Witam,
Mam pytanie odnośnie liczenia kalorii w zupach i tego typu potrawach. Mianowicie zupy często gotuje się na kości. Z 300g korpusu kurczaka w zupie, zjedzone zostanie w postaci miesa maksymalnie 100g. Reszta to kości. Czy mimo to należy liczyć kalorie całego korpusu? A może tylko zjedzonego mięsa, a tłuszcz z kości ignorować?
To samo tyczy się produktów gotowanych w wodzie. Rozumiem że wszystkie składniki waży się i liczy przed obróbką termiczną, ale czy potem w jakikolwiek sposób odejmuje się pozostałe w wodzie składniki? Będę wdzięczny za odpowiedź.
Mam pytanie odnośnie liczenia kalorii w zupach i tego typu potrawach. Mianowicie zupy często gotuje się na kości. Z 300g korpusu kurczaka w zupie, zjedzone zostanie w postaci miesa maksymalnie 100g. Reszta to kości. Czy mimo to należy liczyć kalorie całego korpusu? A może tylko zjedzonego mięsa, a tłuszcz z kości ignorować?
To samo tyczy się produktów gotowanych w wodzie. Rozumiem że wszystkie składniki waży się i liczy przed obróbką termiczną, ale czy potem w jakikolwiek sposób odejmuje się pozostałe w wodzie składniki? Będę wdzięczny za odpowiedź.