Tłuszcze dostarczają więcej energii w porcji, ale czy są bardziej sycące w porównaniu do węglowodanów? Jakie zagrożenia wiążą się z nadmierną konsumpcją węglowodanów? Przyjrzyjmy się badaniu naukowemu. Co oceniali naukowcy? Naukowcy oceniali wpływ posiłków na wydzielanie greliny, insuliny, sytość i głód. Podawano dwa rodzaje posiłków. 1217 kcal, [...]
[...] in. The Prophylactic Effects of Glutamine on Muscle Protein Synthesis and Degradation in Rats with Ethanol-Induced Liver Damage https://www.mdpi.com/2072-6643/13/8/2788/htm Xiaoying Liu i in. Mechanisms of liver injury in high fat sugar diet fed mice that lack hepatocyte X-box binding protein https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8759640/
[...] Jee Hee Son, Bo Young Chung, Hye One Kim and Chun Wook Park „A Histamine-Free Diet Is Helpful for Treatment of Adult Patients with Chronic Spontaneous Urticaria” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5839887 Soo-Jin Lee „Chamnamul ameliorates hyperglycemia and improves antioxidant status in mice fed a high-fat, high-sucrose diet”
[...] Kwang HyunCha i in. Improvement in host metabolic homeostasis and alteration in gut microbiota in mice on the high-fat diet: A comparison of calcium supplements https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0963996920305202 Kinga Jaworska Przepuszczalność bariery jelito-krew [...]
[...] Yuri Sukenobe,1 Masakazu Terauchi,corresponding author2 Asuka Hirose,1 Miho Hirano,1 Mihoko Akiyoshi,1 Kiyoko Kato,1 and Naoyuki Miyasaka „Normal/high-fat milk consumption is associated with higher lean body and muscle mass in Japanese women aged between 40 and 60 years: a cross-sectional study” [...]
Rozważając wpływ na zdrowie poszczególnych składników żywieniowych, należy brać pod uwagę także stopień ich przetworzenia. Czym innym jest dostarczenie margaryny, a oliwy z oliwek lub cukru w czystej postaci, a w jabłku czy w kiwi. Czy wszystko, co zdrowe można jeść bez limitów? Należy pamiętać, iż argument „to jest zdrowe, więc można to jeść” [...]
[...] kg). Referencje: Yuri Sukenobe,1 Masakazu Terauchi,corresponding author2 Asuka Hirose,1 Miho Hirano,1 Mihoko Akiyoshi,1 Kiyoko Kato,1 and Naoyuki Miyasaka „Normal/high-fat milk consumption is associated with higher lean body and muscle mass in Japanese women aged between 40 and 60 years: a cross-sectional study” [...]
U ludzi udowodniono, iż zarówno nadmiar, jak i niedobór estrogenów, są niekorzystne chociażby dla układu sercowo-naczyniowego, hipertrofii, zdrowia kości czy kompozycji sylwetki (ilości tłuszczu podskórnego, trzewnego czy składowanego w innych depozytach). Z badań Joela S. Finkelsteina wynika, iż estrogeny są niezbędne dla hipertrofii. [...]
Stewia jest naturalnym słodzikiem 200-300 razy słodszym od cukru. Szereg doniesień naukowych wykazało, że preparaty ze stewii lub jej wyizolowane związki mogą wywierać kilka efektów prozdrowotnych, na przykład: przeciwdrobnoustrojowe / przeciwgrzybicze, przeciwutleniające, przeciwnadciśnieniowe i przeciwzapalne, przeciwpróchnicze oraz działanie [...]
[...] oxidative stress and mechanisms of action Mashmoul M. i in. Effects of saffron extract and crocin on anthropometrical, nutritional and lipid profile parameters of rats fed a high fat diet https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1756464614001157 Jagannathan R. i in. Global Updates on Cardiovascular Disease Mortality Trends and [...]
[...] push-pull), treningi mieszane (np. rozgrzewka, interwały 10-15 minut, 20-30 minut aerobów). Czym jest HIIT? Największy problem tkwi w braku ścisłej definicji. HIIT (ang. high intensity interval training) jest szczególnym rodzajem interwałów, o nie do końca ustalonych parametrach. Jedne osoby za HIIT będą uważały powtarzane sprinty o układzie: [...]
[...] Robert K. Murray, Daryl K. Granner, Victor W. Rodwell red. wyd. pol. Franciszek Kokot „Biochemia Harpera ilustrowana” wydanie VI Ehsan Parvaresh Rizi “A high carbohydrate, but not fat or protein meal attenuates postprandial ghrelin, PYY and GLP-1 responses in Chinese men” [...]
Genetyka jest niesprawiedliwa, ale nie można uzasadniać nią braku efektów w budowaniu masy mięśniowej czy redukcji tkanki tłuszczowej. Nader często powodem porażki nie są wcale „kiepskie predyspozycje”, a niewłaściwa dieta (np. dostarczająca za mało energii – w wypadku budowania masy - lub dostarczająca za dużo energii – w [...]
[...] Colker CM. The Greenwich Diet: Lose Fat While Gaining New Health and Wellness. Hauppauge, NY: Advanced Research Press, 2000 Poortmans JR1, Dellalieux O. “Do regular high protein diets have potential health risks on kidney function in athletes?” Jose Antonio “The effects of consuming a high protein diet (4.4 g/kg/d) on body [...]
[...] Moisey LL1, Kacker S, Bickerton AC, Robinson LE, Graham TE. “Caffeinated coffee consumption impairs blood glucose homeostasis in response to high and low glycemic index meals in healthy men.”https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18469247 Moisey LL1, Robinson LE, Graham TE. “Consumption of caffeinated coffee and a [...]
[...] of fat-free body mass: review and critique of a classic body-composition constant” http://ajcn.nutrition.org/content/69/5/833.full Hyerang Kim “Metabolic responses to high protein diet in Korean elite bodybuilders with high-intensity resistance exercise” http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3142197/ Alén M, Häkkinen K. “Physical [...]
[...] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3168743/ Jose Antonio, Corey A Peacock, Anya Ellerbroek, Brandon Fromhoff and Tobin Silver “The effects of consuming a high protein diet (4.4 g/kg/d) on body composition in resistance-trained individuals” http://www.jissn.com/content/11/1/19/abstract Jose Antonio, Anya Ellerbroek, Tobin [...]
[...] mimo wszystko ze stratą (TEF). Oczywiście muszą być podawane w nadmiarze - w umiarkowanej ilości nie tuczy nawet jedzenie z McDonald’s. Referencje: Ehsan Parvaresh Rizi “A high carbohydrate, but not fat or protein meal attenuates postprandial ghrelin, PYY and GLP-1 responses in Chinese men” [...]
[...] Referencje: https://www.cdc.gov/obesity/data/adult.html Jose Antonio, Corey A Peacock, Anya Ellerbroek, Brandon Fromhoff and Tobin Silver “The effects of consuming a high protein diet (4.4 g/kg/d) on body composition in resistance-trained individuals” http://www.jissn.com/content/11/1/19/abstract Jose Antonio, Anya Ellerbroek, Tobin [...]