[...] nasileniu stanu zapalnego. Weganie skreślają ze swojego menu ryby, główne źródło kwasów z grupy omega-3 (EPA, DHA), za to ich dieta obfituje w tłuszcze roślinne, bogate w kwasy omega-6. Stan zapalny ma poważne następstwa. Ponad 50% wszystkich zgonów przypisuje się chorobom związanym ze stanem zapalnym, takim jak choroba niedokrwienna serca, [...]
[...] od progresji, co potwierdzono dodatkowymi analizami statystycznymi. Ryzyko oceniono na około 1,5 raza większe. Zwalczanie sarkopenii Białko i kreatyna oraz witamina D3 i kwasy omega-3 są składnikami odżywczymi, które mogą istotnie wspomóc korzystny wpływ treningu siłowego na mięśnie, a tym samym mogą być stosowane w profilaktyce lub leczeniu [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
[...] olej rzepakowy. Jest on bogaty w tłuszcze jednonienasycone i zawiera kwas alfa-linolenowy. Nasz organizm przekształca część kwasu alfa-linolenowego w długołańcuchowe kwasy omega-3, takie, jakie można znaleźć w oleju rybim. Jeśli chodzi o skład kwasów tłuszczowych, dieta nordycka jest bogata w tłuszcze omega-3 i stosunkowo uboga w tłuszcze [...]
[...] oleju sojowego i rybiego) było całkiem odmienne. Olej z ryb jest zdrowszy od oleju sojowego. Prawdopodobnie stało się tak, ponieważ ten pierwszy jest bogaty w kwasy omega-3, które w pewnym stopniu niwelują wysokokaloryczną dietę. Olej sojowy jest źródłem 50%-54% kwasów omega-6, 23% kwasów omega-9, 15% kwasów nasyconych, kilku [...]
[...] Mimo pozornych podobieństw niektórych związków nie pełnią one dokładnie takich samych funkcji w organizmie. Dobry przykład stanowią tutaj substancje lipidowe, a szczególnie kwasy omega-3. Olej rybi i jego właściwości Rezygnując ze spożycia potraw opartych o zwierzęce źródła substancji odżywczych, należy liczyć się z tym, że pewnych związków nie [...]
[...] więcej o ich wpływie np. na poposiłkowe stężenie insuliny. Co się okazało? W jednym z badań porównano dietę bogatą w tłuszcze nasycone, z dietą bogatą w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) u 162 osób. Węglowodany dostarczały 45% całkowitej energii. W grupie tłuszczów nasyconych zastosowano masło oraz margarynę bogatą w tłuszcze nasycone. [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru choliny – niezbędnego składnika pokarmowego, którego niedobór w diecie może nieść ze sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jak uważają specjaliści, wyłaniające się z tych badań wnioski są o tyle niepokojące, że [...]
[...] stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, substancjami odżywczymi o dużej roli w utrzymaniu zdrowia stawów są kwasy omega-3, głównie EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Działają antyoksydacyjnie i wykazują właściwości przeciwzapalne. Badania kliniczne wykazały, [...]
Krewetki to skorupiaki występujące w słodkich i słonych wodach na całym świecie. To najbardziej znane i popularne owoce morza stanowiące dobre źródło białka. Mają stosunkowo małą ilość kalorii i zawierają wiele cennych składników odżywczych. Ich pyszne mięso wykorzystuje się w kulinarnym świecie na przeróżne sposoby. W kuchni azjatyckiej krewetki [...]
[...] najbardziej lubi jednak kanapki z tuńczykiem, zwłaszcza po treningu. Kayla nie zapomina też o suplementacji. Zapotrzebowanie na białko uzupełnia odżywką. Oprócz tego bierze kwasy omega 3, zestaw witamin i witaminę d. Kayla, która kiedyś chciała zostać kosmetyczką, jest teraz ikoną fitnessu. Czasem warto odkrywać nowe pasje, które mogą [...]
Potrzeby żywieniowe różnią się w zależności od wieku. Niemowlęta i dzieci potrzebują nieco więcej niektórych składników niż dorośli, ponieważ ich ciała rosną. To samo dotyczy osób starszych. Dlaczego potrzeby żywieniowe zmieniają się wraz z wiekiem? Witamina E Witamina E wspomaga zdrowie serca, dlatego w diecie powinny się znaleźć orzechy, [...]
[...] suplementem, który powinien znaleźć się w diecie każdego z nas. Jeżeli chodzi o suplementacje, oprócz kompleksu witamin i minerałów, dobrze również zaopatrzyć się m.in. w kwasy omega 3, których w konwencjonalnej diecie jest niedobór. Co powinniśmy jeść? Warto bazować na nisko przetworzonych produktach takich jak mięso, ryby, jaja, ryż, kasze, [...]
Rosnąca popularność diet roślinnych nakłania do głębszego zastanowienia się nad potencjalnymi jej skutkami ubocznymi. Poza niezbyt optymistycznymi obserwacjami z Indii, gdzie z powodu biedy jest najwięcej wegetarian i wegan, nieznane są jeszcze długoterminowe i międzypokoleniowe konsekwencje spożywania wyłącznie jadłospisów wykluczających wszelką [...]
[...] przyjmowanego pokarmu. Inne zalety Oprócz zawartości błonnika nasiona te są źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA). Organizm może przekształcić część przyjmowanego ALA w kwasy omega-3, takie jak te zawarte w oleju rybnym. Warto jednak wiedzieć, że kwasy ALA przynoszą wiele podobnych korzyści do kwasów omega-3. Nasiona chia są również [...]
[...] pozwala sobie na cheat meal. Oprócz zdrowego odżywiania, nie zapomina też o odpowiedniej suplementacji. W jej szafce znajdziecie BCAA i białka serwatkowe w proszku, kwasy omega 3 i i kompleks wspomagający stawy. Suplementy te, jak mówi pozwalają jej trenować ciężej i dłużej. Annie dzięki swojej pasji, ciężkiej pracy i poświęceniu [...]
[...] intensywność. Oprócz tego wykonuje też treningi HIIT. Jej ulubioną maszyną cardio są schody. Suplementacja Daisy Keech Białko serwatkowe to must have Daisy. Po każdym treningu wypija koktajl z izolatu białka serwatki. Oprócz tego przyjmuje też kompleks witamin, kwasy omega 3, a kiedy brakuje jej mocy sięga po łagodną przedtreningówkę.
[...] fitnesska nie zapomina także o suplementacji, która według niej jest niezwykle istotna. Stosuje białko serwatkowe, BCAA, spalacz tłuszczu w okresie redukcji, CLA oraz kwasy Omega-3. Savannah jest wielką fanką Michelle Lewin i Yarishna Ayala. Śledzi ich postępy, a także wielu innych sportowców z branży na Instagramie, inspirując się [...]
[...] D i tak jest zalecana jesienią, zimą i wczesną wiosną, gdy ekspozycja na promieniowanie UV jest niewystarczająca. W badaniach naukowych suplementacja olejem rybnym (kwasy omega-3), olejem z nasion czarnej porzeczki, witaminą E, witaminą C i likopenem u kobiet z łysieniem androgenowym spowodowała wzrost gęstości i grubości włosów w grupie [...]
[...] siarczan glukozaminy siarczan chondroityny MSM ekstrakt z żywicy kadzidłowca pierwiastki mineralne tj.: miedź, mangan witaminy C i D ekstrakt z zielonej herbaty kwasy omega-3 - EPA i DHA Podsumowanie Widzimy zatem, że jeśli chodzi o odżywianie w okresie przerwy od treningów, warto zadbać, aby nie korzystać z deficytu kalorii, [...]