[...] nas na jakości czekolady? Co znajdziemy w ich składzie? I jaką czekoladę wybierać? Czekolada czekoladzie nierówna Dobrej jakości czekolada gorzka powinna mieć minimum 70% kakao. Choć nie istnieją wymagania mówiące o tym, ile miazgi kakaowej powinno znajdować się w gorzkiej czekoladzie, to te poniżej 70% zazwyczaj są kiepskiej jakości, [...]
[...] lub smalec czy żelatynę pochodzącą od świni. Te dodatki są całkowicie zakazane przez islam, a także judaizm. Przykład: zgodnie z wytycznymi w sprawie przepisów dotyczących kakao i wyrobów czekoladowych z 2003 r., czekolada mleczna powinna zawierać: masło kakaowe (otrzymane z ziarna kakaowego), cukier, mleko w proszku i kakao w proszku (po [...]
Lody na redukcji kojarzą się raczej z cheat'em, ale kto powiedział, że nie można zjeść lodów po treningu, jeśli mają ciekawy skład? Osobiście nie znam nikogo, kto nie przepadałby za lodami, każdy ma swój ulubiony smak. Jedni lubią, gdy lody oblane są białą czekoladą, inni zaś gorzką, a jeszcze inni wolą lody oblane czekoladą z orzechami. Swoich [...]
Ciasteczka to kolejne dobrodziejstwo, którego zazwyczaj wystrzegamy się na diecie, bo przecież tuczą, mają zbyt dużo cukru, ale też tłuszczu. Dlatego najlepiej wrzucić je na nietykalną półkę „słodycze”. Ale czy aby na pewno nie ma takich słodkości, które mogłyby pojawić się w naszej codziennej diecie? Tak się składa, że jednak są. Poniżej [...]
[...] codzienną dietę. Wafel? Czym jest? Wafle to wyrób cukierniczy w postaci cienkiego i kruchego ciasta, zazwyczaj ma kilka warstw, które przeplatane są kremem o smaku np.: kakaowym, śmietankowym, waniliowym, kokosowym czy truskawkowym. Suchy wafel wykorzystuje się również jako dekoracja do lodów, z wafla wykonane są również kubeczki na lody, [...]
[...] 684 kcal dla osoby ważącej 53 kg oraz 1302 kcal dla osoby ważącej 100 kg. Teraz porównajmy skład batonika, który jest niby bardzo dobry i zdrowy bo zawiera: daktyle (74%), kakao (7%), olej roślinny rzepakowy, nibsy kakaowe (5,5%), amarant ekspandowany (5%), aromat naturalny pomarańczowy. Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna: 1428 [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
Chałwa to kolejny produkt, który chciałbym porównać. Wielu z was, kocha chałwę za jej oryginalność i niepowtarzalny smak. Niestety zazwyczaj te spotykane w sklepach przepełnione są syropem glukozowym, utwardzonym olejem roślinnym i małą zawartością procentową sezamu, co stawia taką chałwę w złym świetle. Czy możemy od czasu do czasu nacieszyć się [...]
[...] może nadciśnienie, bóle głowy, nerwowość oraz przeróżne alergie. Brak opisanych szczepów bakterii. Damhert - Czekolada mleczna bez laktozy i glutenu Skład: cukier, tłuszcz kakaowy, całkowicie odwodnione mleko bez laktozy*, miazga kakaowa, czysty tłuszcz (z mleka*), emulgator: lecytyny (z soi), aromat naturalny (wanilia). Masa kakaowa minimum [...]
Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]
Masło orzechowe jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków w żywieniu sportowca i nie tylko. Używamy ich do ciast, deserów czy omletów. Stanowi ciekawe urozmaicenie diety. Natomiast na sklepowych półkach zobaczyć można, że masło orzechowe niejedno ma imię. Kruche ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i czekoladą Składniki: 240 g bananów 145 [...]
[...] nie tylko rozkoszna uczta dla podniebienia, ale również liczne korzyści zdrowotne. W przeciwieństwie do swoich słodszych odpowiedników ciemna czekolada zawiera wyższą ilość kakao, czyli więcej substancji odżywczych i antyoksydantów. Dlaczego warto włączyć ciemną czekoladę do swojej diety? Oto kilka powodów, dla których warto cieszyć się jej [...]
[...] - petarda OPCJONALNIE - 30 gram mleka w proszku. Pianka jest bardziej aksamitna. 20 gramów żelatyny 150 ml wrzątku 100 gramów gorzkiej czekolady - ja używam tej z Lidla 74% kakao 15 gramów oleju kokosowego Jak przygotować? Twaróg z serkiem i jogurtem blendujemy na bardzo gładką masę. Dodajemy izolat i jeśli chcemy mleko w proszku - dobrze [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
Teorie na temat żywienia ciągle się zmieniają. To, co jeszcze wczoraj było złe i nie miało prawa znaleźć się w zdrowej diecie, dziś jest zalecane, a często nawet określane jako panaceum. W ciągu ostatnich lat cała piramida żywieniowa została zanegowana, zły skutek soli został obalony, nabiał zyskuje coraz to gorszą sławę, a na półkach sklepowych [...]
Czego potrzebujesz: 100 g stałej części mleczka kokosowego 30 g izolatu białka serwatkowego - najlepiej o smaku orzech/nugat/czekolada 50 g czekolady min 74% kakao 50 g masła migdałowego 5 g kakao 45 g migdałów ( 12 sztuk w całości, resztę drobno posiekać ) Jak wykonać: Stałą część mleczka, pokruszoną czekoladę i masło migdałowego włożyć do [...]
Czego potrzebujemy: Ciasto: 170 g czerwonej fasoli z puszki 70 g banana jedno jajko 15 g kakao 30 g białka o smaku czekoladowym 3 g proszku do pieczenia Masa: 35 g galaretki proteinowej o smaku bananowo - waniliowym 125 ml wody 80 g banana 200 g serka wiejskiego lekkiego 200 g jogurtu naturalnego 60 g białka o smaku wanilia, banan lub biała [...]
[...] i powodują stany zapalne. Orzechy posiadają dużo błonnika, tłuszczu, wapnia oraz kalorii. Gorzka czekolada Prawdziwa czekolada bez cukru, z jak najwyższą zawartością kakao ma dobry wpływ na naszą sylwetkę. Jest bogata w magnez, tłuszcz oraz białko. 100 gramów tzw. prawdziwej czekolady dostarcza aż 500 kcal i jest ciekawym urozmaiceniem [...]