[...] Przyglądając się produktom do wyboru mamy: Spalacze tłuszczu - są to środki, których działanie polega na stymulowaniu termogenezy. Nasilają one tempo wykorzystywania kwasów tłuszczowych w naszym ciele. Oznacza to, że spalacz tłuszczu stwarza możliwość na to, aby nasze ciało chętniej wykorzystywało nagromadzony tłuszcz przyczyniając się do [...]
[...] stanu zapalnego i obniżaniem ryzyka sercowo-naczyniowego. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane, jako związki prozapalne. Tymczasem te z grupy omega-3 (np. kwas eikozapentaenowy [...]
[...] o diecie śródziemnomorskiej, jednak mało kto zdaje sobie sprawę, na czym polega ten model dietetyczny. Prawdopodobnie bardzo duże znaczenie ma w tym schemacie duża podaż kwasów omega-3, niwelująca nieprawidłowości, spotykane we współczesnym świecie. Czy warto spożywać więcej omega-3? Wyższe spożycie kwasów omega-3 (szczególnie pochodzących z [...]
[...] wiórki kokosowe mają korzystne proporcje omega 3 względem omega 6, co jest bardzo istotne. Wiórki kokosowe ze względu na szczególny skład i obecność głównie nasyconych kwasów tłuszczowych są dość rzadkim produktem, który ciężko zastąpić innym źródłem tłuszczu. Z kolei pestki dyni bez problemu możemy zamienić różnego rodzaju orzechami, [...]
[...] stawów. Niektóre z obserwacji opublikowano w Public Health Nutrition. Kolejnymi, obok witaminy C, substancjami odżywczymi o dużej roli w utrzymaniu zdrowia stawów są kwasy omega-3, głównie EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy). Działają antyoksydacyjnie i wykazują właściwości przeciwzapalne. Badania kliniczne wykazały, [...]
[...] w miliardach dolarów rocznie. Okazuje się, że czynniki dietetyczne mogą mieć duży wpływ na powstawanie i przebieg cukrzycy typu II. Podsumowanie Wydaje się, iż podawanie kwasów z grupy omega-3 jest niezmiernie istotne dla utrzymania zdrowia, odpowiedniej masy ciała, niskiego stanu zapalnego, zdrowia układu sercowo-naczyniowego, a ostatnio [...]
[...] też wołowych. Jednak w cyklach typowo masowych wybiera się białka oparte na klasycznym koncentracie. Wybór jest podyktowany tym, że są to białka odpowiednio zasobne w aminokwasy EAA, jak i znaczną zawartość BCAA. Ich skład sprawia, że są optymalnym wyborem, jeżeli chodzi o uzupełnienie diety masowej. W okresie potreningowym są doskonałą opcją, [...]
[...] w gronie sportowców. Nie tylko wzmacnia organizm i wspomaga procesy myślowe, ale ma również szereg innych bardzo pozytywnych właściwości. Korzyści płynących ze stosowania kwasów omega 3 w naszej diecie, są niezliczone. Jedną z ogromnych zalet, w szczególności dla sportowców jest to, że tran wspomaga budowanie masy mięśniowej na dwa sposoby: [...]
[...] fast foodzie. Musisz jeść dużo, ale przede wszystkim musisz jeść mądrze. Potrzebujesz białka, zdrowych tłuszczów, właściwych rodzajów węglowodanów, witamin, minerałów, aminokwasów, przeciwutleniaczy i potrzebujesz ich we właściwych ilościach i we właściwych proporcjach. Szpinak Podobnie, jak inne liściaste warzywa, szpinak ma przeciwutleniacze, [...]
Na suchość skóry może wpływać wiele czynników, w tym także odwodnienie, procesy starzenia, zmiany sezonowe, alergie oraz niedobory mikroelementów. W zależności od przyczyny pielęgnuje się ją i leczy, różnymi metodami. Mogą to być lecznicze i nawilżające maści, stosowanie olejków, picie większej ilości wody czy uzupełnianie witamin i minerałów. [...]
Wiele osób, szczególnie kobiet lub początkujących adeptów sportów siłowych, słysząc o śniadaniu, myśli to owsiance lub gotowych musli. Ciężko im wyobrazić sobie spożywanie wytrawnego śniadania w postaci mięsa z warzywami. Pozostaje więc wybór posiłku na słodko, który w pewnym stopniu zaspokoi również ochotę na słodycze. Podsumowanie Wśród [...]
Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]
Sprawność naszego mózgu jest tak samo ważna, jak sprawność naszego ciała. Należy poświęcać mu zatem podobną ilość uwagi do tej, jaką zwykle poświęcamy każdej dolegliwości, która nas dotyka. Ashwagandha - Withania somnifera To już kolejne zioło, którego korzenie stosowania sięgają starożytności. Podobnie, jak Bacopa monnieri, ashwagandha [...]
[...] naszą wrażliwość tkanek na insulinę, kontrolując poziom cukru we krwi. Suplementacja ta może być przydatna u osób walczących z cukrzycą, gdyż okazuje się, że sprzężony kwas linolowy może imitować działanie syntetycznych leków przepisywanych na tę chorobę. Badania te były również wykonywane tylko na zwierzętach, więc niestety w tym temacie [...]
Oliwa z oliwek (OO) w umiarkowanej ilości może mieć cenne działanie na zdrowie. W nadmiarze staje się szkodliwa, ze względu na proporcje kwasów tłuszczowych i znikomą zawartość kwasów z grupy omega-3 (w nadmiarze szkodzi nawet woda, więc nie powinno to nikogo dziwić). Jaki skład ma oliwa z oliwek? W 100 g OO znajduje się: 73.3 g kwasów omega-9 [...]
[...] niektórych kluczowych składników odżywczych, m.in. białka, żelaza, witaminy D i B12, cynku. Dodanie ryb i owoców morza może temu zapobiec. Ponadto ryby to doskonałe źródło kwasów omega-3. Niektóre pokarmy roślinne, w tym orzechy włoskie i siemię lniane, zawierają kwas alfa-linolenowy (ALA), rodzaj tłuszczu omega-3. Jednak ten typ nie jest łatwo [...]
Orzechy to pyszne, chrupiące i zdrowe przekąski, można je spożywać, będąc na każdej diecie, nawet na ketogenicznej czy wegańskiej. Pomimo wyższej zawartości tłuszczu mają wiele istotnych korzyści dla zdrowia i prawidłowej masy ciała. Orzechy są częstym dodatkiem do wielu dań i to nie tylko tych na słodko. Wykorzystywane są także do produkcji [...]
Powoli wdrażasz się w nową rolę, uczysz opieki nad dzieckiem i z pewnością co jakiś czas pojawia się myśl - "jak tutaj wrócić do swojej formy sprzed ciąży". Powinniśmy powiedzieć, żebyś dała sobie czas, cieszyła się chwilami spędzonymi z maluszkiem, że wszystko w swoim czasie... Jednak wiemy, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz, szczególnie jeśli [...]
Skrócona nazwa CLA obejmuje sprzężone izomery kwasu linolowego, czyli warianty molekularne kwasu linolowego – podstawowego kwasu tłuszczowego szeregu omega 6. Ponieważ jednak nie wszystkie te związki spełniają definicję kwasów omega 6, dlatego wyodrębniono dla nich oddzielną grupę – CLA (conjugated linoleic acids). Gdyby nie dodatek do CLA [...]
Chociaż nazwa omega-3 jest nazwą zbiorczą dla wielu związków, to szczególną uwagę w tej grupie zwraca się na kwasy eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA), a także kwas α-linolenowy (alfa-linolenowy; ALA), gdyż są najlepiej przebadanymi kwasami omega-3 pod kątem żywienia człowieka. Ich bezpośredni lub pośredni zakres oddziaływań obejmuje [...]