[...] nasion i zbóż. Ułatwia trawienie, przez co spełnia bardzo ważną rolę w organizmie człowieka. Poza tym błonnik zwiększa objętość pokarmów, znosi uczucie głodu, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Najbogatsze w błonnik są produkty zbożowe, czyli chleb razowy, gruboziarniste kasze, płatki zbożowe i otręby. Błonnik znajdziemy także [...]
[...] granulek (w których normalnie przechowuje insulinę), żeby poradzić sobie z zalewem cukru. I co dalej? No cóż, trzustka zazwyczaj przesadza z ilością insuliny, a to powoduje obniżenie poziomu cukru. Wtedy uwalniane są hormony odpowiedzialne za jego podnoszenie, włącznie z kortyzonem. Największy stres dla organizmu, to zjedzenie dużej ilości [...]
[...] powoduje insulina? Insulina jest mediatorem lipidów krwi. W przypadku pacjenta, który miał poziom trójglicerydów 2200, najprostszą rzeczą, jaką mogliśmy zrobić, było jego obniżenie. To takie proste. Dopiero co ukazał się artykuł w J.A.M.A., informujący, że medycyna nie potrafi dietą obniżyć poziomu trojglicerydów, że wciąż trzeba stosować [...]
[...] na wtórnej niedoczynności kory nadnerczy, tarczycy i gonad. Niedobór przysadkowego hormonu wzrostu u dzieci jest przyczyną karłowatości. Objawy: osłabienie, senność, obniżenie ciśnienia krwi, brak miesiączki, impotencja, osłabienie popędu płciowego, zmiany zanikowe w narządzie rodnym. AK.ROMEGALIA jest to przewlekła choroba, której [...]
[...] z innymi lekami przeciwcukrzycowymi stopniowo obniża stężenie glukozy we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2., szczególnie nasilone u osób otyłych. Zbliżone do maksymalnego obniżenie poziomu glukozy w surowicy na czczo uzyskuje się po ok. 8 tyg. od podania. Dobrze wchłania się z przewodu pokarmowego - maksymalne stężenie we krwi po ok. 1 godz. [...]
[...] Ewentualnie wejście na ten zestaw pod koniec redukcji – w celu podniesienia poziomu testosteronu,przez zastosowanie IA pozbycie się wody (blokada aromatyzacji) + obniżenie poziomu kortyzolu (o tym poniżej) – a wiadomo ciezki trening,godziny cardio + nisko kaloryczna dieta dobremu nastrojowi nie sprzyjaja. Co do spalacza to [...]
[...] apetytu. W przypadku niedowagi stwierdza się natomiast wzrost alliestezji (przyjemności jedzenia), drobiazgową oszczędność energii w stanie sytości, bardzo silne obniżenie metabolizmu w okresach między posiłkami, zmniejszenie aktywności fizycznej i wreszcie bardzo słabe uwalnianie kwasów tłuszczowych przez komórki tłuszczowe. [...]
Sławek, tak dla formalności - tauryna nie dyle zwiększa wydzielanie insuliny, co potęguje jej aktywność w tkankach docelowych. Efekt jest jednak podobny - obniżenie poziomu cukru we krwi. Skuteczna powinna być tutaj dawka ok 3 g na dobę. Djfafa skutecznie zbijał glikemię tauryną. Może się tutaj pojawi i coś więcej dopowie...?
[...] i możliwościami zarządzania energią. Jednym z istotniejszych czynników regulujących pobieranie pokarmu jest temperatura. Wzrost temperatury otoczenia powoduje obniżenie chęci spożywania pokarmu. W podobny sposób reaguje organizm na zwiększanie temperatury ciała podczas poposiłkowej termogenezy. Na przyjmowanie pokarmu istotny [...]
[...] się spadek mięsni, ponieważ organizm nie musi czerpać energii z mięsni ,nie jest w stanie stresu, a ruch aktywuje działanie hormonów. Jednak czasem konieczne jest obniżenie kaloryczności .Im większy deficyt tym szybciej waga idzie z dół .Ma to jednak miejsce tylko z początku i w dużej mierze jest to tez utrata mięsni. Ograniczając [...]
[...] zaburzenia stężenia elektrolitów niezbędnych dla utrzymania sprawności psychofizycznej. Już nawet niewielkie odwodnienie rzędu 3% wagi ciała, powoduje wyraźne obniżenie wydolności fizycznej ustroju, nawet o 20-30% wydolności maksymalnej. Dobrze wytrenowany zawodnik może tolerować odwodnienie nawet do 5% masy ciała i [...]
[...] ilości tlenu ( przy całkowitej ilości krwi 5l ) o 50 do 100 ml. ilość cukru we krwi bez zmian 80-100 mg%, przy intensywnej pracy u osób niewytrenowanych następuje znaczne obniżenie ilości cukru, co powoduje szybkie zmęczenie u zawodników zmiany te są minimalne. szybki powrót do normy po wysiłku ( typowa frekwencja ciśnienia, tętna, minutowej [...]
[...] właśnie z cukru prostego (glukozy) i jego eliminacja nie tylko jest dla nas niebezpieczna ale na pewno nie jest odpowiedzią na pozbawienie się candidy. Jedynym wyjściem jest obniżenie spożywanego tłuszczu do minimum i to jak najszybciej inaczej będziemy tylko zaleczać symptomy candidy a jej prawdziwy powód wciąż pozostanie nieuleczony. Życie [...]
[...] dobre źródła kwasów tłuszczowych nasyconych: olej kokosowy, masło, mięso, jaja • godne uwagi także: tłuszcz kakaowy i olej palmowy • efekty przy takim modelu żywienia: - obniżenie masy ciała u osób z zespołem metabolicznym + wybitnie korzystny wpływ na profil lipidowy + na poziom glukozy + na ciśnienie tętnicze krwi + brak działań [...]
A to sniadanie to co to bylo ? Kawa z maslem - to nie jest pomiar na czczo :) "Jeśłi chodzi o rozpoznawanie cukrzycy, to należy mówić o glikemii przygodnej, glikemii na czczo i glikemii po obciążeniu. Glikemia przygodna (czyli "przychodzi baba do lekarza" i nie wiadomo, czy coś jadła, czy nie, a jeśli nie, to kiedy był ostatni posiłek) powinna [...]
[...] ubocznym rozkładu aminokwasów. Wysoki poziom amoniaku w organizmie oznacza, że redukcji uległa duża ilość białka, głównie mięśni. Podawanie BCAA's u sportowców powoduje obniżenie poziomu amoniaku o 37%. Dowodzi to, że stosowanie suplementu BCAA's ogranicza redukcję białek w organiźmie. Funkcje poszczególnych aminokwasów rozgałęzionych [...]
Cukier - cichy niszczyciel. Węglowodany są jednym z głównych źródeł energii dla procesów życiowych przebiegających w naszych organizmach. Ich obecność kojarzy się najczęściej ze słodkim smakiem pokarmu. Mają działanie relaksujące, zwiększają też nasze poczucie bezpieczeństwa. Nie stanowią jednorodnej grupy. Można wśród nich wyróżnić m.in. [...]
[...] przykurczona lub powstanie w naczyniach blokady swobodnego przepływu krwi (zakrzepicy zawsze towarzyszy nadciśnienie). Tlenek azotu, rozluźniając mięśniówkę naczyń, powoduje obniżenie ciśnienia krwi. Do dziś spotkać się możemy z obawami osób przed używaniem boostrów NO, wynikającymi przeświadczenia, że NO może niebezpiecznie zwiększyć ciśnienie. [...]
[...] Glutamina jest podstawowym źródłem energii dla wielu komórek układu immunologicznego. Duże obciążenia treningowe, infekcje wirusowe i bakteryjne, stres to wszystko powoduje obniżenie poziomu glutaminy w organizmie, wywołując tym samym "głód" komórek odpornościowych. Ok. 40 gramów dziennie znacznie wspiera układ odpornościowy w walce z [...]
[...] to BCAA z dodatkiem Alaniny A chyba każdy zna role aminokwasow rozgałęzionych Dla przypomnienia: Aminokwasy te stanowią 95% suchej tkanki mięśniowej organizmu, dlatego też obniżenie ich stężenia w organizmie doprowadza do redukcji tkanki mięśniowej. Systematycznosc dostarczania tych aminokwasów jest niezbędne do prawidłowej odnowy białek [...]