Dietetyka mnie pociąga , uczę się już w szkole tego typu rzeczy tzn (gotowanie , dietetyka , choroby spowodowane zanikiem wartości odżywczych itp) I myślę że z tego wynika moja konsekwentność trzymania diety u mnie.A co do siłowni to po prostu pociąga mnie kulturystyka w taki sposób że po prostu słowami ciężko jest to opisać .Ze snem nie mam [...]
kolejne moje pytanie odnośnie obróbki produktów. w jakim stopniu obróbka cieplna (pieczenie, smażenie, gotowanie) wpływa na kaloryczność produktu? Czy do bilansu lepiej dodawać produkty "surowe" czy już po obróbce?
Bialko w czasie obrobki termicznej nie (smazenie gotowanie) nie ulega zniszczeniu, no chyba, ze spalisz na wegiel . Ulega denaturacji, czyli zniszczeniu ulega struktura 4 i 3 rzedowa bialka, pierwszorzedowa (pojedyncze, liniowe lancuchy aminokwasowe pozostaja nienaruszone). Mniejsza waga po obrobce termicznej wynika z utraty wody, dlatego np. 100g [...]
[...] temperaturze pokojowej i do mikrofali dawał na ileś tam czasu, wyjmował, zamieszał i znów na ileś czasu do mikrofali i ta sama akcja. Tutaj dobrze warior napisał lepiej wrzątkiem zalać i wymieszać to przynajmniej kleik zjesz a nie posklejana ciapke niewiadomo czego ;) Jeżeli chodzi o kleik z mąki ryżowej to też gotowanie tutaj już wchodzi w grę
[...] Co jednak do alkoholu czy słodyczy to całkiem nie moja bajka i nie mam z nimi problemu. Jednak co do żywienia bywa różnie, ponieważ mieszkam z rodzicami i trochę niestety gotowanie odpada, mogę co najwyżej ograniczać ilościowo to co gotują. Jeśli chodzi o sam trening to trenuje 3-5 razy w tygodniu, 3 razy to jest standard, czasem to [...]
[...] odżywiania się domowników - u mnie było podobnie;-) Smażyć można bez dodatku tłuszczu, można piec, dusić, czy grillować. Nikt nie zmusza do opierania obróbki wyłącznie o gotowanie. Zdecydowanie lepiej przekonuje się kogokolwiek do wartościowej kuchni ziemniakami w mundurkach, pieczoną rybą z czosnkiem i sałatką na bazie oliwy z orzechami, jak [...]
[...] faktycznie jest ich mało Co do tej diety, często mięso (piersi z kurczaka) zastępuje białkiem w proszku, z powodu braku czasu w szkole na przerwach, i gumowego smaku ;/ (gotowanie na parze) Czyli jednym z rozwiązań będzie po prostu wstawanie wcześnie rano? Bo np. dzisiejszy dzień wyglądał tak, że wstałem o 12, zjadłem śniadanie planowane na [...]
Odpowiedź na pytanie wielkiego_ala: Z fizycznego punktu widzenia wzrost temperatury (gotowanie, smażenie, pieczenie) wiąże się ze wzrostem energii. Doprowadzając energię cieplną do posiłku zwiększamy całkowitą ilość jego energii. Jeśli zjemy go w takiej postaci to powinniśmy przyjąć większą ilość energii niż z produktu nieobrobionego termicznie [...]
Odrzucenie FF i coli nie oznacza, że będziesz się dobrze odżywiał. Z tego co widzę masz mnóstwo czasu na trening, a na gotowanie już nie? Przynajmniej połowa czasu, który chcesz na niego poświęcić na tym etapie jest zbędna, więc nic nie stoi na przeszkodzie być w tym czasie przygotował posiłki na 1-2 dni do przodu. ;-) Wszelkie suplementy a tym [...]
Jeśli dieta już ułożona, to teraz mam pytanie czy sposób przygotowania gra jakąś znaczącą rolę. Mianowicie czy np. pierś z kurczaka może być smażona czy bardziej wartościowe jest gotowanie? Podobnie czy jajka w formie smażonej jajecznicy mają te same wartości co ugotowane na twardo?
Uważaj tylko żebyś nie gotował za krótko żebyś się nie nabawił jakiegoś zakażenia. Za długie gotowanie też nie wskazane żeby nie uszkodzić za bardzo struktury białek.
[...] zrobić. Po pierwsze mam awersję na warzywa - nie znoszę ich a drugi problem (większy) nie mam kompletnie na nic czasu. Praca, dzieci, praca, sen. Wobec tego nie mam czasu na gotowanie jak to jest opisane na wielu forach bo autorzy tekstów chyba nie biorą pod uwagę, że ludzie pracują :/ Ale do rzeczy. Jakie odżywki i suplementy powinienem brać, [...]
ja dajmy na to wstaje godzine wczesniej ustawiam ryz na gotowanie biore prysznic a nastepnie jak wychodze spod prysznica to biore pomidorki z puchy i sokiem pomidorowym na patelnie doprawiam wrzucam pokrojonego kurczaka potem mieszam w miseczce tluszczyku troszke i hejoh a kiedy to wszystko mi sie przygotowywuje na gazie to jem sniadanko mnie to [...]
1 2 3 uzywaj wyszukiwarki!! on ale tak na powaznie 1. wszystkie produkty waz przed obrobka(gotowanie, smazenie, pazenie itp) 2. heh temat w ostatnim czasie czesto poruszany jest wszystko ok jesli mas zjakies watpliwosci idz na badania do lekaza ale jesli stolec nie jest za bardzo rozwodniony to wszystko ok 3 nie za bardzo rozumiem ale chyba [...]
[...] na nasycone tłuszcze... Pomyśł też o rybach- filety z mintaja, morszczuka, pangi (moja ulubiona ryba), śledzie. najlepiej jak najmniej wędzponego. Stawiaj raczej na gotowanie, pieczenie w piekarniku. Jeśli kupujesz solone płaty śledziowe to też je lepiej wymoczyć prze kilka godzin, wychodzi sporo soli (sodu) wtedyz nich. Jak masz wiecej [...]
[...] zwracalam uwagi jednak czuje na koniec dnia zmęczenie w nogach . Liczę wyjścia z domu ,nie liczę oczywiście czynności ,które wykonuje również w domu typu porządki czy tam gotowanie i wiadomo przemieszczanie się.. i myślę ,że jest różnica między 4 tys kroków a 15 tys i to odczuwalna ,bo kiedyś właśnie mniej chodziłam ... Czuję po prostu gorsza [...]
Niemielone dobre jak do tego o czym piszecie - gotowanie wywaru. Niemielone jest wydalane w takiej postaci w jakiej zostało przyjęte więc się marnuje. Żeby wyciągnąć właściwości z tego produktu najlepiej jeść mielone.
[...] w wyższej temperaturze, w obecności tlenu, enzymów typu oksydaz (takich jak askorbinaza, peroksydaza i inne) oraz niektórych jonów metali. Przy sporządzaniu potraw (gotowanie, duszenie) traci się do 75% witaminy C, przy suszeniu owoców do 90%. Procesy technologiczne, takie jak pasteryzacja, sterylizacja, a także mieszanie połączone z [...]
Chciałem zapytać jeszcze o obróbkę produktów np. kurczak - smażenie na oleju kokosowym (odjęcie tłuszczy jeśli smażymy) gotowanie w wodzie czy na parze?