Siemanko. Ja lubie w kuchni eksperymentować,ale też przede wszystkim chcialem sprobowac zamienic masło orzechowe z arachidowych, na masło z orzechów nerkowca z powodów zdrowotnych (duzo zlego wiemy o masle orzechowym, a o orzechach z nerkowca JA PRZYNAJMNIEJ narazie nic złego). No i kupiłem, wlozylem do lodowki.Problem był gdy mialem sobie z [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 80 g wiórków kokosowych 100 g płatków owsianych 150 g masła orzechowego - ja użyłam z nerkowców wersja crunchy 50 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady 50 g jogurtu naturalnego Masa: 400 g serka wiejskiego lekkiego 70 g ulubionego białka - ja użyłam słony karmel 15 g żelatyny + 150 ml wrzątku Jak wykonać: Wszystkie składniki [...]
[...] znalazły się spore ilości kurczaka, steków i ryżu, które są podstawą jego diety. Kupił też dwie duże paczki słodkich ziemniaków, jajka, torebki prażonych w miodzie orzechów nerkowca, by zaspokoić słodkie zachcianki. Zajrzał też do działu ryb i owoców morza, gdzie kupił całego dzikiego łososia. Cały czas uważa na żywność, którą kupuje i zanim [...]
Mieszanki musli mają różne opinie z racji tego, że często są one wzbogacone o cukier, co sprawia, że daleko im do zdrowej żywności. Jednak produkt, produktowi nierówny w związku z czym, jeśli kochasz musli, to warto szukać tych z dobrym składem.
Orzechy stanowią wyjątkowo cenny dar natury, który towarzyszy człowiekowi od zamierzchłych czasów. Obecnie znajdujemy je w deserach, w formie masła orzechowego, w pralinkach jako samodzielny, czysty produkt do pochrupania, czy w formie słonych przekąsek. Orzechy z racji swoich prozdrowotnych właściwości znalazły swoje miejsce w wielu dietach, w [...]
Magnez jest pierwiastkiem mineralnym, który możemy (i powinniśmy) spożywać wraz z naszą dietą. Jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w naszym organizmie. Jest niezbędny, do prawidłowego funkcjonowania wielu tkanek i narządów w naszym ciele. Odpowiada między innymi za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowo-mięśniowego [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
[...] potasu, magnezu i witaminy K. Ze względu na swój naturalnie słodki smak, masło z nerkowców jest często wybieranym dodatkiem do różnych deserów. Ciekawą opcją jest krem z nerkowca z chrupiącymi kawałkami orzechów. Masło z orzechów ziemnych Jest to najpopularniejsze masło orzechowe i jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów oraz witaminy E, [...]
Masło orzechowe, a raczej według obowiązujących przepisów dot. nazewnictwa pasta lub krem orzechowy to smaczna i sycąca przekąska dla wszystkich miłośników orzechów. Najpopularniejsze jest robione z orzechów arachidowych, znanych także pod nazwą fistaszków lub orzeszków ziemnych. W rzeczywistości są to nasiona roślin strączkowych, ale tak się już [...]
[...] wytwarzany z białka sojowego, zestalonego oleju roślinnego takiego jak kokosowy czy palmowy, drożdży odżywczych, zagęszczających płatków agarowych, orzechów w tym orzechów nerkowca, makadamia i migdałów, mąki z tapioki, naturalnych enzymów, gliceryny roślinnej, różnych kultur bakterii, a nawet białka grochu. Do produkcji serów wegańskich są [...]
Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]
[...] chleb żytni i brązowy ryż mleko kokosowe pomidory w puszkach oliwa z oliwek syrop klonowy, cukier kokosowy, syrop daktylowy, suszone morele, rodzynki migdały, orzechy nerkowca, orzechy pekan, pistacje i orzechy włoskie masło orzechowe Korzystaj ze świeżych produktów Znajdź dobre lokalne sklepy i targowiska i korzystaj z produktów [...]
Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]
[...] drożdże odżywcze Sery o niskiej zawartości laktozy: Colby, cheddar, Monterey jack, szwajcarski i parmezan Jogurt: jogurty na bazie soi, migdałów, kokosa lub orzechów nerkowca (niektórzy mogą jeść także jogurty mleczne z żywymi aktywnymi kulturami bakterii) Lody: lody bez laktozy lub opcje bezmleczne, takie jak sorbety, lub lody na bazie [...]
[...] ale żelazo w roślinach ma niższą biodostępność niż żelazo w mięsie. Produkty, które powinny się znaleźć w diecie roślinnej to fasola, soja, szpinak, rodzynki, orzechy nerkowca, płatki owsiane, kapusta i sok pomidorowy. W kwestii niedoborów zdania są podzielone. Z jednej strony mówi się, że osoby na diecie bezmięsnej są bardziej narażone na [...]
Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]
[...] uwzględnić te kalorie w swoim zapotrzebowaniu. Warto dodawać je do owsianki, jogurtu, sałatki itp. Ile jest żelaza w orzechach i nasionach? Oto kilka przykładów: orzechy nerkowca 6,7 mg orzechy pinii 5,5 mg orzechy laskowe 4,7 mg orzechy ziemne 4,6 mg orzechy pistacjowe 4,2 mg migdały 3,7 mg mak 9,8 mg pestki dyni 8,8 mg nasiona chia 7,7 [...]