[...] sprzyjają utrzymaniu magnezu w ogranizmie). Omega-3: Do rodziny nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 należą: ALA - kwas alfa-linolenowy, zawarty w siemieniu lnianym, oleju siemia lnianego, zielonych liściastych warzywach, orzechach włoskich i brazylijskich, oleju rzepakowym i sojowym. EPA - kwas eikozapentaenowy, zawarty w oleju ryb [...]
[...] w diecie (których nigdy życiu nie byłem zwolennikiem) już dawno przeszły do lamusa. Większość kulturystów, którzy niegdyś liczyli nawet tłuszcz w pomidorach, dzisiaj spożywa oleje łyżkami i propaguje spożywanie niektórych produktów będących obfitym źródłem tłuszczu. I rzeczywiście, rozsadek zwyciężył. Obecnie wiadomo, że zarówno w kulturystyce [...]
[...] w diecie (których nigdy życiu nie byłem zwolennikiem) już dawno przeszły do lamusa. Większość kulturystów, którzy niegdyś liczyli nawet tłuszcz w pomidorach, dzisiaj spożywa oleje łyżkami i propaguje spożywanie niektórych produktów będących obfitym źródłem tłuszczu. I rzeczywiście, rozsadek zwyciężył. Obecnie wiadomo, że zarówno w kulturystyce [...]
[...] Szybko wchłaniane koktajle proteinowe pomogą w przejściu naszego organizmu do stanu anabolicznego, który umożliwi nam rozbudowę muskulatury. 1.2 WEGLOWODANY: Kolejnym niezbędnym składnikiem diety kulturystycznej są węglowodany. Są one podstawowym źródłem energii dla naszego organizmu oraz uczestniczą w naprawie i budowie [...]
[...] w jaki sposób nadmierna ilość nienasyconych ( a przecież w odpowiedniej ilości działających prozdrowotnie) kwasów tłuszczowych może zagrażać zdrowiu człowieka. Zatem teraz kolej zająć się optymalnymi wzajemnymi proporcjami miedzy nasyconymi a nienasyconymi kwasami tłuszczowymi w diecie człowieka, jak tez zagadnieniem znacznie bardziej [...]
[...] a także niektórych nowotworów: u kobiet - sutków i jajników, a u mężczyzn - jelita grubego i prostaty. Oczywiście nie musi tak być , bo tłuszcze to nie tylko schabowe na oleju uniwersalnym, to przede wszystkim zdrowe tłuszcze , bez których nasz organizm nie może funkcjonować. Zacznijmy od podziałów. Tłuszcze można dzielić na różne kategorie [...]
[...] a także niektórych nowotworów: u kobiet - sutków i jajników, a u mężczyzn - jelita grubego i prostaty. Oczywiście nie musi tak być , bo tłuszcze to nie tylko schabowe na oleju uniwersalnym, to przede wszystkim zdrowe tłuszcze , bez których nasz organizm nie może funkcjonować. Zacznijmy od podziałów. Tłuszcze można dzielić na różne kategorie [...]
[...] tylko mies chudych i głównie białego oraz chudych ryb, Omega3 możecie nie wliczać do bilansu jeśli spożywacie dziennie 3 tabletki Źródła tłuszczu dozwolone: Awokado, oliwa, olej lniany, tran, masło, olej kokosowy, olej rzepakowy, orzechy brazylijskie, włoskie, migdały i orzechy pekan Trening i zasady: - Staramy się o progresje z treningu na [...]
[...] niski poziom cholesterolu. Rzadko występują też u nich choroby serca, miażdżyca i nadciśnienie. Naukowcy wysnuli więc wniosek: skoro Eskimosi spożywają dziennie ok. 16 g oleju rybiego, to znaczy, że musi on mieć dobry wpływ na serce i naczynia krwionośne. Bingo! Dziś kardiolodzy powszechnie podpisują się pod stwierdzeniem, że kwasy omega-3 z [...]
[...] aldosteronu opada, a zatem zatrzymywanie wody nie będzie stanowiło problemu. Ostatecznie, endomorf, będący na diecie, może odnieść korzyść ze stosowania dziennie 15-30ml oleju MCT (krótkie do średniej długości łańcucha triglicerydy), na niskowęglowodanowej diecie - szczególnie jeśli obniży i zamieni węglowodany do 30 gram wywołujących bardzo [...]
[...] np. z utrzymaniem ciepłoty ciała, biciem serca itp. Spożycie białka powoduje także wydzielanie glukagonu, hormonu, który wykorzystuje tkankę tłuszczową jako źródło energii. Kolejną zaletą spożywania białka jest to, że organizm na jego strawienie zużywa dużo energii - najwięcej jeśli porówna się je z tłuszczami i węglowodanami. Natomiast same [...]
[...] mozna znalezc w sproszkowanym mleku i jajach, przyczynia sie do chorób serca. Mleko w proszku jest dodawane w ilosci 1% do 2% do mleka. “Uzywaj wiecej wielonienasyconych olejów" Wielonienasycone oleje spozywane w wiekszych ilosciach przyczyniaja sie do nowotworów, chorób serca, chorób autoagresywnych (choroby ukladu immunologicznego), [...]
[...] białek serwatki (ISO-97 & CFM-90) oraz hydrolizaty białek serwatki to białka o bardzo krótkim czasie wchłaniania; WPC-85 i WPC-80 - koncentraty białek serwatki jako kolejna porcja białka która ulegnie wchłonięciu; Kazeinian wapnia, izolat białek mleka i micelarna kazeina - białka które najwolniej są wchłaniane do krwiobiegu; Izolat białek [...]
[...] omega-6, to wiązanie znajduje się dopiero przy szóstym atomie węgla. Omega-3 Źródła tych kw. tłuszczowych to w przypadku: -kwas alfa-linolenowy(ALA) - siemieniu lnianym/oleju lnianym, orzechach włoskich i brazylijskich, oleju rzepakowym, zielonych warzywach liściastych. - EPA czyli kwas eikozapentaenowy i DHA czyli kwas dekozaheksaenowy - [...]
[...] kotlety, szynki itp.), jaja, mleko i wszystkie jego przetwory (sery, twarogi, jogurty), słodycze, kawa z kofeiną i bez kofeinowa, wszelkie smażone potrawy, tłuszcze i oleje rafinowane, margaryny, kruche ciastka, prażone orzechy i prażone ziarna. Niektórzy zalecają picie czerwonego wina, ale okazuje się, że choć przez pewien czas obniża [...]
[...] we krwi. Sprawdzają się za to świetnie do smarowania...skóry, gdyż się nie utleniają. Zatem, jeśli chodzi o tłuszcze roślinne, to najkorzystniejszym wyborem wydaje się być olej rzepakowy, nazywany również(przez Kanadyjczyków) oliwą północy. Smalec...przez lata odsądzany od czci i wiary(zwłaszcza ten domowy, miękki i topiony ze skwarkami). [...]
[...] migdały - polecam szczególnie ze względu na zawartość kwasu alfa-linolenowego, który podbija nam zawartość omega-3 ze względu na ciągły deficyt tego w diecie. * oleje - lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek Oleje i orzechy są źródłem roślinnych steroli które również mają wpływ na układ sercowo-naczyniowy i poziom cholesterolu. Tłuszcze [...]
[...] ile potrzeba. Co jest więc lepsze, z roślin czy z ryb? Oczywiście że z roślin. W jakich więc roślinach można spotkać kwas linolenowy? Orzechy, nasiona soi, zarodki zbożowe, olej rzepakowy, olej lniany oraz siemię lniane i nasiona chia. W dodatku siemię lniane, olej lniany, chia mają coś ekstra – genisteinę. Jeżeli więc chcemy mieć sprawny układ [...]