Jestem na redukcji. wiem, ze produkty wazy sie przed obrobka termiczna ale mam problem. kupilem sobie zeberka 450g.. porcja jak dla mnie git. po upieczeniu (poltorej godziny w temp 150 stopni) strasznie sie skurczyły..a w torebce w ktorej pieklem zostalo od cholery tluszczu. (wiem, ze tluszcz sie wytapia podczas dlugiego pieczenia) i jak teraz [...]
1. Twaróg nie jest na tyle dobrym źródłem białka, żeby jeść go 500 gram... Zresztą twaróg bierz tłusty/półtłusty tylko. 2. Wrzuciłbyś jakieś wyliczenia? Na oko ciut za dużo białka i ciut za mało węgli. (Rozwinąłbyś wątek o problemach z gospodarką węglami? )Co z tłuszczami? Staraj się unikać słonecznika jako głównego źródła. 3. Czerwona herbaty nie [...]
na okolo 600g miesa przyjmuje 200ml-250ml wody ktora i tak odparowywuje, sluszna uwaga z obrobka termiczna warzyw tylko szkoda ze sos na tym traci, w takim razie musze zmienic koncepcje gotowania na duszenie samego miecha z przyprawami ew. gotowanie na parze a salatke zrobic osobno, ale w sumie tak latwiej zrobic z warzywami bo mozna dorzucic [...]
Marcin co Ty znowu za głupoty masz nawciskane do głowy ? Każda obrobka termiczna degraduje część wartości odżywczych, nie znaczy to, że im dłużej tym gorzej. Bartek, jak będzie co pokazać
Czy obróbka termiczna przygotowanej odżywki białkowej może jej zaszkodzic? Zamierzam na śniadanie zalewać płatki owsiane odżywką białkową wymieszaną w mleku, następnie wrzucic na 2 minuty do mikro. Zimnych platkow nie tkne.
Kupiłam pierwszy raz śledzia tuszkę (zawsze kupowałam śledzie solone z wiaderek). Wyciągnęłam z nich kręgosłupy i tą płetwę oderwałam. Co dalej? ;-) Czy jakaś obróbka termiczna jest potrzebna? Bo on jest surowy, tak? I co ze skórą? :-)
Mam pytanie odnośnie gotowania strączkowych. Oveja pisała żeby wylać wode, w której się moczyły a ja od zawsze słyszałam, że się je gotuje w tej samej wodzie co były moczone. Nawet taki ciekawy artykuł znalazłam z wyjasnieniem dlaczego: http://www.e-dietetyka.pl/podstawy-zywienia/156-zmiany-zachodzce-w-produktach-podczas-procesow-kulinarnych-.html [...]
nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat tego dlaczego dmuchane zboże jest niezdrowe. wiem, że ekstruzja prowadzi do niewielkich zmian strukturalnych białek i węgli(wzrost ilości węgli prostych i zwiększona przyswajalność) i doskonale zdaję sobie sprawę, że mniej przetworzone jest lepsze(tak naprawdę nigdy wcześniej nie jadłam tych wafli i jak [...]
ilosc bialka np. z piersi liczę po obróbce termicznej , znowu np. ryze/kasze itd przed; bo beda wazyly znacznie wiecej po ugotowaniu co jest raczej oczywiste ps. oczywiscie w tabelach odzywczych zawsze wszystko na 100g masz podane przed jakąkolwiek obróbką termiczną Zmieniony przez - Banan w dniu 2013-09-12 09:16:07
Wszelkie tabele kaloryczne podają wartości odżywcze surowych produktów, więc naturalne jest, że w rozpiskach żywieniowych powinno podawać się gramaturę przed obróbką termiczną.
Zjadasz 1,5 worka kaszy? Produkty waży się przed obróbką termiczną, chyba, że w bazie jest zaznaczone "UGOTOWANA". No chyba, że naprawdę tyle wcinasz, to ok.
Ważymy jedzenie przed obróbką termiczną, 100g surowego makaronu ma wartości takie jak na etykiecie. 100g SUROWEGO. jeśli go ugotujesz i będzie ważył 400, to nadal te 400 będzie miało wartości 100g surowego.
Dzięki raz jeszcze. Pytanie z innej beczki. Co sądzicie o nie gotowaniu kaszy gryczanej, tylko zamiast tego, zalanie jej zimną wodą na około 12 godzin przed zjedzeniem? Dowiedziałem się, że podobno każda obróbka termiczna pozbawia (przynajmniej w jakimś stopniu) pożywienie cennych minerałów. Znalazłem temat, w którym ktoś to odradzał, jednak miał [...]
Arros, co do tłuszczu nie jestem pewien, ale nie wytapia się go zbyt duża ilość, a obróbka termiczna tylko nieznacznie zmniejsza ilość białka, a mięso jej poddane ma faktycznie większą ilość białka na 100g ponieważ zmniejsza się jego "sucha" masa po odparowaniu wody.
- Na masie ile może być max przerwa między posiłkami?. - Z wyliczeń w DT wychodzi mi 2.8g/kg białka , obciąć czy nie martwić się tym ? obróbka termiczna etc - Przy masie 84kg jest sens wchodzić na 4000kcal - nie widzę ostatnio progresu ( edo / mezo )