[...] swojej cukrzycy. Stał się więc wystarczająco wrażliwy, wciąż jeszcze produkował mnóstwo własnej insuliny, potem mogliśmy mu zmierzyć jej poziom i był on wciąż podniesiony, a obniżenie tego poziomu zajęło nam jeszcze dużo czasu, około pół roku. On prawdopodobnie nigdy nie osiągnie poziomu wrażliwości dziesięciolatka, ale wzrośnie u niego liczba [...]
[...] ponieważ zawiera przede wszystkim niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie oddziaływają na poziom cholesterolu we krwi oraz na jej krzepliwość co wiąże się z obniżeniem ryzyka rozwoju miażdżycy, a tym samym chorób serca. Ponadto niewątpliwą zaletą tłuszczu roślinnego (a więc olejów: słonecznikowego, sojowego, rzepakowego czy oliwy [...]
[...] w ciągu dnia. Jeśli z jakichś względów ograniczamy się do 3 posiłków, przerwy między nimi nie mogą być dłuższe niż 4-6 godzin. Nieprzestrzeganie tej zasady może powodować obniżenie zawartości glukozy we krwi, a to z kolei zmęczenie i brak chęci do pracy. Badania naukowe wykazały, że spożywanie 4,5 lub 6 posiłków w ciągu dnia zmniejsza też [...]
[...] trudności z koncentracją i chorowitości u dzieci. 12/Cukier może znacząco podnosić ogólny poziom cholesterolu, trójglicerydów oraz wzrost poziomu "złego" cholesterolu i obniżenie "dobrego" cholesterolu. 13/Cukier przyczynia się do utraty elastyczności i funkcjonalności tkanek. 14/Cukier karmi komórki rakowe i odkryto jego związek z rozwojem [...]
[...] Miesięczny okres picia herbaty z liści Stevia rebaudiana przez 18 osób w wieku 18-40 lat nie spowodował znaczących zmian. Stwierdzono jedynie nieznaczne (9,5%) obniżenie ciśnienia tętniczego skurczowego i rozkurczowego. Badania laboratoryjne przeprowadzone w krajach Ameryki Południowej wykazały, że stewiozydy mają pewną aktywność w [...]
[...] C widać było wzrost lewej komory serca, jako odpowiedź na trening wytrzymałościowy. Gen BDKRB2 koduje białko odpowiedzialne za powiększanie się naczyń krwionośnych w celu obniżenie ciśnienia krwi. Mój wynik CC ma podwyższone ryzyko wysokiego ciśnienia krwi, jednak jest ono uzależnione od stylu życia. Największe ryzyko podwyższonego ciśnienia z [...]
[...] głowy, migreny, zawał serca. 6. Cały organizm Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej są także przyczyną osłabienia bariery immunologicznej [...]
[...] “light” (z angielskiego “lekkie”). Powinny mieć znacznie mniej kalorii niż ich tradycyjne odpowiedniki. Otrzymuje się je przez obniżenie zawartości tłuszczu lub użycie niskotłuszczowych surowców oraz zastąpienie cukru sztucznymi środkami słodzącymi. Ludzie dali sobie wmówić, że produkty [...]
[...] opublikował w najnowszym numerze "Archives of Internal Medicine" wyniki badań, z których wynika, że picie kawy, szczególnie bezkofeinowej, jest związane z obniżeniem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Cukrzyca typu 2 (dawniej nazywana insulinoniezależną) to najczęstsza postać cukrzycy. Cukrzyca jest chorobą przewlekłą, [...]
[...] (w znacznych ilościach występuje 12 – 15), są to zarówno nasycone kwasy tłuszczowe, jak również korzystne dla zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiadające za obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Ponadto tłuszcz mleczny jest nośnikiem witamin A,D i E, dlatego najbardziej optymalne jest spożywanie mleka o zawartości tłuszczu 1,5 [...]
[...] głównego regulatora układu odpornościowego, a więc każdego objadającego się codziennie cukrem prędzej czy później czeka ostry niedobór tego hormonu, w konsekwencji zaś obniżenie odporności na skutek nieustannego nadmiaru insuliny we krwi. Rafinowany, biały cukier traktowany jest przez układ odpornościowy jak obce ciało z uwagi na swą [...]
[...] możliwości wykonania głębokiego oddechu, kłucie w klatce piersiowej, utrata wagi ciała, zawroty głowy, nadwrażliwość lub uczulenie na związki chemiczne, zimne stopy i ręce, obniżenie popędu seksualnego, niska temperatura ciała Umysł/ Emocje: chroniczne zmęczenie-brak sił, senność, osłabienie koncentracji i pamięci, drażliwość, uczucie utraty [...]
[...] 23) Wykazuje właściwości powodujące ochronę przed peroksydacją lipidów(utlenianie się tłuszczy – jest to proces zdecydowanie nie pożądany który należy hamować) oraz hamuje obniżenie się poziomów antyoksydantów czyniąc z niego b.dobry środek do neuroprotekcji móżgu w chronicznym niedokrwieniu. 24) Wykazuje działanie przeciwlękowe jednak w [...]
[...] sprawa to obecność naturalnych substancji hipoglikemicznych i antymiażdżycowych . Istnieją. Z czosnku wyizolowano metylowany sulfotlenekaminokwasu cysteiny. On powoduje obniżenie poziomu cukru, który przemienia się w glikogen, a nie cholesterol i triglicerydy. Czyli czosnek działa antymiażdżycowo. Mniej więcej 100 gramów czosnku na dobę [...]
1. to zalezy od ilosc poszczegolnych produktow, co zreszta posrednio sobie wyjasniles podstawiajac do wzoru rozne wartosci przy zalozeniu ze wynik jest taki sam:) 2. ja nie czaje osohosi (co nie znaczy ze to Twoja wina;)) 3. tak 4. nie, bo organizm odczytuje cala ilosc glukozy ktora naplynela w danym czasie a nie to ze w ogole naplynela...dzieje [...]
[...] wzrasta odporność na infekcje bakteryjne i wirusowe, szybciej przebiegają procesy regeneracyjne, skraca się czas powrotu organizmu do równowagi. Obserwuje się również obniżenie poziomu cukru i cholesterolu we krwi oraz pozytywny wpływ na przemianę materii. Ze względu na wielokierunkowe, pro zdrowotne działanie korzeń żeń-szenia zyskał [...]
[...] wykorzystywania tłuszczu do produkcji energii. Należy podkreślić stanowczo, że co prawda trening tlenowy 3 razy dziennie po 10-15 minut daje takie same korzyści dla zdrowia (obniżenie poziomu cholesterolu, normalizacja ciśnienia krwi i pracy układu sercowo-naczyniowego i in.), co jednorazowy trening trwający minimum 30 minut, ale niestety, nie [...]
[...] po rozkładzie cukru, co utrudnia przysadce mózgowej wydzielanie hormonu wzrostu. Hormon ów pełni funkcję głównego regulatora układu odpornościowego, a więc każdego objadającego się codziennie cukrem prędzej czy później czeka ostry niedobór tego hormonu, w konsekwencji zaś obniżenie odporności na skutek nieustannego nadmiaru insuliny we krwi.
Trawienie pelnego posilku (b, t, w) trwa kilka godzin (zwykle duzo dluzej, niz umowne 3h odstepu miedzy posilkami). O trawieniu mowimy oczywiscie jako o wchlonieciu wszystkich mikro i makroskladnikow. Samo przejscie tresci pokarmowej moze trwac krocej. W nocy metabolizm zwalnia, dlatego trawienie nocne trwa dluzej. Co do uczucia sytosci i glodu: [...]