Układasz dietę i nie wiesz z czego możesz korzystać? Nie masz pojęcia czym zastąpić płatki owsiane, albo oliwę z oliwek? Jak urozmaicić dietę? Masz problem z doborem produktów ? Zerknij, może pomogę... WĘGLOWODANY Z jakich produktów warto korzystać, by zapełnić naszą pulę kalorii na wartościowe węglowodany? Oto kilka przykładów KASZE i PSEUDO [...]
Budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej. (?) Bardzo często spotykam się z pytaniami, od czego zależy i czy jest możliwe budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej? Aby jasno odpowiedzieć na to pytanie, na samym początku należy określić, co, dla kogo znaczy beztłuszczowa masa mięśniową. Jeśli ktokolwiek myśli, że będzie [...]
Znalazłam dość wyczerpujący artykuł o mleku, pochodzi z miesięcznika "Samo Zdrowie" Pora, by wyklinane przez lata mleko wróciło do łask i wypełniło lodówki Polaków. Macie wątpliwości, czy powinniście je pić? Odpowiadamy: po trzykroć TAK! Polacy piją za mało mleka! W ciągu ostatnich 10 lat spożycie tego napoju spadło w Polsce aż o 30%! Kto jest [...]
Znalazlem ciekawe wiadomosci i informacje ktore skleilem w artykul na powyzszy temat: A więc tkanka tłuszczowa chętnie odkłada się właśnie w okolicy talii, ale wystający brzuszek to zmora nie tylko tych kobiet, które mają nadwagę. Wiele szczupłych osób również nie może pochwalić się płaskim brzuchem. Dlaczego? W ich przypadku głównymi winowajcami [...]
Witam, Mam pytanie odnośnie liczenia kalorii w zupach i tego typu potrawach. Mianowicie zupy często gotuje się na kości. Z 300g korpusu kurczaka w zupie, zjedzone zostanie w postaci miesa maksymalnie 100g. Reszta to kości. Czy mimo to należy liczyć kalorie całego korpusu? A może tylko zjedzonego mięsa, a tłuszcz z kości ignorować? To samo tyczy [...]
"If you're not growing, it's likely your diet, not your training, that's holding you back" Dr. John Berardi Pora na temat o odwiecznej walce ‘dobra’ ze ‘złem’, białego z czarnym, czyli ‘czystego’ jedzenia z ‘nieczystym’. http://img691.imageshack.us/img691/8717/a1b9.jpg Co nazywany ‘czystym’ jedzeniem ? Większość ludzi zgadza się z tym, że ‘clean [...]
Witam stworzyłem taki artykuł o diecie co i jak.Informacje są z różnych zródeł jeśli coś jest zle napisane prosiłbym żeby to napisał to poprawie. Może komuś się przyda ten artykuł. Jeśli się nie bedzie podobał albo jest zły to prosze moderatora o skasowanie tego tematu z góry dziękuje. Dieta na mase Chciałbyś zdobyć dodatkowe kilogramy miesni(jak [...]
Postanowiłem napisać ten art. gdyż czytając książkę o Żywieniu człowieka bardzo mnie zainteresował ten temat. Nie zdajemy sobie sprawy ile tak naprawdę traci pożywienie podczas obróbki i przechowywania. Praca w większość oparta na autorach Roman Cichon i Lidia Wądołowska. Duża część produktów przeznaczonych do spożycia jest poddawana procesom [...]
Ciekawy artykul, chociaz niespecjalistyczny, na temat pozywienia z tak zwanej "niższej pólki". Ogolny wniosek: zbyt oszczedny traci wiecej Najtańsza mielonka wieprzowa w Polsce jest z kurczaków. Najtańszy syrop malinowy nie ma ani jednej maliny Czy to w ogóle ważne co się je? Trzeba jakoś wyżywić miliardy ludzi na świecie. Kupujemy tanio, [...]
Zwycięska praca w konkursie noworocznym autorstwa Martainna. Bardzo szybki rozwój technologiczny XX i początku XXI wieku nie ominął również kwestii żywienia. Rozwój ten przyniósł ze sobą wiele korzyści, ale też i bardzo wiele zagrożeń wynikających ze stosowania różnego rodzaju polepszaczy, zamienników, czy też substancji mających zapewniać wyższą [...]
Witam .Chciałabym żebyście udzielili mi pomocy i ocenili mój trening i ówczesną dietę .Dodam , ze jest to dieta redukcyjna mam 170 i 58 kg ,ale przydałoby się u mnie zrzucić tłuszcz bo wyglądam jak "skinny fat"- wiotkie ciała ,nie jakaś strasznie wysoka waga ,ale większość według mnie mojego składu ciała stanowi tłuszcz.Dieta jest bardzo [...]
Czym uzupełniać niedobory witamin w diecie autor: Elżbieta L. Anuszewska W produktach codziennej diety zawarte są związki, które w znaczący sposób wpływają na zdrowie, przyczyniają się do długości i jakości naszego życia. Nazwane przez Funka witaminami (vitae amina - amina życia) do tej pory określane są tą nazwą. Dostarczane z pożywieniem w [...]
Od jakiegoś czasu męczy mnie urozmaicenie jadłospisu produktami bogatymi w kwasy tłuszczowe z grupy omega-3. Ogólne zalecenie proporcji kwasów tłuszczowych to np. 1:1:1 (czy np. o-6:o-3 5:1 do 1:1), jednak nie uwzględnia ono suplementacji różnymi kwasami tłuszczowymi. Wg. literatury i danych które zebrałem, najistotniejszymi (tj. powodujące [...]
Witam! Tradycyjnie: googlowałam i używałam szukajki na sfd. Przepraszam serdecznie, jeśli było plus witam (pierwszy post). Zaznaczam, że konto jest może świeże, ale forum przeglądam z różną częstotliwością od kilku miesięcy. Dziękuję, bo nauczyliście mnie zdrowo jeść! A teraz sedno sprawy: od kilku tygodni zastanawia mnie kwestia obróbki [...]
1. zbyt długa obróbka termiczna podwyższa IG węgli (jak to dokładnie jest dokładnie o ile sie podnosi i czy wzrasta kalorycznosc 2. czy zbyt długa obróbka termiczna protein wywołuje jakies zmiany?? narazie tyle miałęm jeszcze kilka zadam je potem
W okresie poposiłkowym głównym regulatorem metabolizmu białek mięsniowych jest insulina, jak i poziom/dostępność aminokwasów. O aminokwasach była juz mowa m.in. w tych badaniach: http://www.sfd.pl/Leucyna__stymuluje_syntezę_białek_i_reguluje_poziom_cukru-t695397.html [...]
Czy czosnek będzie wkrótce przepisywany na receptę? Ostatnio pojawiła się kolejna naukowa publikacja zachwalająca cudowne właściwości tej pospolitej rośliny. Badacze, tym razem chińscy, odkryli, że jedzenie surowego czosnku może zmniejszyć niemal o połowę ryzyko raka płuc. Liczne wcześniejsze analizy udowodniły, że czosnek zapobiega [...]
Często widzi sie pytanie - gotowac czy nie gotowac? Jeszcze częściej widzi się - nie gotowac (!),tylko na surowo - bo wiadomo nie od dzis że wszelka obrobka termiczna pożywienia skutkuje stratami cennych witamin, minerałów i jakze cennego białka. strawność pokarmu -> stopień, w jakim podstawowe składniki pożywienia mogą zostać rozłożone w [...]
Wszystko o węglowodanach. 1. Czym są węglowodany? Węglowodany ( nazywane też cukrami, bądź sacharydami) są organicznymi związkami chemicznymi składającymi się z atomów węgla, wodoru i tlenu, stąd właśnie pochodzi ich nazwa. Znajdują się we wszystkich powszechnie występujących roślinach: zbożach, ziemniakach, roślinach strączkowych, owocach, a [...]