczeństwa? Aby w pełni odpowiedzieć na to pytanie, musimy zanurzyć się w ogólną analizę, czym są odżywki wysokobiałkowe, jakie są ich rodzaje oraz omówić w największym skrócie, dlaczego i jak powstają. Z pewnością jednak nie są to produkty otrzymywane sztucznie, [...]
Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]
Teorie na temat żywienia ciągle się zmieniają. To, co jeszcze wczoraj było złe i nie miało prawa znaleźć się w zdrowej diecie, dziś jest zalecane, a często nawet określane jako panaceum. W ciągu ostatnich lat cała piramida żywieniowa została zanegowana, zły skutek soli został obalony, nabiał zyskuje coraz to gorszą sławę, a na półkach sklepowych [...]
Wiele źródeł naukowych porównuje białko konopne pod względem jakości, do białka zawartego w jajach i soi. Jednak niska zawartość lizyny sprawia, że białko konopne nieco odstaje od swoich konkurentów. Białko konopne jest jednak dobrym rozwiązaniem dla alergików, osób preferujących produkty mało przetworzone, które są dość wrażliwe na dodatki [...]
Jak się okazuje białko to nie tylko budulec mięśnia czy makroskładnik pomagający szybciej osiągnąć sytość. Białko może również kontrolować ciśnienie krwi. W Boston University przeprowadzono badania, które wykazały, że dorośli spożywający większą ilość białka dziennie (około 100 g) byli o 40% mniej narażeni ryzyko nadciśnienia, niż ci, którzy [...]
Diety wegetariańskie są obecnie stosowane przez wielu ludzi. Już rzadko się zdarza, że wegetarianin budzi zaskoczenie np. na spotkaniu towarzyskim. W sklepach znajdziemy specjalne półki lub nawet całe działy z produktami przeznaczonymi dla osób, które nie spożywają mięsa. W restauracjach jest coraz więcej opcji bezmięsnych i tak naprawdę [...]