[...] jednonienasycone (jedno wiązanie nienasycone) i wielonienasycone (więcej niż jedno wiązanie nienasycone). Kwasy wielonienasycone, długołańcuchowe można podzielić na kwasy rodziny n-3 i n-6 (inne oznaczenia ω-/omega-) w zależności od pierwszego wiązania nienasyconego znajdującego się przy węglu począwszy od grupy metylowej. Każde z nich [...]
[...] odczuwamy sytość. Tłuszcze są nośnikiem smaku. Ich brak sprawia, że potrawy są mniej smakowite. Tłuszcze to nie tylko energia, ale również NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, do których zaliczamy kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6. Właściwa ich podaż sprzyja regulacji przebiegu wielu przemian metabolicznych i może być pomocna w [...]
[...] ich brak. Nienasycone dalej można grupować na jednonienasycone (jedno wiązanie podwójne) i wielonienasycone (więcej niż jedno wiązanie podwójne). : Omega-3 i Omega-6 (kwasy tłuszczowe z tych dwóch grup tworzą NNKT). Kwas linolowy reprezentuje grupę Omega-6 i ma dwa wiązania podwójne. Jednak w takiej postaci nie posiada on wszystkich [...]
[...] przedłużało jego trwałość. Głównym czynnikiem odpowiedzialnym za psucie się płynnych tłuszczy roślinnych są właśnie tak korzystne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, oraz witaminy. Im więcej wiązań nienasyconych posiada taki tłuszcz tym bardziej jest nietrwały i podatny na proces utleniania, ( czyli przyłączenia się [...]
[...] jeszcze cząsteczki węglowodanu, która byłaby większa od Vextrago - jest ona o 30% większa od Vitargoź! Trzeci kompleks to Lipotherm - zawierający niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (EFA) oraz CLA i MCT. EFA odgrywają zasadniczą rolę w prawidłowej budowie i pracy stawów oraz wzmacniają odporność. CLA hamują możliwość rozrostu tkanki [...]
[...] kory nadnerczy otrzymywany syntetycznie. W stężeniu fizjologicznym zapewnia równowagę metaboliczną gospodarki białkowo-węglowodanowej, . Kortyzol uwalnia też aminokwasy z tkanek peryferycznych i przyspiesza glukogenezę i hamuje tempo zużywania glukozy przez mięśnie szkieletowe, a wreszcie przyspiesza rozkład kwasów tłuszczowych do ciał [...]
[...] spowalniać jego rozwój. Część badań poddaje w wątpliwość tę cechę argininy. W jednym badaniu podawano argininę (20g/dzień) bez innych towarzyszących związków (jak np. n-3 kwasy tłuszczowe) i nie osiągnięto żadnej poprawy. Powstaje pytanie: czy arginina nie działa, czy działa wyłącznie synergistycznie, jako sygnał do obrony? 1. McCafferty DM, [...]
Nasycone kwasy tłuszczowe mogą osłabiać wrażliwość insulinową na podstawie dwóch mechanizmów: -krótkoterminowego związanego z pojawieniem się ich w krwiobiegu tuż po posiłku. -długoterminowego związanego z płynnością błon komórkowych. Temat jest interesujący szczególnie pod kątem diety w której tłuszcz stanowi większą część zapotrzebowania [...]
[...] spowalniać jego rozwój. Część badań poddaje w wątpliwość tę cechę argininy. W jednym badaniu podawano argininę (20g/dzień) bez innych towarzyszących związków (jak np. n-3 kwasy tłuszczowe) i nie osiągnięto żadnej poprawy. Powstaje pytanie: czy arginina nie działa, czy działa wyłącznie synergistycznie, jako sygnał do obrony? 1. McCafferty DM, [...]
[...] przyjmiemy spożycie 30% energii ( dla tej wartości dokonamy obliczenia)pod postacią tłuszczy wtedy 10% powinny Stanowic nasycone, 10% jednonienasycone i 10% wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Jak to powinno wyglądać w praktyce? Jeśli za całkowitą wartość spożytych przez dorosłego mężczyznę kalorii przyjmiemy 2700kcal, wtedy 30% [...]
[...] ale dlaczego tak bardzo szaleję za omegą? Bo służy dobrze dwóm najważniejszym ludzkim organom. Dodatkowo, okazuje się, że wyleczyć może także przestępczość… Wielonienasycone kwasy tłuszczowe ω-3, zwane po prostu omegą-3 mają zbawienny wpływ na organizm. Jego oddziaływanie na serce dobrze streścił zmarły niedawno Prof. Zbigniew Religa słowami [...]
TO JUZ PEWNIE ZNAMY ALE POSTARAM SIE KILKA SPRAW DODAC I USWIADOMIC OMEGA 3 6 9 http://www.florahealth.com/flora/home/usa/products/R67980.asp Naturalne kwasy tłuszczowe są niezbędne do normalnego wzrostu i rozwoju ludzkich komórek i tkanek. Jeżeli spożywana żywność nie zawiera tych kwasów, musi być w nie wzbogacana. Niezbędne kwasy tłuszczowe [...]
[...] mechanicznym wyciskaniu oleju z nasion bez podgrzewania ani nasion ano uzyskanego oleju, dzięki czemu wszystkie składniki oleju (głównie wrażliwe na temperaturę nienasycone kwasy tłuszczowe) zachowują swoje naturalne struktury i własności biologiczne. Uzyskany w ten sposób olej nie podlega rafinacji (oczyszczeniu). Przemysłowo otrzymany olej [...]
[...] odżywia się prawidłowo. Zawartość składników odżywczych mleka matki jest optymalna dla potrzeb niemowlęcia. Jednym z jego istotnych elementów składowych, są nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3,6 i 9, konieczne do rozwoju intelektualnego. W pokarmie kobiecym znajdują się duże ilości laktozy (cukru mlecznego), który dociera do jelita grubego, [...]
[...] przed niedoborami, ale też zapobiegać powstawaniu pewnych chorób cywilizacyjnych. (Wit A, C, E, - jako antyoksydanty maja chronić przed nowotworami, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe- przed chorobami układu sercowo-naczyniowego, górna granica spożycia cholesterolu na poziomie 300mg/dziennie- przed powstawaniem miażdżycy itd.) Bezpieczny [...]
[...] Węglowodany miały być dla organizmu "turbodoładowaniem". Każdy czytelnik siedząc teraz nad lekturą gazety winien z małymi wyjątkami, spalać w tej chwili tłuszcz(wolne kwasy tłuszczowe). Natomiast nasz mózg będzie spalał cukier, nie musi tego robić, może z powodzeniem, nawet z lepszymi efektami(w większości przypadków) spalać produkty [...]
[...] się często, lecz z umiarem. Produkty stosowane powszechnie w kuchni śródziemnomorskiej są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz w cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ci, którzy taką dietę stosują na co dzień, dostarczają organizmowi pod dostatkiem witamin i składników mineralnych, mają także bardzo dużo składnika [...]
[...] polega na stosowaniu wysokich temperatur oraz katalizy za pomocą metali ciężkich, takich jak nikiel i kadm. Proces ten jest rodzajem sztucznego nasycenia, które kreuje kwasy tłuszczowe typu TRANS (transizomery), jest to rodzaj kwasów tłuszczowych nie występujący nigdzie w przyrodzie. Budową strukturalną przypominają one naturalne kwasy [...]
[...] przede wszystkim efektywne źródło enrgii, lecz pełnią także inne ważne, życiowe funkcje dla naszego organizmu.Ważne są przedewszystkim NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. NNKT są zaliczane do kwasów tłuszczowych nienasyconych, a w ich grupie wyróżniamy kwasy tłuszczowe omega-3.Podaż odpowiednich ilosci omega-3, jest sprawą [...]
[...] sie do wzmocnienia kosci. Tluszcze nasycone nie powoduja chorób serca. W rzeczywistosci, tluszcze nasycone sa najlepszym pozywieniem dla serca. Twoje cialo wytwarza kwasy nasycone z weglowodanów. “Ogranicz cholesterol" Cholesterol zawarty w pozywieniu, przyczynia sie do wzmocnienia scianek jelit i wspomaga rozwój zdrowego mózgu i ukladu [...]