Witam! Mam pytanie apropo poddania Izolatu Olimpu (czy innego białka nie ma to znaczeniaq wiekszego) obróbce termicznej ,a mianowicie czy zrobienie masy z płatków owsianych ,kilku białek jaj i porcji proszku serwatkowego ,wymieszanie tego razem i usmażenie w postaci placka spowoduje utrate wartości odżywczej Izolatu ,czy też jest to praktycznie [...]
Witam Zawsze mówi się że liczy się jedzenie przed obróbką termiczną ale czy jest to do końca prawda? Gdy smaży lub grilluje się tłuste mięsko wieprzowe czy tam wołowe to bardzo mocno wypływa z takiego mięska tłuszcz i wtedy macro może być bardzo przekłamane prawda? Jak to wkoncu jest może ktoś mi to tutaj fajnie to wyjaśni i będę oświecony w tej [...]
witam..takie zapytanie... wszyscy wiemy ze platki owsiane to doskonale zrodlo 'dobrych ' weglowodanow o dosc niskim IG...ale jak sie ma sprawa po obrobce termicznej tego oto produktu.. chodzi mi konkretnie o robienie placka...zanim bialko sie zetnie owsiane sie nieco podrumienia..a to juz podnosi IG ... pytam bo jestem endo i platki staram sie [...]
Część, Ostatnio chciałem zacząć sobie robić, jako posiłek przed snem takie coś a’la sernik. Twaróg + białka jaj + odżywka białkowa. To wszystko mieszam i wylewam na patelnie. Mam pytanie odnośnie tego czy taki smażony twaróg nie straci wartości odżywczych, czy białko nie ulegnie degradacji poprzez obróbkę termiczną? Z góry dzięki za odpowiedź.
na czym polega obrobka termiczna miesa na tatar, juz gotowo zapakowanego zmielonego miesa na tatar, zapakowanej porcji. mieso na tatar je sie surowe, nie rozumiem co mam z niem zrobic zaparzyc w opakowaniu czy podsmazyc ale to nie bedzie tatar?
mam pytanko czy jak bym zrobil placki na proteinie sojowej tj. smazyl je chwile na rozgrzanej patelni to czy ow proteinka traci swoja wartosc odzywcza?
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam. 1.Chcialem zapytać jaką najlepiej przyjąć obróbkę termiczną, aby IG produktu zwiększyło się jak najmniej. Mam do wyboru Piekarnik/gotowanie/smażenie 2.I kolejne pytanie to czy jak ugotuje np mieso i ono wystygnie, a później podgrzeje od nowa np w mikrofalówce to ma jakieś znaczenie? Dobrze jest tak robic czy nie? 3. Jak polecacie dobry [...]
Pytanie jak w temacie. Czy są różnice w wartościach odżywczych i przyswajalności jajek po obróbce termicznej ? Czy jajko na twardo, z jajecznicy, omleta czy surowe to ciągle ten sam produkt ?
Witam, Chciałbym się dowiedzieć kiedy należy warzyć ziemniaki i warzywa. Wiadomo że ryż, makaron czy kasze waży się przed gotowaniem. Mam jednak wątpliwości co do ziemniaków i warzyw które zwierają w swoim składzie znaczną ilość wody. Mógłby ktoś pomóc?
Po gotowaniu tluszcz wychodzi z mieska, tak ? Czy jak to jest? Bo jestem na diecie HF i probuje dopiąć m.in. karkówke wieprzową - surwa 300g(170g ugotowana), w dzienniczkach mam tylko ilosc podana przed obróbką, po gotowaniu sa inne wartosci nei ?
Witam, czy można dodawać kreatynę do posiłku? (chodzi o dosypanie np do marynaty do mięsa ) a potem usmażyć?? czy będzie to jednak złe i nie można tak robić? bo się zastanawiam czy kreatyne można tylko z wodą by nie straciła swoich wartości (chodzi mi o monohydrat)
dajmy na to gdyby odzywke bialkowa potraktowac wrzaca woda? Albo np z czyms jakis czas w piekarniku jak ciasto podpiec - to czy jakos bialka si epogorszy? Nie mowie tu o scinaniu bialka to to tylko zmiana konsystencji ale o zniszczeniu aminokwasow. Ktos wie?
Czy ustalając dietę każde produkty liczymy przed obróbką termiczną? Na pewno ryże, kasze, itd. Ale czy mięso też? Np. surowa pierś z kurczaka waży ok. 200 g? Czy taką wagę piersi należy wliczać do diety czy dopiero po obróbce termicznej.
Czy można dodawać gainery np do omletów? Chodzi mi o to czy gainery mogą być poddawane obróbce termicznej. Pytam bo jak tylko zaczynam je pić to od razu mam odruch wymiotny więc szukam sposobu na ich spożycie..
cześc:) mam pytanie odnośnie obróbki termicznej mięsa. Czy wliczając wartości np 100g mięsa do danego posiłku uwzlędniamy jego wagę przed czy po obróbce termicznej?