Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]
[...] ono tak sycące i potrafi zaspokoić głód nawet na kilka godzin. Ile kalorii ma białko? Tyle, ile węglowodany, czyli 4 kcal w 1 g. Znacznie bardziej kaloryczne są natomiast tłuszcze ze stosunkiem 9 kcal w 1 g substancji. Białka potrzebują jednak więcej czasu na strawienie się w organizmie niż węglowodany, dlatego zaleca się je na diecie [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] człowieka jest to ziarnko piasku. Dlatego należy z dużą ostrożnością podchodzić do modnych kierunków w odżywianiu. To samo dotyczy całkowitego przestawienia diety na tłuszcze (diety zawierające skrajnie małe ilości węglowodanów) lub z dnia na dzień przejście na dietę ultra-wysokobiałkową lub tłuszczową. Jeśli białka zwierzęce są [...]
[...] razowego (najlepiej przygotowanego w domu; jeśli jest to produkt komercyjny, to dobrze, by lista składników była jak najkrótsza i jak najprostsza). Tłuszcze: tzw. dobre tłuszcze (szczególnie: jedno- i wielonienasycone) zapobiegają stanom zapalnym, dostarczają niezbędnych kwasów tłuszczowych i poprawiają ogólny stan zdrowia. Tłuszcze te, [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
[...] uwagę na procentową zawartość protein, węglowodanów i tłuszczów. Dobre WPC zawiera od 75 g białka na 100 g produktu wzwyż. Ilość węglowodanów powinna wynosić około 5 g, a tłuszcze do 2 g. Tego typu proporcje sprawią, że białko będzie smaczne, a jego rozpuszczalność powinna być wzorowa. Zwrócić należy również uwagę na to, aby były to proteiny [...]
Coraz więcej osób chętniej rezygnuje (lub ogranicza) z jedzenia mięsa na rzecz wegetariańskich czy wegańskich odpowiedników. Na dzień dzisiejszy staje się to dość proste z racji tego, że mamy swobodny dostęp do pożywnej i wzbogaconej o różne wartości odżywcze żywności. Komosa ryżowa Komosa to ziarno o wysokiej zawartości białka i jest to białko [...]
Budowanie masy mięśniowej to naprawdę ciężki i złożony proces. Sporo amatorów sportów siłowych uważa, że masę mięśniową buduje się w mgnieniu oka i wystarczy do tego tylko nadwyżka kaloryczna. Co oczywiście nie jest prawdą. Suplementy i odżywki, czyli przyspiesz swoje efekty Podczas budowania masy mięśniowej, jak najbardziej można wspomóc się [...]
[...] węglowodanów. Sprawia to, że mamy skoncentrowany produkt białkowy, którego zadaniem jest dostarczenie tylko i wyłącznie białek, bez pozostałych dodatków, jak węglowodany czy tłuszcze. Odżywki białkowe pozyskiwane są głównie z białek serwatkowych, jednak ich źródłem mogą być również białka pochodzenia roślinnego, czy też inne białka zwierzęce, [...]
[...] serwatka jest tylko półproduktem, który dla sportowca nie posiada dużej wartości. Zawartość białka w tego typu dodatku wynosi około 10-15%, reszta natomiast to laktoza i tłuszcze. Niestety, o ile można by było pokusić się i wykorzystać tego typu dodatek w formie tzw. gainera, o tyle problem z trawieniem laktozy może powodować wiele [...]
[...] niż samo korzystanie z jednej formy pokarmu. Musimy pamiętać również o rybach, które nie tylko będą źródłem wysokiej jakości białka, ale i są zasobne w zdrowe tłuszcze, które są niezbędne dla naszego zdrowia. Jakie jest zastosowanie odżywki białkowej? Wykorzystanie odżywki białkowej w diecie sportowców posiada szczególne znaczenie. [...]
Czy w aspekcie odżywek wysokobiałkowych możemy mieć uzasadnione obawy co do ich bezpieczeństwa? Aby w pełni odpowiedzieć na to pytanie, musimy zanurzyć się w ogólną analizę, czym są odżywki wysokobiałkowe, jakie są ich rodzaje oraz omówić w największym skrócie, dlaczego i jak powstają. Z pewnością jednak nie są to produkty otrzymywane sztucznie, [...]
Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]
[...] pod żadnym pozorem opierać na nich naszego odżywiania. Nabiał jest zdrowy Po części jest to prawda - nabiał ma szereg dobrych właściwości. Posiada w swoim składzie zdrowe tłuszcze, sole mineralne i witaminy oraz jest dobrym źródłem białka. Chociaż nie jest on wbrew pozorom najlepszym źródłem wapnia, posiada w swoim składzie witaminę D, która [...]
[...] jest jednak dobrym rozwiązaniem dla alergików, osób preferujących produkty mało przetworzone, które są dość wrażliwe na dodatki dietetyczne tego typu. Zawiera nienasycone tłuszcze Białko konopne produkowane jest z "masy", która została pozbawiona znacznej ilości tłuszczy. Jednak tego typu zabieg sprawia, że nadal w odżywce posiadamy ich około [...]
[...] spożywali go o połowę mniej. Podsumowanie Klucz jest jeden - należy dążyć do zbilansowanych posiłków, czyli takich, które zawierają zarówno białka, węglowodany, jak i tłuszcze. Zawsze świetnym pomysłem będzie shake proteinowy jako dodatek do wybranego posiłku, który w prosty sposób podniesie poziom spożywanego białka. Obniżone ciśnienie to [...]
[...] to zwykle ciężko jest jeść ponad zapotrzebowanie kaloryczne. Nawet jeśli spożywają dużo tłuszczów w postaci orzechów, awokado itp., to i tak jest to zupełnie coś innego niż tłuszcze z żywności przetworzonej, które nie dostarczają nic ponadto. Wegetarianie są narażeni na mniejsze ryzyko otyłości i chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 2, [...]