SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

obrobka termiczna

  • Obróbka termiczna jedzenia

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    [...] około 65g ww na 100g w trakcie gotowania traci około 40g ww. Z warzywami jest podobnie jesli nie gorzej. wiec mam takie 2 pytania: 1. mam produkty w diecie wliczone przed obrobka termiczna (np. kasza gryczana ktora gotuje, tak samo platki owsiane, ryz, jajka, mieso z piersi kuraka). wiec nie wiem jak liczyc, czy liczyc z własciwosciami przed [...]

    Odpowiedzi: 37 Ilość wyświetleń: 10679 Data: 10/15/2006 6:35:27 PM Liczba szacunów: 0
  • Witam. 1. Czy istnieje jakaś tabelka czy np wymieniony jest sklad ilość aminokwasów w różnych źródłach białka ? Znalazłem np że Jajo ma 43% EAA, wołowina, kurczak 41%, twaróg 39%, mleko ponad 43% itp itp. http://potreningu.pl/articles/572/ktore-zrodlo-bialka-dostarcza-najwiecej-niezbednych-aminokwasow A mi chodzi o konkretnie wymienione ile mg [...]

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 1186 Data: 4/15/2016 1:07:52 AM Liczba szacunów: 0
  • Obróbka termiczna pokarmów

    Temat
    Odżywki i suplementy

    Od razu sorry ze tutaj a nie w odzywianiu- ale to raczej nie dietetyczne pytanie tylko czysta biochemia.... Wiec jak to jest ? Czy podczas obrobki termicznej (smazenie, gotowanie itp.) bialko zawarte w pokarmie ulega jakims negatywnym (z naszego punktu widzenia ) przemianom ? Jakas denaturyzacja czy cos ? Czy jezeli np. jem usmazony kotlet z [...]

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 9826 Data: 5/11/2004 10:50:34 PM Liczba szacunów: 0
  • Obróbka termiczna a ilość makroskładników

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Hej wszystkim. Mam pytanie - jak to jest ze zmianą ilości białka czy węglowodanów w produkcie po obrobce termicznej. Czy wynika ona ze zmiany gramatury związanej z obróbką (puszczanie wody przez mięso, nasiąkanie wodą przez ryż itd), czy tez proces obróbki cieplnej w jakiś sposób redukuje makro (np. niszczy białko czy co tam). Tzn. jeśli surowa [...]

    Odpowiedzi: 8 Ilość wyświetleń: 1521 Data: 11/10/2016 1:39:14 PM Liczba szacunów: 1
  • Odżywki białkowe a obróbka termiczna

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Cześc. Pytanie takie moze bardziej do technologow zywienia. Wiele przepisow np na serniki zawiera w skladzie odzywke bialkową/ Czy dlugotrwala ekspozycja na temperature bardzo wysoką nue powoduje przemian w bialkach obnizajac ich strawnosc./wchlanianie czyli ostatecznie sumaryczna ilosc bialka spozytego ? ja np czasem lubie rozrobić WPC w [...]

    Odpowiedzi: 9 Ilość wyświetleń: 3128 Data: 7/16/2018 4:11:08 PM Liczba szacunów: 2
  • Mozzarella - obróbka termiczna

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Cześć, leci dziesiąty tydzień redukcji, bawię się procesem i zaczynam szukać urozmaiceń do diety. Ostatnio wrzuciłem sobie 100 gram makaronu ze 150g mozzarrelli + papryka pepperoni i około 100g arrabiaty/passaty pomidorowej, całość do piekarnika. Smakowało zaj**iście, ale mam wątpliwości jak wpływa taka obróbka termiczna (tj. około 10 minut w [...]

    Odpowiedzi: 16 Ilość wyświetleń: 797 Data: 3/10/2020 4:11:41 AM Liczba szacunów: 0
  • Witam! Mam pytanie apropo poddania Izolatu Olimpu (czy innego białka nie ma to znaczeniaq wiekszego) obróbce termicznej ,a mianowicie czy zrobienie masy z płatków owsianych ,kilku białek jaj i porcji proszku serwatkowego ,wymieszanie tego razem i usmażenie w postaci placka spowoduje utrate wartości odżywczej Izolatu ,czy też jest to praktycznie [...]

    Odpowiedzi: 34 Ilość wyświetleń: 4815 Data: 7/1/2003 10:01:55 PM Liczba szacunów: 0
  • Witam Zawsze mówi się że liczy się jedzenie przed obróbką termiczną ale czy jest to do końca prawda? Gdy smaży lub grilluje się tłuste mięsko wieprzowe czy tam wołowe to bardzo mocno wypływa z takiego mięska tłuszcz i wtedy macro może być bardzo przekłamane prawda? Jak to wkoncu jest może ktoś mi to tutaj fajnie to wyjaśni i będę oświecony w tej [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 2162 Data: 3/2/2020 9:11:05 PM Liczba szacunów: 1
  • IG a obrobka termiczna

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    witam..takie zapytanie... wszyscy wiemy ze platki owsiane to doskonale zrodlo 'dobrych ' weglowodanow o dosc niskim IG...ale jak sie ma sprawa po obrobce termicznej tego oto produktu.. chodzi mi konkretnie o robienie placka...zanim bialko sie zetnie owsiane sie nieco podrumienia..a to juz podnosi IG ... pytam bo jestem endo i platki staram sie [...]

    Odpowiedzi: 4 Ilość wyświetleń: 805 Data: 2/20/2011 9:18:02 AM Liczba szacunów: 0
  • Twaróg obróbka termiczna

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Część, Ostatnio chciałem zacząć sobie robić, jako posiłek przed snem takie coś a’la sernik. Twaróg + białka jaj + odżywka białkowa. To wszystko mieszam i wylewam na patelnie. Mam pytanie odnośnie tego czy taki smażony twaróg nie straci wartości odżywczych, czy białko nie ulegnie degradacji poprzez obróbkę termiczną? Z góry dzięki za odpowiedź.

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 1781 Data: 5/30/2010 12:12:42 PM Liczba szacunów: 0
  • co to jest obróbka termiczna

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    czy któś może wie co to jest obróbka termiczna?????????? ???????????????? ???????????????? ??????????????? ????????????????????????????

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3221 Data: 4/14/2011 9:17:28 PM Liczba szacunów: 0
  • obrobka termiczna miesa na tatar

    Temat
    Szybkie pytania bez logowania

    na czym polega obrobka termiczna miesa na tatar, juz gotowo zapakowanego zmielonego miesa na tatar, zapakowanej porcji. mieso na tatar je sie surowe, nie rozumiem co mam z niem zrobic zaparzyc w opakowaniu czy podsmazyc ale to nie bedzie tatar?

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 2638 Data: 12/1/2010 6:07:23 PM Liczba szacunów: 0
  • Obróbka termiczna

    Temat
    Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie

    Witam. 1.Chcialem zapytać jaką najlepiej przyjąć obróbkę termiczną, aby IG produktu zwiększyło się jak najmniej. Mam do wyboru Piekarnik/gotowanie/smażenie 2.I kolejne pytanie to czy jak ugotuje np mieso i ono wystygnie, a później podgrzeje od nowa np w mikrofalówce to ma jakieś znaczenie? Dobrze jest tak robic czy nie? 3. Jak polecacie dobry [...]

    Odpowiedzi: 3 Ilość wyświetleń: 592 Data: 1/29/2013 1:07:20 PM Liczba szacunów: 0
  • obrobka termiczna bialka

    Temat
    NUTRIFARM&OLIMP

    mam pytanko czy jak bym zrobil placki na proteinie sojowej tj. smazyl je chwile na rozgrzanej patelni to czy ow proteinka traci swoja wartosc odzywcza?

    Odpowiedzi: 14 Ilość wyświetleń: 3015 Data: 4/1/2005 1:41:05 PM Liczba szacunów: 0
  • WPC obróbka termiczna

    Temat
    Kuchnia SFD

    Witam, mam takie pytanie, czy WPC po obróbce termicznej traci właściwości? Bo kiedyś coś takiego czytałem chyba ale pewien nie jestem.

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 2725 Data: 7/14/2020 3:00:53 PM Liczba szacunów: 1
  • obróbka termiczna

    Temat
    Odżywki i suplementy

    Witam, czy można dodawać kreatynę do posiłku? (chodzi o dosypanie np do marynaty do mięsa ) a potem usmażyć?? czy będzie to jednak złe i nie można tak robić? bo się zastanawiam czy kreatyne można tylko z wodą by nie straciła swoich wartości (chodzi mi o monohydrat)

    Odpowiedzi: 7 Ilość wyświetleń: 919 Data: 3/22/2016 9:32:32 PM Liczba szacunów: 1
  • Obróbka termiczna - zmiana wartości - jajka

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Pytanie jak w temacie. Czy są różnice w wartościach odżywczych i przyswajalności jajek po obróbce termicznej ? Czy jajko na twardo, z jajecznicy, omleta czy surowe to ciągle ten sam produkt ?

    Odpowiedzi: 6 Ilość wyświetleń: 1747 Data: 5/20/2012 4:53:29 PM Liczba szacunów: 0
  • Witam, Chciałbym się dowiedzieć kiedy należy warzyć ziemniaki i warzywa. Wiadomo że ryż, makaron czy kasze waży się przed gotowaniem. Mam jednak wątpliwości co do ziemniaków i warzyw które zwierają w swoim składzie znaczną ilość wody. Mógłby ktoś pomóc?

    Odpowiedzi: 2 Ilość wyświetleń: 989 Data: 9/27/2014 6:15:04 PM Liczba szacunów: 0
  • Obróbka termiczna a ilość tłuszczu

    Temat
    Odżywianie i Odchudzanie

    Po gotowaniu tluszcz wychodzi z mieska, tak ? Czy jak to jest? Bo jestem na diecie HF i probuje dopiąć m.in. karkówke wieprzową - surwa 300g(170g ugotowana), w dzienniczkach mam tylko ilosc podana przed obróbką, po gotowaniu sa inne wartosci nei ?

    Odpowiedzi: 11 Ilość wyświetleń: 968 Data: 12/13/2016 6:50:48 PM Liczba szacunów: 1
  • dajmy na to gdyby odzywke bialkowa potraktowac wrzaca woda? Albo np z czyms jakis czas w piekarniku jak ciasto podpiec - to czy jakos bialka si epogorszy? Nie mowie tu o scinaniu bialka to to tylko zmiana konsystencji ale o zniszczeniu aminokwasow. Ktos wie?

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 933 Data: 3/21/2007 4:06:21 PM Liczba szacunów: 0