Olej kokosowy obecnie jest najczęściej wykorzystywanym olejem w naszych domach. I to nie tylko do smażenia potraw, doskonale sprawdza się również jako krem czy nawet produkt do natłuszczania np.: drewna. Zastosowań ma kilka, ale na patelni razem z rybą czy mięsem, ląduje najczęściej. Podsumowanie Nie ma złych tłuszczów, są tylko takie, które [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
[...] tłuszczu), wino (kieliszek dziennie). Produkty, które należy ograniczyć Produkty smażone, fast foody (maksymalnie raz w tygodniu), ciastka, ciasta, cukierki, ser, masło i margaryna (maksymalnie 1 łyżka dziennie), czerwone mięso i jego przetwory (do 4 porcji w tygodniu). Pod wieloma względami dieta MIND jest podobna do diety śródziemnomorskiej. [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]
Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]
[...] tak, że większość osób używa do smażenia nie do końca zalecanych tłuszczów takich, jak: olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej ryżowy, olej sezamowy, olej lniany, margaryna. Niestety skład ich oparty jest głównie o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. W przypadku oleju lnianego są to omega 3, a reszta produktów zawiera omega 6. [...]
[...] np. wieloetapowej obróbki pokarmów. Jeżeli spojrzymy na produkty pokarmowe, w AGE obfitują tłuste mięsa, które poddane są smażeniu, pieczeniu, grillowaniu. Frytki, majonez, margaryna również zawierają AGE. W organizmie człowieka związki te kumulują się i mogą wywoływać stres oksydacyjny oraz stany zapalne. Wykazano, że osoby cierpiące na stany [...]
Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
[...] dietę wysokotłuszczową, ale dostarczającą głównie tłuszczów nasyconych (masło, śmietana, smalec, sery), niektóre oleje (olej palmowy, olej kokosowy), tłuszcze do gotowania (margaryna w sztyfcie, smalec); mniej kwasów nasyconych zawiera np. oliwa z oliwek. Część z wymienionych źródeł (np. smalec, śmietana) słynie z negatywnego wpływu na zdrowie, [...]
[...] choroby Alzheimera. Dieta MIND łączy ze sobą dwie najzdrowsze diety świata - dietę DASH z Dietą Śródziemnomorską. 5 grup/produktów, które należy wyeliminować Masło i margaryna Ser Czerwone mięso (ograniczyć) Smażone jedzenie Ciastka i słodycze Warto pamiętać, że dzięki zdrowemu odżywianiu nie tylko lepiej wyglądamy, ale przede wszystkim [...]
Wyniki pochodzące z ostatnich kilkunastu lat badań rzucają nowe światło na prozapalne właściwości rozmaitych tłuszczów, wiemy też coraz więcej o ich wpływie np. na po posiłkowe stężenie insuliny. Podsumowanie Wniosek jest taki, iż żadna przesada nie jest zdrowa. Poza tym dieta dostarczająca 37% energii z tłuszczów nie jest już typową, w której [...]
[...] niezbędny do wytworzenia hormonów kory nadnerczy i hormonów płciowych. By twój organizm sprawnie funkcjonował, potrzebuje codziennie siedmiu łyżek tłuszczu. Mogą to być: margaryna(nie polecam ze wzg na zawartość izomerów trans- qazar czekamy na art:)), oliwa, olej, masło, a nawet smalec. Jest jednak jedno "ale": z tłuszczem musisz się [...]
[...] oleju rzepakowym. Jedz od 17 do 24 g dziennie, bo trzymają w ryzach zły cholesterol wielonienasycone omega 3 są w tłustych rybach, olejach rzepakowym i słonecznikowym, margarynach . Jedz 1-3 g dziennie, bo hamują powstawanie zakrzepów żylnych omega 6 są w oleju z wiesiołka, ogórecznika, słonecznikowym. Jedz 5-10 g dziennie, bo obniżają [...]
Masło lepsze niż margaryna? Statystyczny Polak zjada rocznie niecałe 4 kg masła rocznie, o połowę mniej niż spożywają obywatele Niemiec czy Francji, podczas gdy wielu naukowców uważa, że produkt ten zawiera wiele składników niezbędnych w "zdrowej" diecie i jest cenniejszy niż powszechnie konsumowane margaryny czy oleje roślinne. Mleczarze [...]
Witam W swojej diecie mam duzo posiłkow skaladajacych sie z chleba, i nie wiem co lepsze masło czy margaryna ( tłuszcze zwirzece wiec chyba lepsze a może wogóle zrezygnować z masla i margryny ??? Nie wstane tak będę leżał
Witam,tak jak w temacie,co jest zdrowsze,maslo czy mararyna? "Nie walczę w żadnym określonym stylu. Nigdy nie wiesz co zrobię i ja sam tego nie wiem. Mój ruch jest rezultatem twojego ruchu, moja technika jest efektem zastosowanej przez ciebie ". Bruce Lee
Jak jest ze smarowaniem pieczywa margaryną? Bo już od dluższego czasu nie smaruje, ale nie wiem czy to dobrze, bo margaryna to tłuszcz roślinny, dużo witamin. Nie smarowałem dlatego, że nie chciałem, żeby przez to mi przybyło tłuszczu. Ostatnio jednak wydaje mi się, że tłuszcz roślinny nie jest tak szkodliwy jak ten zwierzęcy i że niepotrzebnie [...]
Witam! Zastanawiam się co jest lepszym źródłem tłuszczy - masło czy margaryna? Podobno margaryna jest jakoś tam przetworzona i ma szkodliwe tłuszcze. Jakie są jeszcze inne dobre źródła tłuszczu? Oliwa z oliwek? Pozdrawiam