Już niedługo strach będzie cokolwiek w sklepie kupić kurva Mimo wszystko uwazam czy to gluten, laktoza, randap, czy pestycydy jeśli się ma szczelne i zdrowe jelita to nic nam nie grozi. Noi jeszcze odpowiednio zakwaszony żołądek, to jest bardzo ważne. Zmieniony przez - BANanana %-) w dniu 2017-10-21 18:13:57
Przejście na inną dietę też zmusiło mnie bezpośrednio hashimoto. Musiałem odstawić gluten i laktoze. Spróbuję tak jak mówisz udać się do dietetyka. Rozważam również skorzystać może z jakiejś medycyny niekonwencjonalnej, która jest wśród lekarzy uznawana za conajmnirj znachorstwo, ale znam osoby które świetnie wyszły z różnych chorób.
No ja akurat mleko spozywam w bardzo duzych ilosciach i nic sie nie dzieje. Pamietam jak kiedys pajacowalem z glutenem. Przez miesiac(na normalnej diecie jak nie cwiczylem czyli parowki z bulka kanapki z szynka itd odstawilem ten gluten. Jadlem chleb bezglutenowyza 8zl z biedry po ktorym chcialo mi sie wymiotowac i tak sie meczylem przez ponad msc [...]
[...] za ewentualne diety redukcyjne. I nie mam tu na myśli zażywanie euthyroxu, musisz wrzuć odpowiednią dietę, która wspomoże regenerację Twojej tarczycy oraz wprowadzi Twoją chorobę w stan reemisji. Radziłbym Ci również wyłączyć z diety takie substancje anty odżywcze jak gluten, laktoza czy lektyny o tłuszczach trans i cukrze już nie wspominając.
Ehh. Teraz to mnie przytłoczyłeś wiedzą :P tak, że nawet nie wiem od czego zacząć. Gluten prawie całkowicie wyeliminowałem, mąkę pszenną zastąpiłem ryżową a pieczywo jem rzadko, gorzej z nabiałem bo 3 razy w tyg jem naleśniki z serem białym. I do owsianki zazwyczaj 150g mleka 0,5%. Rozumiem, że mleko bez laktozy to nadal nabiał tak? Zmieniony [...]
Tak, tak. Nie tłumacz się. Z doświadczenia wiem, że to może być wina białego chleba. Kolega zachorował na gluten i nie może jeść potraw mącznych. Przeszedł na chleb kukurydziany i ograniczyć spożwanie pieczywa do minimum. Poleciał z wagi jak ta lala. Dodam, że dzieki naszej pracy biurowej zrobił się z niego misiek. A wracająć do mnie. Może się [...]
[...] rzodkiew, kapusta, kalafior, brokuły, brukiew, rzepa, szpinak, fistaszki etc. bowiem warto zaznaczyć, że odpowiednia obróbka termiczna (np: gotowanie) niweluje sporą ilość goiteogrenów. Istnieją przesłanki również ku temu, aby eliminować gluten przy niedoczynności bowiem nie jest to oficjalne zalecenie - to jedynie godne rozważenia posunięcie.
[...] kilka mniejszych posiłków. • Nie pij w trakcie posiłku. • Przynajmniej tymczasowo zrezygnuj z problematycznych produktów (nabiał, warzywa strączkowe, produkty zawierające gluten). • Wyeliminuj z diety produkty wysoko przetworzone. • Jedz dużo potraw gotowanych, unikaj smażonych. • Obserwuj swój organizm! Każdy z nas jest inny i inne produkty, [...]
[...] miałem wczoraj świąteczny klimat. Oczywiście świat Wielkanocnych :D zwłaszcza w nocy. co może być przyczyną? Tym bardziej że nie było tu nic, co by miało laktoze, czy gluten (no może masło, albo czekolada, ale masło jadłem przedwczoraj i nie było źle, a czekolade na sam wieczór, a wzdęcia i tragiczne wiatry były już w trakcie treningu)... [...]
[...] wady: po pierwsze, otrzymywana jest z bogatej w problematyczną dla wielu osób gliadynę pszenicy, zaś po drugie podlega tzw. procesowi rafinacji. Ponadto makarony są bogate w gluten, na który pewien odsetek ludzi ma nietolerancję. Jednakże trzeba pamiętać, iż istnieją makarony pozbawione tych wad. Tutaj polecić można chociażby te otrzymywane z [...]
ja chyba tez uczulony na gluten, serio, chociaz nawet piszac to czuje sie jak najwieksza ciota. niemniej, jak wale bialko+ tluszcze, to forma plazowa i czuje sie swietnie (w sensie wizualnie %-) ), a po weglach - nawet nieduzej ilosci - jakis taki zapchany i czuje, ze brzuch w stylu rozluznionego GSP, :-( Pomocy.
Problem z prawidłowym funkcjonowaniem układu trawiennego jest dość powszechny. Objawia się on bólami okolic żołądka i jelit. Często wzdęciami i gazami. Ma to miejsce szczególnie w sytuacji osób zmieniających swoje nawyki żywieniowe. Nagłe znaczne zwiększenie kalorii, spożycie znacznych lub zbyt małych ilości błonnika, zbyt mała ilość płynów, [...]
(...)Kaśka_ Żary - podziwiam Twoją determinację. Uwielbiam słodycze, ale wiem, że muszę sobie bez nich radzić. Natomiast jeszcze porzucić nabiał i gluten ? wow... Dla mnie najtrudniej byłoby z tym nabiałem. Podobno od mleka jest większy cellulit ( nie wiem ile w tym prawdy) i nabiał może utrudniać redukcję. Jednak wolę sobie nie narzucać za dużo [...]