W pierwszej części przeglądu omówiłem diety hipokaloryczne, niskotłuszczowe, niskowęglowodanowe (wysokotłuszczowe) oraz model intermittent fasting. Oto kolejne diety, które mogą się sprawdzić w trakcie odchudzania. Wysokobiałkowa dieta o umiarkowanym deficycie kalorycznym Zwykle są to diety bazujące na węglowodanach, o średniej lub wysokiej podaży [...]
[...] dieta dostarczająca dużo tłuszczu nas zabija, tak? Nie! Dieta wysokotłuszczowa składała się z 300 g smalcu, 310 g skrobi kukurydzianej, 200 g kazeiny, 80 g celulozy, 50 g oleju sojowego, 20 g witamin i 40 g minerałów na każdy kilogram pożywienia. Ciężko oczekiwać, żeby dieta składająca się ze smalcu, skrobi i kazeiny oblanej olejem sojowym [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
[...] jedząc nawet zdrowo, nie zgubimy zbędnych kilogramów. Zawsze warto też pamiętać o innych aspektach, które mogą pomóc w kształtowaniu sylwetki i pracy nad zdrowiem. Regularna aktywność fizyczna, odpowiednie suplementy diety np. witamina D3 w okresie jesienno-zimowym, to kolejne kroki, jakie warto wprowadzić, jeśli zależy nam na trwałych zmianach.
[...] były postrzegane, jako kobiece (estradiol). Testosteron działa także jako prohormon, w ten sposób powstaje z niego estradiol i DHT. Wielonienasycony (PUFA) n-3 ALA: olej rzepakowy, olej sojowy, olej lniany, rośliny strączkowe. Wielonienasycony (PUFA) n-3 EPA / DHA: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
[...] Przyjmuje się, że często wynosi więcej niż 15:1… Część problemów zdrowotnych może wynikać właśnie z zachwiania poprawnych proporcji... Ryby u Omega 3 - istnieje ryzyko Kolejną ważną rzeczą, na którą chciałbym zwrócić również Waszą uwagę, jest to, że gdy staramy się dostarczać kwasów omega-3 z ryb (co postulowałem wyżej), ryzykujemy [...]
[...] Dlatego właśnie najmniej polecane dla kulturystów są czekolady, lody, ciastka, ciasta, słodzone jogurty, frytki. Najlepsze źródła tłuszczu Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy z oliwek wcale nie musi służyć zdrowiu [...]
[...] w sosie curry z komosą ryżową kotlety sojowe 50 g bulion warzywny 100 ml mleka kokosowego 50 ml curry – wg uznania cukinia 80 g papryka 100 g cebula 30 g orzechy ziemne 10 g olej rzepakowy 5 g komosa ryżowa 50 g Energia i makroskładniki 611.3 kcal Białka: 37 g Tłuszcze: 27 g Węglowodany: 54 g Kolacja Ryż z potrawką z soczewicy z masłem orzechowym [...]
W ostatnim czasie coraz bardziej popularne staje się ograniczanie ilości czerwonego mięsa w diecie, zwłaszcza przetworzonego. Chociaż drób jest często wybieraną alternatywą, promowane są również owoce morza ze względu na ich zdrowotne właściwości. Ryby i owoce morza są bogate w białko i w większości wypadków mają stosunkowo niską kaloryczność. [...]
[...] sytuacją, która nas może wytrącić z równowagi. Regularne ćwiczenia fizyczne i dieta mogą się okazać na dłuższą metę wyczerpujące, a to także jest stres. Regularna dawka oleju poprawi nastrój, dzięki czemu będziemy w stanie podejść do ćwiczeń z większym entuzjazmem. Często mówi się, że to węglowodany poprawiają nasze samopoczucie, zwiększają [...]
Tłuste ryby znane są z tego, że są zdrowe, gdyż zawierają potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu kwasy tłuszczowe, obniżają ryzyko chorób serca, poprawiają zdolności umysłowe, chronią przed nowotworami, reumatoidalnym zapaleniem stawów i wiele innych. Podsumowanie Jedzenie tłustych ryb to bardzo dobra opcja dla osób chcących [...]
Dla wielu kobiet dieta odchudzająca stanowi prawdziwe wyzwanie. W życiu wielu Pań konieczność równoczesnego dbania o zdrowie, figurę, rodzinę i obowiązki zawodowe może być niezwykle trudna. Niemniej jednak, przy odpowiedniej motywacji i planowaniu, osiągnięcie tego celu staje się możliwe. Podstawa to dobra motywacja. Znajdź motywację Znalezienie [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
Gdyby chcieć odpowiedzieć na to pytanie, powstałby duży problem. Ale cóż, można spróbować, bazując na danych naukowych, które były publikowane i to nie tylko w ostatnich latach. Podsumowanie Być może duża ilość kwasów omega-6 sprzyja indukcji stanu zapalnego, gdyż kwas linolowy jest prekursorem prostaglandyn. Prostaglandyny pośredniczą w [...]
[...] i DHA może zwiększać aktywność anaboliczną mięśni, czyli ich przyrost. Nasz wojownik powinien zatem swoje tłuszcze dostarczać głównie z ryb głębinowych, orzechów, nasion, olejów z nich pozyskiwanych oraz oleju MCT. Olej MCT ma ciekawą właściwość, gdyż „bardzo niechętnie trafia” do komórek magazynowych, czyli tłuszczowych, ale „bardzo chętnie” [...]
Redukcja tkanki tłuszczowej to jeden z częstszych celów, jakie sobie zakładamy, wraz z każdym kolejnym rokiem. Z reguły towarzyszy jej jakieś większe wydarzenie w życiu: ślub, złe wyniki badań, wakacje czy okres po świętach. Z kolei u osób regularnie trenujących zależne jest to od poziomu tkanki tłuszczowej i wyglądu sylwetki. Kolejne, [...]
[...] ważną rolę w starzeniu się i chorobach związanych z wiekiem, wszystko, co możemy zmienić w naszej diecie, aby utrzymać stan zapalny w ryzach, jest korzystne. Niezdrowe oleje i tłuszcze przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych, szczególnie utwardzane tłuszcze roślinne. Większość olejów wykorzystywanych do produkcji przetworzonej [...]
Środki nootropowe to naturalne suplementy, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Wiele z nich może poprawiać pamięć, zwiększać motywację, kreatywność, czujność i ogólnie, pozytywnie wpływać na funkcje poznawcze. Środki nootropowe mogą również zmniejszać związane z wiekiem niekorzystne zmiany zachodzące w mózgu. Jedno badanie [...]
Aby w pełni odpowiedzieć na pytanie zawarte w tytule, musimy sobie wpierw uświadomić, w jakim celu planujemy stosować spalacz tłuszczu? Do głowy przychodzą mi minimum trzy główne zastosowania. Po czwarte - z obniżonym libido i możliwościami realizacji seksualnej... Długotrwałe ograniczenie kalorii odbierane jest przez organizm jako okres głodu, [...]