[...] inne produkty wywołujące u Ciebie takie problemy. Jeśli to tylko chleb, a nie jeszcze jakaś inna grupa produktów, to bardziej prawdopodobne że mamy do czynienia z alergią na gluten. Jeśli natomiast to problemy z fruktanami, to bardzo prawdopodobne że taka reakcja będzie również występowała na inne substancje z grupy fermentujących sacharydów. [...]
[...] oczekiwane objawy. I jest to wtedy efekt tylko i wyłącznie ze strony psychiki. Efekt ten dało się zauważyć w testach podwójnej ślepej próby na temat tzw. NCGS (non-celiac gluten sensitivity). Pacjenci, którzy nie wiedzieli że spożywają gluten - nie odczuwali symptomów, albo odczuwali je tak samo, kiedy myśleli, że spożywają pokarm glutenowy. [...]
Po prostu odstaw gluten. Na jakiś czas, wtedy będziesz wiedział. Z tego co wiem to nietolerancje na gluten pogłębiają się, gdy np. właśnie jadamy owsiane z mlekiem, czyli laktozą. Dobrze byłoby zrobić taki eksperyment.
dzisiejsze źródło diety :D wizualnje jestem zawiedziony tym co zmajstrowalem bo koncepcja sie zmienila w trakcie przez dwie wtopy moje. Ale dzisiaj główne źródło pożywienia to tort na córki 2latka gluten free na stewii i erytrolu. /SFD/2021/3/23/fa1e3c6eefd347f0b481611504913412.jpg /SFD/2021/3/23/9652b8ae1a244c89a85ecad58709a95f.jpg
[...] II weekend Omlet orkiszowy Bezy z twarożkiem Na deser pieczone orkiszowe faworki :-) Kurczak z kaszą orkiszową Domowa kiełba + gluten Kruszonka z jabłkiem i WPC Kurczak z ziemniakami /SFD/2018/2/27/4e6a760e696749e08be8f1d6b0f8489c.jpg /SFD/2018/2/27/fc5d332a53a6474b8b6bf1bc9f1c82bc.jpg [...]
. /SFD/2022/9/23/637d3ba8e0e24923b1cf2765344669b2.jpg /SFD/2022/9/23/e6fb5a291583442c8a8e8f76cd2863f7.jpg /SFD/2022/9/23/4db7f150d4ea4f3bb10f43036802c1ca.jpg /SFD/2022/9/23/a6648d191250433bb2e3575335cbf8ff.jpg /SFD/2022/9/23/158afa5c1df344f3b714d7468cf1b8ca.jpg Białe pieczywo jesz normalnie czy okazyjnie bo ja unikam. Czemu unikasz? Gluten i [...]
Witaj, większość białek zwierzęcych jest wolna od glutenu lecz w przypadku celiakli nawet śladowe ilości glutenu mogą być niebezpieczne. Produkt który jest oznaczony gluten free i jednocześnie nie jest białkiem mlecznym, to np. białko od firmy Vitalmax 100% natural egg protein. [...]
Dodam, że jak ktoś jest rzeczywiście bardzo niski (np. poniżej 165 cm), to warto zrobić badania, czy przypadkiem nie ma się nietolerancji na gluten czy też kazeinę. Znam przypadek osoby z celiakią, która urosła po zmianie diety kilka cm.
[...] do niej mam.. Promuje paleo i jak widać LC(HF?). Nie podejmę się.. Polegnę po kilku godzinach. Pszenicę ograniczyliśmy w domu ogólnie, bo może dziecku szkodzi (a może gluten, a może nie wiadomo co, ale coś trzeba było zrobić, także wyleciała zaraz po słodyczach) - tak trochę też chcę skorzystać.. Obejrzałem trochę filmików z przemianami [...]
[...] ale z jednej szybko się wyrasta :-) --------------- Zrobiłem testy na alergie pokarmowe. 21 alergenów - w tym krewetka i dorsz (które chętnie podmieniłbym np. na kurczaka i gluten, czy banana (chyba nie ma na banana!)). W zestawie jest mąka pszenna i mąka żytnia (obie łącznie z glutenem z tego co zrozumiałem). Może dzisiaj będą wyniki - wyjdzie, [...]
[...] całkiem odwrotnie. Łazi mi po głowie eksperyment wegetariański.. Skoro żona przeżyła miesiąc na paleo (już zrezygnowała). W książce jest nawet zasygnalizowane uczulenie na gluten.. W innych książkach jest o glutenie jako złu całego świata. No i tak sobie stoją na półce obok siebie - paleo i wege ;-) Śmieszne i w sumie trochę przykre, bo wygląda [...]
[...] Może życie energia z kosmosu sprawdza się w przypadku 80-latka, ale u mnie nie ma szans, już kiedyś mnie odcięło po treningu i ledwo do domu wróciłam... A w tą nagonke na gluten nie do końca wierzę i takie książki do mnie nie przemawiają. Jest moda na jedzenie bez glutenu i różne zdrowe fit wynalazki, sto razy droższe niż warzywa czy owoce i [...]
[...] dyskomfort, czasami ból i gazy. Powodów tego problemu może być wiele. Warto obserwować organizm i ewentualnie eliminować produkty mogące powodować tego typu problemy, np.: nabiał, gluten, zbyt wiele produktów pełnoziarnistych, zbyt wiele błonnika, zbyt mało błonnika, zbyt mało płynów. /SFD/2018/3/16/bd652e20be9648e4952ab4b5b16aba3e.jpg
Wiadomo o co chodzi w paleo: zboża, nabiał, cukry proste, przetworzone żarcie - NIET! Autorka wyjaśnia jak działa gluten, jak to węglowodany szkodzą, jak cholesterol nie szkodzi i dalej nie wiem, bo ledwo zacząłem czytać. Tylko to o aktywności z wyprzedzeniem przeczytałem. Jestem po kilku lekturach w tematyce antyzbożowej - DIETA BEZ PSZENICY, DR [...]
Jak widać - szukam :-) Też miałem epizod ŻO, ale wpieprzałem węgle w weekendy.. Co zeszło, to wróciło - w sumie woda, bo to zbyt szybko się działo (4tyg). Sam gluten niby szkodzi każdemu, a uczuleni odczuwają to najbardziej.. Podobno :-) EDIT: 8 - Zjadłem rano 4 jajka na boczku. 12 - Trening - 30min 13 - Kasza gryczana (z 60g) + serek wiejski [...]
Zrobiłem testy na alergie pokarmowe. 21 alergenów - w tym krewetka i dorsz (które chętnie podmieniłbym np. na kurczaka i gluten, czy banana (chyba nie ma na banana!)). W zestawie jest mąka pszenna i mąka żytnia (obie łącznie z glutenem z tego co zrozumiałem). Może dzisiaj będą wyniki - wyjdzie, czy coś mi szkodzi, zalega, i puchnę/łapię wodę; [...]
Pooglądalem trochę filmików Ajwen. Aktualnie nieco luźniej podchodzi do odżywiania. Gluten już nie jest taki zły. Węglowodany też już nie takie straszne (nie dla wszystkich). Miło się patrzy generalnie ;-) Polecam! Zakwasy po treningu na placu SW mam jeszcze większe niż wczoraj! Tak jak pisała Lucyna. 2dni po jest najgorzej. Dziś weszło w [...]