SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

obniżenie cukru we krwi

  • [...] lepiej stymulują sytość, silniej hamują grelinę i powodują większy wzrost leptyny, ale taka gra może być niewarta świeczki. Huśtawka glikemiczna może spowodować, iż obniżenie cukru we krwi spowoduje hipoglikemię i w konsekwencji nieopanowane łakomstwo (wilczy głód). Referencje: Susanne H.A. Holt, Janette Brand Miller Increased insulin [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 985 Data: 2022-08-06 07:33:32
  • [...] jest to, że sprzyja zrzucaniu zbędnych kilogramów bardziej niż większość innego rodzaju protein, również tych pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. A wiadomo, że obniżenie wagi ciała to niezwykle istotna kwestia dla każdego, kto walczy z wahaniami glukozy w organizmie. Jeśli więc chorujesz na cukrzycę i chcesz zbić poziom cukru we [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 70665 Data: 2018-08-22 06:14:50
  • Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3054 Data: 2021-05-24 16:24:39
  • [...] na czczo wynosi od 3.3 do 5.5 mmol/L, czyli od 70 do 99 mg/dL. Wg norm ESAP 2015 prawidłowe stężenie glukozy wynosi od 60 do 100 mg/dL (3.3-5.6 mmol/L). Hipoglikemia to obniżenie się stężenia glukozy poniżej 55 mg/dL – może być to stan zagrażający życiu. W ten sposób pewien kulturysta został kaleką, wziął insulinę, zasnął i gdy go znaleziono [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8435 Data: 2019-08-08 07:36:52
  • [...] na czczo wynosi od 3.3 do 5.5 mmol/L czyli od 70 do 99 mg/dL. Wg norm ESAP 2015 prawidłowe stężenie glukozy wynosi od 60 do 100 mg/dL (3.3-5.6 mmol/L). Hipoglikemia to obniżenie się stężenia glukozy poniżej 55 mg/dL. Może być to stan zagrażający życiu. W ten sposób pewien kulturysta został kaleką: wziął insulinę, zasnął i gdy go znaleziono, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2406 Data: 2019-03-03 16:01:04
  • Skąd się bierze insulinooporność?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Naukowcy z wydziału medycznego Uniwersytetu w Yale twierdzą, iż wiedzą skąd się bierze insulinooporność. No cóż, w swoim opracowaniu potwierdzili, co niejednokrotnie zawierałem w tekstach. Kiedyś, w normalnych warunkach, człowiek musiał codziennie podejmować dużą aktywność fizyczną, a wcale nie miał do dyspozycji zbyt wiele pokarmu. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2393 Data: 2020-04-15 13:59:32
  • Wbrew pozorom to ważne pytanie. Od odpowiedzi na nie zależy powodzenie lub porażka w redukcji tkanki tłuszczowej. Z moich obserwacji wynika, iż ludzie w większości nie mają dużego pojęcia o bilansie energetycznym, wydatku związanym z treningiem, źródłach energii i odpowiedniej dobowej podaży kcal. Trudno nie uznać tego za lenistwo. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9683 Data: 2019-12-10 10:01:55
  • Urozmaicona i dobrze zbilansowana dieta jest kluczowym elementem dobrego zdrowia. Zdrowy styl życia wspiera zarówno umysł, jak i ciało. Ważnym elementem diety są rośliny. Rośliny nie tylko odżywiają nasz organizm, ale mają również właściwości lecznicze. Najczęściej wybierane adaptogeny Jeśli masz do czynienia z przewlekłym stresem   Ashwagandha [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6964 Data: 2020-05-21 10:59:16
  • [...] sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, maltoza, galaktoza, laktoza), regularna aktywność pozatreningowa (marsze, spacery, wchodzenie po schodach itd.), mają wpływ na obniżenie insulinooporności oraz poprawę funkcjonowania wątroby czy układu krążenia.  Niektóre badania wskazują, że diety ketogeniczne są bardzo skutecznym rozwiązaniem w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7024 Data: 2020-11-28 09:28:01
  • Cztery główne hormony regulujące masę ciała

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Hormony na ogół utożsamiamy ze źródłem problemów takich jak nadwaga, czy też problemy skórne. Warto również zaznaczyć, że hormony odpowiadają także za pozytywne zmiany w naszym ustroju, ponadto stymulują rozbudowę naszej tkanki mięśniowej, pomagają spalać tkankę tłuszczową, a niektóre z nich odpowiedzialne są za nasze efekty podczas redukowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9203 Data: 2018-01-04 10:30:39
  • Długość życia jest uwarunkowana rejonem świata, w którym mieszka dana osoba, skażeniem środowiska (powietrza, wody, gleby), nawykami żywieniowymi (stosowaną dietą), odziedziczonymi genami, trybem życia. Na pewne rzeczy mamy wpływ, na inne znikomy (np. polityka energetyczna państwa, wytwarzanie energii z węgla, co powoduje miliony przypadków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2837 Data: 2022-02-19 16:55:21
  • W poniższym artykule przedstawię opis przypadku modelowej kobiety w wieku ponad 20 lat, która chce pozbyć się tkanki tłuszczowej. Z przedstawionych szczegółów mam zamiar wyciągnąć ogólne wnioski, które znajdą zastosowanie u każdej osoby chcącej pozbywać się nadmiarowej tkanki tłuszczowej, niezależnie jakiej jest płci, w jakim wieku, czy jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 864 Data: 2023-03-06 19:41:41
  • [...] zbilansowanej diecie i ćwiczeniom. Ponad 80% pacjentów z chorobą niedokrwienną serca choruje na nadwagę lub otyłość. Dlatego utrata masy ciała może mieć znaczący wpływ na obniżenie ryzyka sercowo-naczyniowego, podobnie jak zaprzestanie palenia tytoniu i wdrożenie aktywności fizycznej. Utrata masy ciała może mieć głęboki wpływ na szereg [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1534 Data: 2021-11-22 19:44:23
  • Cukrzyca, zespoły metaboliczne, dziesiątkują ludzkość i są obecnie jednym z głównych zagrożeń zdrowotnych występujących w społeczeństwach zachodnich. Dlaczego tak się dzieje? Problem jest złożony i wynika ze stosowania niewłaściwej diety (przejadanie się, szczególnie niezdrowym pokarmem), ograniczenia wysiłku fizycznego, zmian w trybie pracy i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5797 Data: 2019-04-09 09:00:40
  • Cytrulina to aminokwas, który zyskuje coraz większą popularność jako element suplementacji sportowej i prozdrowotnej. Cytrulina produkowana jest w organizmie i w niewielkich ilościach znajduje się w niektórych produktach żywnościowych.  Przyjmowanie cytruliny w postaci suplementu skutecznie zwiększa jej poziom w organizmie. W tym artykule dowiesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7603 Data: 2020-05-12 10:29:07
  • Kasza gryczana to popularny dodatek do dań, szczególnie obiadowych, ale nie tylko. Ma specyficzny smak, dlatego jedni ją kochają, a inni nienawidzą. Z pewnością jednak kojarzy się ze zdrowym odżywianiem i odpowiedź na tytułowe pytanie jest bez wątpienia twierdząca. Przyjrzyjmy się natomiast powodom, dla których warto uwzględnić kaszę gryczaną w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 172 Data: 2024-05-23 09:06:17
  • Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 479 Data: 2023-09-27 12:33:33
  • Tytułowa kwestia wraca co kilka miesięcy i należy do jednych z najczęściej zadawanych pytań. Wbrew pozorom nie da się udzielić prostej odpowiedzi, jeśli ktoś miałby dokonać wyboru aktywności. Uważam, iż nie należy ograniczać zasobu dostępnych narzędzi, a spacery, bieganie i trening siłowy należą do zupełnie innej kategorii. Czy ilość kalorii ma [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2970 Data: 2022-12-20 08:42:33
  • Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2651 Data: 2021-02-15 08:14:24
  • [...] jest drugą, główną globalną przyczyną zgonów i niepełnosprawności, odpowiadającą za około 10 milionów śmierci każdego roku. Jeśli magnez wykazuje, choć minimalny wpływ na obniżenie ryzyka chorób sercowo-naczyniowych i raka, to jest to wystarczający powód, by uzupełniać go codziennie. Magnez, a cukrzyca typu 2 Cukrzyca znacząco, nawet o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1182 Data: 2022-08-10 08:03:04