[...] np. hemoroidom. Błonnik pochodzący z owsa odznacza się dodatkowo innymi cennymi właściwościami. Zawarte w nim beta-glukany pod wpływem gotowania zamieniają się w gęsty kleik chroniący błonę śluzową jelit, co ma istotne znaczenie dla osób cierpiących na dolegliwości układu pokarmowego. Owies ma ponadto 2-3 razy więcej tłuszczu w porównaniu z [...]
ostatnio dlugo sie tego naszukalem, ig przykladowych produktow, przydatne gdy szukasz czegos z wysokim ig na posilek potreningowy (za wysoki przyjmujemy >70). zrodlo: zdrowezywienie.interia (tylko posortowalem wg ig a nie alfabetu) oryginalna wersja tutaj: http://zdrowezywienie.w.interia.pl/glikemiczny.htm#tabelaindeksow IG Produkt [...]
Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi określana jest przez tzw. indeks glikemiczny. Jako pierwszy posłużył się tym terminem dr P.A. Crapo w 1976 roku. Indeks glikemiczny obrazowany jest przez pole znajdujące się pod krzywą glikemiczną (obrazującą zmiany w poziomie glukozy we krwi mające miejsce po spożyciu danego [...]
[...] nie przepuszcza spozytego pokarmu dopóki nie zostanie on upłynniony i rozdrobniony, możemy przyjąć że im dłużej pokarm przebywa w żołądku jest ciężej strawny. Przykładowo kleik ryżowy czy gotowane jabłko opuszczają żołądek po kilkudziesięciu minutach są więc lekkostrawne natomiast smażone mięsa czy rośliny strączkowe zalegają nawet kilka [...]
[...] dokładnie mieszając je ze śliną (do 6 szklanek). Drugiego i trzeciego dnia dochodzą warzywa (bez ziemniaków, kukurydzy, groszku, fasoli) i owoce lekko obgotowane, a także kleik z kaszy, najlepiej jaglanej. Przez pięć dni nie wolno solić potraw! Zresztą po głodówce smak się zmienia i często zaczyna się używać mniej soli. Natomiast zjedzenie [...]
Przeglądając forum widzę, że jednym z najczęściej wałkowanych tematów jest kwestia gainerów. Nie mówię już tutaj nawet o początkujących małolatach, którzy uważają wiaderko gainera za środek gwarantujący im 50 cm w łapie, ale także o doświadczonych forumowiczach polecających na lewo i prawo tą odżywkę jako uzupełnienie diety. Osobiście zaś uważam [...]
[...] musli z owocami suszonymi 100g, pestki dyni 25g, pestki słonecznika 25g, jogurt owocowy 300g. Czasem do tego dodaję owoce z puszki pokrojone w kostkę. Czasem zmieniam na kleik ryżowy :P II posiłek: makaron do spaghetti lub ryż 100g, szprotki z puszki lub tuńczyk 50/70g, warzywa (kukurydza, groszek zielony itp.) III posiłek: pierś z kurczaka [...]
[...] około 200g warzywa 4 posiłek przed treningowy pierś z kurczaka około 200g warzywa i dodatkowo jakieś 30 min przed treningiem jakieś węglowodoany przeważnie 2 banany lub kleik ryżowy na wodzie 5 posiłek zaraz po treningu woda+ 30g odzywki białkowej plus jakieś węglowodany (banany + kleik) 6 posiłek 5 białek z jaj i 1 zółtko serek wiejski [...]
[...] funkcjonowania układu nerwowego -ryż nie ma właściwości uczulających, nie zawiera też glutenu, dlatego może stanowić podstawę diety dla wszystkich chorych na celiaklię -kleik ryżowy to znakomity posiłek po wszelkich zatruciach pokarmowych; biegunka i wymioty mogą powodować niedobór potasu w organizmie; kleik ryżowy uzupełni ten niedobór, [...]
[...] funkcjonowania układu nerwowego @ ryż nie ma właściwości uczulających, nie zawiera też glutenu, dlatego może stanowić podstawę diety dla wszystkich chorych na celiaklię @ kleik ryżowy to znakomity posiłek po wszelkich zatruciach pokarmowych; biegunka i wymioty mogą powodować niedobór potasu w organizmie; kleik ryżowy uzupełni ten niedobór, [...]
[...] w alergii na bialka mleka. Orkisz wzmacnia narządy zmysłów oraz spowalnia procesy ich starzenia, dodaj sił oraz buduje mięśnie. Dieta orkiszowa lub przyrządzony z orkiszu kleik obnizają poziom cholesterolu we krwi, natomaist sam kleik jest dobry dla chorych na cukrzycę. Ziarno zapobiega kamicy żółciowej, zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę, [...]
[...] to rzadkość, raczej w sytuacjach „awaryjnych”, kiedy nie mogę jej np. ugotować), kanapki z chlebem razowym, kurczakiem, rybą, serem żółtym, jajka, od czasu do czasu manna, kleik ryżowy. Chyba zrobię na trochę „odwyk” od chleba – nie wiem, czy to nie od tego „wywala” mi brzuch. Co lubisz jeść na obiad : Ryba, kurczak, kasza jęczmienna pęczak, [...]
[...] dokładnie mieszając je ze śliną (do 6 szklanek). Drugiego i trzeciego dnia dochodzą warzywa (bez ziemniaków, kukurydzy, groszku, fasoli) i owoce lekko obgotowane, a także kleik z kaszy, najlepiej jaglanej. Przez pięć dni nie wolno solić potraw! Zresztą po głodówce smak się zmienia i często zaczyna się używać mniej soli. Natomiast zjedzenie [...]