Poniżej znajdziesz listę 10 produktów, które warto umieścić w swojej diecie. Ich regularne spożywanie sprzyjać będzie utrzymaniu pełni zdrowia i szczupłej sylwetki. Dlaczego waśnie te produkty? Komosa ryżowa Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, dzięki czemu jest białkiem pełnowartościowym i świetnie sprawdza się u osób eliminujących produkty [...]
Wysokie ciśnienie krwi jest dość powszechnym problemem. Aby je obniżyć, powinniśmy przestrzegać zdrowej diety, uprawiać sport i unikać używek. A czy przyjmowanie niektórych suplementów diety, w tym witamin, minerałów czy ziół, może pomóc? Błonnik pokarmowy Błonnik pokarmowy jest ważny dla utrzymania zdrowia serca i jelit. Jedzenie go pomaga [...]
[...] bardziej zróżnicowane. Na przykład nasi przodkowie nie mieli dostępu do tofu, a człowiek żyjący w chłodniejszych klimatach miałby trudności ze znalezieniem np. orzechów nerkowca. Jednak już się zaadaptujemy, nadal możemy wrócić do tego, co było. Ewolucja trwa bez końca, więc adaptacja również. Nasze ciała są napiętnowane szeregiem zmian [...]
[...] uwzględnić te kalorie w swoim zapotrzebowaniu. Warto dodawać je do owsianki, jogurtu, sałatki itp. Ile jest żelaza w orzechach i nasionach? Oto kilka przykładów: orzechy nerkowca 6,7 mg orzechy pinii 5,5 mg orzechy laskowe 4,7 mg orzechy ziemne 4,6 mg orzechy pistacjowe 4,2 mg migdały 3,7 mg mak 9,8 mg pestki dyni 8,8 mg nasiona chia 7,7 [...]
Symbolem potasu w układzie okresowym jest K i niestety niektórzy z nas mogą utożsamiać ten symbol z witaminą K. Jednak potas a witamina K to zupełnie inne związki. Niezależnie od tego oba mikroelementy są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale każdy z nich ma inne właściwości. Podsumowanie Witamina K i potas są niezbędne dla [...]
[...] ale żelazo w roślinach ma niższą biodostępność niż żelazo w mięsie. Produkty, które powinny się znaleźć w diecie roślinnej to fasola, soja, szpinak, rodzynki, orzechy nerkowca, płatki owsiane, kapusta i sok pomidorowy. W kwestii niedoborów zdania są podzielone. Z jednej strony mówi się, że osoby na diecie bezmięsnej są bardziej narażone na [...]
Zielone warzywa liściaste to jedne z najbogatszych w składniki odżywcze pokarmów, które można włączyć do swojej diety. Na szczycie opublikowanej w 2014 roku listy najbardziej gęstych odżywczo pokarmów znalazły się rukiew wodna, kapusta pekińska, burak liściowy, botwinka oraz szpinak. Podsumowanie Jest wiele powodów, by jeść zielone warzywa [...]
[...] drożdże odżywcze Sery o niskiej zawartości laktozy: Colby, cheddar, Monterey jack, szwajcarski i parmezan Jogurt: jogurty na bazie soi, migdałów, kokosa lub orzechów nerkowca (niektórzy mogą jeść także jogurty mleczne z żywymi aktywnymi kulturami bakterii) Lody: lody bez laktozy lub opcje bezmleczne, takie jak sorbety, lub lody na bazie [...]
[...] chleb żytni i brązowy ryż mleko kokosowe pomidory w puszkach oliwa z oliwek syrop klonowy, cukier kokosowy, syrop daktylowy, suszone morele, rodzynki migdały, orzechy nerkowca, orzechy pekan, pistacje i orzechy włoskie masło orzechowe Korzystaj ze świeżych produktów Znajdź dobre lokalne sklepy i targowiska i korzystaj z produktów [...]
Orzechy to zdrowa, choć kaloryczna przekąska. Ich podjadanie ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? [...]
[...] wytwarzany z białka sojowego, zestalonego oleju roślinnego takiego jak kokosowy czy palmowy, drożdży odżywczych, zagęszczających płatków agarowych, orzechów w tym orzechów nerkowca, makadamia i migdałów, mąki z tapioki, naturalnych enzymów, gliceryny roślinnej, różnych kultur bakterii, a nawet białka grochu. Do produkcji serów wegańskich są [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
[...] potasu, magnezu i witaminy K. Ze względu na swój naturalnie słodki smak, masło z nerkowców jest często wybieranym dodatkiem do różnych deserów. Ciekawą opcją jest krem z nerkowca z chrupiącymi kawałkami orzechów. Masło z orzechów ziemnych Jest to najpopularniejsze masło orzechowe i jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów oraz witaminy E, [...]
Masło orzechowe, a raczej według obowiązujących przepisów dot. nazewnictwa pasta lub krem orzechowy to smaczna i sycąca przekąska dla wszystkich miłośników orzechów. Najpopularniejsze jest robione z orzechów arachidowych, znanych także pod nazwą fistaszków lub orzeszków ziemnych. W rzeczywistości są to nasiona roślin strączkowych, ale tak się już [...]
Magnez jest pierwiastkiem mineralnym, który możemy (i powinniśmy) spożywać wraz z naszą dietą. Jest czwartym najbardziej rozpowszechnionym minerałem w naszym organizmie. Jest niezbędny, do prawidłowego funkcjonowania wielu tkanek i narządów w naszym ciele. Odpowiada między innymi za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, nerwowo-mięśniowego [...]
[...] i trawy cytrynowej Co wyróżnia ten produkt od sklepowych alternatyw? Oczywiście głównym składnikiem są prawdziwe, naturalne orzechy. Ponad połowę mieszanki stanowią orzechy nerkowca, które są uznawane na całym świecie za jedne z najsmaczniejszych i najsłodszych. Wymieszano je z prażonymi migdałami, które również posiadają delikatny smak. Orzechy [...]
[...] znalazły się spore ilości kurczaka, steków i ryżu, które są podstawą jego diety. Kupił też dwie duże paczki słodkich ziemniaków, jajka, torebki prażonych w miodzie orzechów nerkowca, by zaspokoić słodkie zachcianki. Zajrzał też do działu ryb i owoców morza, gdzie kupił całego dzikiego łososia. Cały czas uważa na żywność, którą kupuje i zanim [...]