[...] na poziomie mniejszym niż 0,2%. Nasiona konopi w ostatnim czasie uznawane są za bardzo wartościowy składnik diety, gdyż zawierają bardzo dobrą proporcję kwasów tłuszczowych Omega-3 oraz Omega-6, ponadto są bardzo dobrym źródłem białka. Białko pochodzące z konopi jest kompletnym źródłem wszystkich 20 aminokwasów, w tym 9 [...]
[...] prospective studies”. Daniel I. Feig, MD, PhD, Duk-Hee Kang, MD, Richard J. Johnson, MD „Kwas moczowy a ryzyko sercowo-naczyniowe” https://podyplomie.pl/kardiologia/09490,kwas-moczowy-a-ryzyko-sercowo-naczyniowe?pdf=true Karolina Drzewiecka, Joanna Suliburska „Dietoterapia skazy moczanowej” Tomasz Chorągiewicz, Iwona Żarnowska, Maciej Gąsior, [...]
[...] zazwyczaj dostarcza dużo warzyw i owoców, które są bogate w fitochemikalia, ponadto jest źródłem przeciwutleniaczy (np. witamin C i E), błonnika, magnezu, żelaza (Fe3+), kwasu foliowego i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 (n-6 PUFA). Diety wegetariańskie dostarczają mniej kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu, [...]
[...] dlatego też jednym z priorytetowych związków, jakie powinniśmy spożywać, jest witamina C. Czym jest witamina C? Witamina C na rynku suplementacji występuje głównie, jako kwas askorbinowy, a jej właściwości nie tylko wykorzystywane są w leczeniu czy suplementacji sportowej, ale również w kosmetologii. W suplementacji sportowej pełni rolę [...]
[...] są też w przypadku używanego oleju. W diecie śródziemnomorskiej króluje oliwa z oliwek, a w nordyckiej olej rzepakowy. Jest on bogaty w tłuszcze jednonienasycone i zawiera kwas alfa-linolenowy. Nasz organizm przekształca część kwasu alfa-linolenowego w długołańcuchowe kwasy omega-3, takie, jakie można znaleźć w oleju rybim. Jeśli chodzi o skład [...]
Płaski brzuch jest głównym celem osób z nadwagą. Nic tak nie podkreśla dobrej sylwetki, jak brak fałdek w okolicy pasa. Nie tylko ciało prezentuje się korzystniej, ale również jest zdrowsze. Otyłość w okolicy pasa, jest czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju chorób metabolicznych. Warto więc zadbać o wygląd fizyczny nie tylko dla mocniejszych [...]
Kwasy omega-3 należą do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ich nazwa nawiązuje do budowy chemicznej i cech odróżniających od innych lipidów. Ze względu na liczne właściwości zdrowotne kwasów omega-3 należy zwracać na nie uwagę każdego dnia i w każdym wieku. Najważniejsze kwasy omega-3 to: kwas alfa-linolenowy (ALA), eikozapentaenowy (EPA) [...]
Kwasom omega-3 przypisuje się ważną rolę prozdrowotną w diecie śródziemnomorskiej. W typowych dietach zachodnich podaż kwasów z rodziny omega-6 jest 10-15-krotnie większa (np. olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy) niż tych z grupy omega-3. Powoduje to nasilenie stanu zapalnego i jest wiązane z większością dziesiątkujących ludzkość chorób [...]
Przesuszona skóra na łokciach to częsta przypadłość, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem robi się zimno. Sucha skóra na łokciach charakteryzuje się nie tylko mało estetycznym wyglądem, ale też jest bardzo nieprzyjemna w dotyku. Czy wystarczy stosowanie zwykłego balsamu nawilżającego, by przywrócić skórze prawidłową kondycję? Wśród [...]
Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 należą do najcenniejszych tłuszczy w ludzkiej diecie. Głównie mowa tutaj o kwasach EPA (eikozapentaenowym) oraz DHA (dokozaheksaenowym), które charakterystyczne są dla organizmów morskich. Ich znaczenie zdrowotne przybiera szczególny wymiar w czasach, w których prym wiedzie dieta wysoko przetworzona i mało [...]
Łokieć tenisisty to zespół dolegliwości bólowych, które związane są ze stanem przeciążeniowym nadkłykcia bocznego kości ramiennej. Dolegliwość związana jest bezpośrednio z ruchem prostowania ręki — miejsca, gdzie przyczepiają się mięśnie prostujące nadgarstek. Do przeciążenia dochodzi w momencie, gdy pracujemy rękoma ze znaczną objętością, co w [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
Łokieć golfisty należy do przypadłości z grupy entezopatii, która występuje w okolicach kłykcia przyśrodkowego kości ramiennej. Dolegliwość ta będzie się nasilać w przypadku ruchów zgięcia ręki, gdy aktywujemy zginacze nadgarstka. Samo przeciążenie jest więc konsekwencją powtarzania ruchów zginania dłoniowego nadgarstka, które w konsekwencji [...]
[...] badań. Co jeszcze może pomóc obniżyć ciśnienie krwi? M.in. kakao, czosnek, siemię lniane, zielona i czarna herbata, probiotyki, olej rybny i inne tłuszcze zawierające kwasy omega-3. Na zakończenie Osoba z nadciśnieniem powinna także unikać alkoholu, kofeiny, doustnych środków antykoncepcyjnych, niesteroidowych leków przeciwzapalnych i [...]
[...] i konkretną porcję orzechów w podziale na: 15 g orzechów włoskich 7,5 g migdałów 7,5 g orzechów laskowych Orzechów włoskich było dlatego więcej, gdyż są one bogate w kwas alfa-linolenowy (rodzina kwasów tłuszczowych omega-3), który może dodatkowo chronić układ sercowo-naczyniowy. Orzechy czy oliwa - gdzie główny nacisk? W grupie [...]
[...] co przyczyni się do korzystniejszych zmian w naszym metabolizmie. Substancje, jakie możemy wykorzystać to: cynamon w formie proszku lub ekstraktu ocet jabłkowy morwa biała kwasy tłuszczowe omega 3 gymnema sylvestre kwas ALA chrom. Pierwszy zastój Gdy dopadnie nas pierwszy zastój, a modyfikacje diety i treningu zostały już wcześniej wdrożone, to [...]
[...] optymalnie. Nasza dieta może być czynnikiem, który wspomaga, ale i obciąża stawy. Przede wszystkim unikać powinniśmy składników pokarmowych o działaniu prozapalnym jak kwasy tłuszczowe omega 6, cukier, tłuszcze trans czy produkty końcowe glikacji białek. Tego typu składniki zawiera żywność wysokoprzetworzona, słodycze, fast foody, produkty [...]
[...] ze schładzania całościowego stóp, jak i miejscowego, w okolicach guza piętowego stopy. Bardzo dobrze sprawdzają się również suplementy o działaniu przeciwzapalnym jak kwasy tłuszczowe omega 3, kwas bosweliowy, metylosulfon. Jeżeli stan zapalny jest lekki i pozwala nam podjąć aktywność fizyczną, możemy wdrożyć ćwiczenia rehabilitacyjne, [...]
[...] dostarczamy do organizmu, służą tylko i wyłącznie do celów energetycznych. Niektóre z nich mają szczególne właściwości i sprawiają, że nasze ciało funkcjonuje sprawniej. Do kwasów tłuszczowych tego typu zaliczamy CLA, czyli sprzężony kwas linolowy występujący w mięsie oraz nabiale. Co warto zapamiętać i jak tę wiedzę wykorzystać? CLA należy do [...]
[...] planować posiłki lub rozważyć suplementację. Diety wegańskie i ścisłe wegetariańskie są również zwykle ubogie w witaminę D, żelazo, wapń, cynk, jod i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Chociaż niektóre z tych składników odżywczych można znaleźć w źródłach roślinnych, to na diecie wegańskiej ciężko jest uzyskać optymalne ich [...]