[...] form kreatyny, które posiadają w swoim składzie dodatki poprawiające działanie kreatyny. Zazwyczaj w ich składzie zauważyć możemy takie dodatki, jak beta-alanina, arginina, magnez, tauryna czy betaina. Poszczególne składowe mają na celu zwiększyć biodostępność kreatyny, nasilić jej działanie, jak i wykazywać działanie synergistyczne. Produkty [...]
Znaczenie magnezu (Mg) dla zdrowia jest coraz bardziej doceniane, a liczba badań na ten temat szybko rośnie. Pierwiastek ten jest niezbędny w setkach reakcji enzymatycznych w organizmie, co ma szerokie znaczenie dla zdrowia w każdym wieku i w każdym stanie fizjologicznym, w tym w ciąży, chorobach sercowo-naczyniowych, przewodu pokarmowego, [...]
W trakcie wysiłku długotrwałego energia pochodzi z węglowodanów i tłuszczów. Jeśli praca charakteryzuje się rosnącą intensywnością, to coraz większy staje się udział węglowodanów. W przypadku utrzymywania intensywności np. w strefie 130-150 uderzeń serca na minutę energia jest czerpana zarówno z węglowodanów, jak i tłuszczów. Jeśli dla kogoś [...]
Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie… Podsumowanie Ziemniaki [...]
Dynia dostarcza nie tylko walorów smakowych, ale i wielu cennych wartości odżywczych. Wartościowy jest zarówno jej miąższ, jak i nasiona, czyli nic innego, jak powszechnie znane pestki dyni. To właśnie pestki dyni są jednym z najlepszych źródeł cynku. Czy warto włączyć pestki dyni do swojego menu? I co możemy zyskać spożywając je regularnie? [...]
[...] powtórzeń, nie skracasz zakresu ruchu, a technika nie ulega znaczącemu pogorszeniu. Ogólnie wzrost mięśni zależy od bodźca, jakim jest trening siłowy, jednak dużą rolę odgrywają stosowana dieta i suplementacja (kreatyna, białko serwatkowe, gainer, magnez, potas), zapewniany czas regeneracji oraz sposób, w jaki wykonujesz powtórzenia (ich jakość).
[...] zawiera aż 400 g w opakowaniu, dostarcza 20 porcji po 20 g. W jednej porcji mamy 10 g hydrolizatu kolagenu (ponadto L-prolinę, kompleks węglowodanów, siarczan glukozaminy, magnez, MSM, witaminy). Czyli dzienna suplementacja podobnym preparatem kosztuje ~ 1.75 zł. Na pewno nie zaszkodzi spróbować, tym bardziej, iż w cytowanych badaniach [...]
[...] Chodzi głównie o dostarczenie odpowiednich witamin i minerałów, które nieco nas wspomogą podczas wysiłku. Powinniśmy szczególną uwagę zwrócić na produkty bogate w magnez oraz potas. Do tych pierwszych należą strączki, natomiast do tych drugich: banany, daktyle czy morele. Przykładowy przedtreningowy posiłek Mając na uwadze wszystkie [...]
[...] naszych kości naukowcy wymieniają: Witaminę D Potas Fosfor Cynk Magnez A jak pokazują tabele kaloryczne, produkty przemysłu mleczarskiego zawierają więcej wapnia, białka, magnezu, cynku i fosforu, niż jakikolwiek inny pokarm, przy zachowaniu przelicznika - „na kalorie”. Dlaczego białko ma wpływ na stan kości? Po pierwsze większe spożycie [...]
[...] że duża część społeczeństwa, zwłaszcza kobiety w ciąży i dzieci, mogą mieć niedobory tego minerału. Inne minerały Mówiąc o minerałach, warto wspomnieć również takie jak: magnez wapń fosfor których w spirulinie znajdziemy w ilościach porównywalnych z mlekiem. Uzupełnienie diety Ze względu na bogaty skład spirulina może zatem służyć [...]
[...] więc do zdrowego stylu życia i można je spożywać podczas odchudzania się. Garść truskawek (70 g) to zaledwie 23 kcal. To doskonałe źródło witaminy C, błonnika, potasu i magnezu. Truskawki - wartości odżywcze (100 g) Energia: 32 kcal. Białko: 0,7 g Tłuszcz: 0,3 g Węglowodany: 8 g Cukry: 4,9 g Błonnik: 2 g Witamina C: 59 mg Potas: 153 mg [...]
Pewnie wiele razy słyszeliście od rodziców, od babć czy dziadków, że zamiast czekolady lub batonika lepiej byście zjedli jakiś owoc. Trzeba przyznać, że mieli w tym przypadku sporo racji. Owoce, mimo że zawierają w sobie fruktozę (cukier), która jest uważana za wszelkie zło przez naukowców, posiadają również cenne dla organizmu witaminy: A, C i E, [...]
Wbrew pozorom znalezienie zdrowego zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana [...]
W badaniu Villanueva MG i wsp. porównano 8 tygodni treningu siłowego z 60 sekundowymi lub 4 minutowymi przerwami między seriami. Grupa 60 sekundowych przerw między seriami: byli to mężczyźni średnio w wieku 65.6 ± 3.4 lat. Grupa 4 minutowych przerw między seriami: byli to mężczyźni średnio w wieku 70.3 ± 4.9 lat. Wszyscy mężczyźni 4 [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
[...] oporowym. Bez wody nie da się kontynuować wysiłku fizycznego, a po jego zakończeniu pierwszą i najważniejszą rzeczą jest uzupełnić straty wody oraz elektrolitów (sód, potas, magnez itd.) Najszybszy sposób na uzupełnienie elektrolitów Badanie naukowe Naukowcy oceniali przywrócenie równowagi płynów po odwodnieniu wywołanym wysiłkiem fizycznym, gdy [...]
Zma albo apteka co lepiej wg mnie apteka Jak kazdy wie zma jest to polaczenie cynku magnezu i witaminy b6 czaem miedź. Na poczatku artykułu podam definicja trzech głownych składnikow zma Cynk jest jednym z minerałów śladowych, którego ilość w organźmie ocenia się na 1,5g do 2,2g, a który występuje jako składnik około 70 enzymów biorących udział [...]
[...] Poza ww. korzysciami ma on znaczacy wplyw na zdrowie - obniza cisnienie krwi i poziom cholesterolu, stymuluje prace watroby. ZMA - jest produktem skladajacym sie z cynku, magnezu i witaminy B6. Dwa pierwsze skladniki sa w wersji chelatowej, co w znaczym stopniu zwieksza ich przyswajalnosc. Cynk jest niezbedny w syntezie bialka oraz kwasow [...]