Kwasy z rodziny omega-3 (czyli kwas α-linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA)) odgrywają znaczącą rolę w ustroju człowieka. Niestety we współczesnych dietach najwięcej spotyka się kwasów z rodziny omega-6 i omega-9. Co to znaczy w praktyce? Kwas arachidonowy jest prekursorem prostanoidów z serii 2 (w tym prostacykliny I2 i [...]
[...] piwa na stężenie glukozy czy insuliny jest niebagatelny. Najlepsze źródła tłuszczów Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT (suplement), niektóre ryby. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy z oliwek wcale nie musi służyć zdrowiu sportowca, gdyż zawiera za dużo [...]
[...] dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety standardowa dieta, którą Większość z nas spożywa, daleka jest od niego... Przyjmuje [...]
Łosoś to bardzo smaczna ryba, która jest ceniona także za swoje wartości odżywcze. Jest źródłem kwasów omega-3, które pomagają w funkcjonowaniu komórek, funkcjonowaniu układu nerwowego, a także zwalczaniu stanów zapalnych. Niestety nie każdy łosoś jest sobie równy. Większość sklepów oferuje nam łososia hodowlanego, częściej jednak można usłyszeć [...]
[...] ktoś z Was spożywa regularnie dużą ilość tłustych ryb, może spokojnie przeskoczyć do następnej sekcji. Nie ma bowiem, w takim przypadku, potrzeby dodatkowej suplementacji kwasami tłuszczowymi Omega-3. Zupełnie inaczej sytuacja kształtuje się wtedy, gdy nie należysz do tego typu osób. W największym skrócie mówiąc, jeden z kwasów Omega-3 - kwas [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] EPO - im więcej erytrocytów tym lepsze nasycenie krwi tlenem, Hemoglobina – jak jest transportowany tlen, wydajność; zbyt mała ilość świadczy o niedoborach B12, żelaza lub kwasu foliowego, Hematokryt (ilość erytrocytów) – ma związek z wydajnością zawodnika, spadek może mieć związek z krwawieniami, niedoborem żelaza, marskością wątroby, anemią, [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] metabolicznego, otyłości, cukrzycy, wzrostu stanu zapalnego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane, jako związki pozapalne. Tymczasem te z grupy omega-3 (np. kwas eikozapentaenowy [...]
[...] trzeba zachować zdrowy umiar. Nowsze meta-analizy badań randomizowanych oraz kohortowych wykazały, albo brak związku albo znikome ryzyko związane ze spożywaniem nasyconych kwasów tłuszczowych i ogólną śmiertelnością oraz występowaniem zdarzeń sercowo-naczyniowych. Obserwacje trwały od 5 do 23 lat i dotyczyły 347,747 osób. Wśród tej grupy u 11 [...]
[...] itd.). Ważna jest odpowiednia podaż dobrych źródeł protein. Zalecane źródła białka: chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe. Mniej wartościowe są proteiny sojowe, białko ryżowe czy pszeniczne. Niektórzy odradzają wieprzowinę, ale nie do końca słusznie. Istnieje [...]
W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]
[...] (nagły wyrzut insuliny nie sprzyja sportowcom). Jakie są najlepsze źródła tłuszczów? Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT. Należy pamiętać o tym, iż tłuszcze nie są sobie równe, poza tym mają znaczenie ich proporcje. Z tego powodu dania fast food są [...]
[...] spożycie błonnika pokarmowego są głównymi czynnikami choroby wieńcowej (CHD). Ta sugestia została szybko przyćmiona przez przekonanie, że to nadmiarowe spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych (SFA; saturated fatty acids) jest kluczowym czynnikiem wpływającym na chorobę serca. Ten pogląd przeważał od około 1974 do 2014 roku. Niestety, gdzie leży [...]
W badaniach naukowych często mylone są pojęcia. Zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej nie są jednolite, zasadniczo się od siebie różnią, a diabeł tkwi w szczegółach. Przykładowo powstawanie ciał ketonowych nie musi oznaczać patologii, a kwasica ketonowa jest zwykle związana z nieleczoną cukrzycą typu I. I o tym właśnie warto porozmawiać. Na [...]
[...] zmęczenie w porównaniu do grupy placebo w trakcie treningu. Zmęczenie może mieć znaczenie dla wykorzystania pamięci, nauki itd. Kwasy tłuszczowe omega-3 Wiemy, iż nadmiar kwasów tłuszczowych z grupy omega-6 powszechnych w diecie współczesnego człowieka (szczególnie w społeczeństwach zachodnich) oddziałuje niekorzystnie na stan zapalny w [...]
[...] = efektywniejsza utylizacja tkanki tłuszczowej (w porównaniu do j.w.) Wniosek: dieta wysokobiałkowa bez węglowodanów skuteczniej tłumiła apetyt i nasilała utlenianie kwasów tłuszczowych, w porównaniu do diet gdzie węglowodany zamieniono na tłuszcze. Podsumowanie Nie można stawiać na równi kalorii pochodzących np. ze słodzonych napojów, [...]
Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]
[...] tytoniu itd. Dlatego do metaanaliz i przeglądów badań należy podchodzić z odpowiednim dystansem. Rodzaje tłuszczów i ich skład (przykłady) Masło zawiera w 100 g: ~55 g kwasów nasyconych, ~20 g jednonienasyconych kwasów omega-9 (MUFA, kwas oleinowy), 0,88 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 (PUFA, kwas linolowy), pomijalne [...]
Tego rodzaju porównania są obecnie modne, a po dwóch stronach barykady wyciąga się ciężkie działa dotyczące wywoływania przez cukier lub tłuszcze różnorakich chorób (cukrzycy, udarów, zawałów serca, miażdżycy itd.). Problem wystarczy zilustrować następująco: w zależności, kto prowadzi meta-analizy i jakimi danymi się posługuje, osiąga zupełnie [...]