[...] ostatnich 3 miesiącach (HBA1C – glikowana hemoglobina) – uwaga stanowi badanie pomocnicze, peptyd C, test tolerancji glukozy (OGTT). Wskaźniki dotyczące pokarmu: indeks glikemiczny, ładunek glikemiczny, indeks insulinowy. Jaką rolę pełni glukoza w ustroju? Glukoza: może zasilać glikogen wątrobowy (regulacja stężenia glukozy we krwi, [...]
[...] wersje maseł orzechowym o zmniejszonej zawartości tłuszczu. Kup takie, które w składzie zawierają orzechy i ewentualnie trochę soli. Makaron Makaron ma zaskakująco niski indeks glikemiczny. Dzięki temu makaron stanowi stabilne źródło węglowodanów, które pomaga utrzymać stały poziom energii. Makaron pełnoziarnisty podnosi poziom glukozy we [...]
[...] takie, które w ogóle nie mają węglowodanów w sobie. Dobrym rozwiązaniem jest dodatek warzyw oraz mięsa do posiłku zawierającego węglowodany. Indeks insulinowy (II) – Jest to indeks, który wyjaśnia nam jaki wpływ na poziom insuliny we krwi ma produkt, który spożywamy. Insulina, wbrew wszechobecnej opinii jest pobudzania nie tylko przez [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] (sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i manganu) oraz witamin (witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, folianów). Ponadto posiada niższy indeks glikemiczny, jest wolno trawiony przez co daje uczucie sytości przez dłuższy czas. • 150g piersi kurczaka lub (150g Łososia,lub 150g Mięsa z piersi indyka lub 150g [...]
[...] przez nas skrobi. Tak więc biała mąka i wyroby z niej otrzymywane (pieczywo białe, ciastka, herbatniki) są źródłem praktycznie tylko kalorii (cukrów) i wysokiego indeksu glikemicznego. W dalszej konsekwencji organizm potrzebuje witamin i soli mineralnych do rozkładu i przyswojenia, czerpiąc je z zapasów naszego organizmu. Najlepszym [...]
[...] przez nas skrobi. Tak więc biała mąka i wyroby z niej otrzymywane (pieczywo białe, ciastka, herbatniki) są źródłem praktycznie tylko kalorii (cukrów) i wysokiego indeksu glikemicznego. W dalszej konsekwencji organizm potrzebuje witamin i soli mineralnych do rozkładu i przyswojenia, czerpiąc je z zapasów naszego organizmu. [...]
[...] powinna być jak najbardziej zbliżona do żywienia człowieka zdrowego. Zasadnicza modyfikacja polega na znacznym ograniczeniu łatwo przyswajalnych węglowodanów (indeks glikemiczny), w tym przede wszystkim słodyczy i przetworów zawierających znaczny dodatek cukru. Ogranicza się również tłuszcze, natomiast zwiększa się ilość białka w [...]
już po wołowinie, 5 dzień. dobrze, że jutro ten kurczak:) schudłem, widzę efekty ale jeszcze nie ważę się. Ja też po raz kolejny jestem na tej diecie. zastanawiam się czy wytrawne wino czerwone ma wysoki indeks glikemiczny. muszę jakoś uczcić spadek wagi w nocy ostatniego dnia diety:)