[...] oni w 2-3. Osoby mające mniej tkanki tłuszczowej, intensywnie trenujące i często spacerujące, mogą odżywiać się produktami wysokoenergetycznymi i nie są przy tym narażone na ryzyko utuczenia. Z drugiej strony, można chudnąć żywiąc się w McDonald’s (dostarczając np. 1700-2000 kcal dziennie przy zapotrzebowaniu wynoszącym 2400-2600 kcal). [...]
[...] też zbyt duże spożycie protein, co wynika z produkcji kwasu mlekowego, do którego dochodzi w trakcie przemiany białek w energię. Jeżeli zgromadzi się on w stawach, istnieje ryzyko powstania stanów zapalnych. Spożywając więcej białka, niż potrzebujesz, narażasz się także na pogorszone funkcjonowanie wątroby i nerek, które stają się zbyt mocno [...]
Trenujesz już jakiś czas i masz wrażenie, że im więcej wiesz, tym tak naprawdę mniej, bo ciągle otwierają się przed Tobą nowe zagadnienia? Albo może dopiero chcesz zacząć i nie wiesz, jak, bo zasad dbania o siebie jest tyle, że można się pogubić? Jeśli tak, to poniższy przewodnik na temat treningu, diety i suplementacji jest właśnie dla ciebie! [...]
[...] sztangi za głowę połączonego z wyciskaniem. To przesądziło o zakończeniu przez niego kariery kulturystycznej. Warto pamiętać, iż większość środków anabolicznych zwiększa ryzyko odniesienia kontuzji, szczególnie jeśli w ciągu kilku tygodni znacząco zwiększamy ciężar roboczy. Podsumowanie Trening mężczyzny po czterdziestce może być prowadzony [...]
Według danych CDC 39,8% dorosłych mieszkańców USA ma otyłość (~93.3 mln Amerykanów w latach 2015-2016). Otyłość bezsprzecznie powiązano z występowaniem chorób serca, udarami, cukrzycą typu II oraz wieloma rodzajami raka. Roczne koszty opieki zdrowotnej nad osobami otyłymi w USA wynoszą 147 miliardów dolarów. Koszty opieki nad osobą otyłą są o 1429 [...]
Zdrowa dieta kierowców zawodowych jest sporym wyzwaniem ze względu na specyfikę ich życia w trasie. Utrzymywanie zdrowej równowagi stanowi kluczowy element ich codzienności, choć zmagają się z ograniczoną dostępnością świeżych produktów, brakiem czasu na gotowanie i skromną przestrzenią do przygotowywania posiłków, nie wspominając o ograniczeniach [...]
Odchudzanie staje się powoli głównym celem wielu ludzi, a dla niektórych stało się obsesją. Niektórzy nawet przez kilkanaście lat nie odnoszą sukcesów na tym polu. W artykule przedstawię kluczowe kwestie istotne dla adeptów kulturystyki i wyjaśnię, czy podejście istniejące w sporcie różni się czymś od tego występującego w dietach dla „zwykłych” [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
Wiele szczupłych kobiet marzy o zgrabnej i ponętnej sylwetce. Zazwyczaj pierwszą myślą, jaka przychodzi do głowy, która dotyczy metamorfozy, jest dieta odchudzająca, która ma sprawić, że nogi wysmukleją, brzuch będzie bardziej płaski, a ręce nie będą miały takiej wiotkiej skóry. Jednak czy jest to poprawne myślenie? Białko w diecie na masę [...]
[...] odżywczych, co może zaprocentować poprawą stanu zdrowia. Co jeszcze możesz zyskać? utratę masy ciała niższy poziom cukru we krwi niższy poziom cholesterolu mniejsze ryzyko chorób serca, nowotworów i choroby Alzheimera. Dla zwierząt Oprócz korzyści żywieniowych wiele osób odczuwa satysfakcję na poziomie moralnym. Weganizm to ćwiczenie [...]
[...] niedowaga stanowią zagrożenie dla człowieka. W jednym z ostatnich badań przeprowadzonych na otyłych osobach starszych stwierdzono, że celowa utrata wagi może być czynnikiem ryzyka utraty masy mięśniowej i sarkopenii. Łącznie w ciągu dnia zaleca się spożywanie co najmniej 1,2 g białka na kg masy ciała dziennie, z czego 1 – 2 porcje mogą stanowić [...]
Mleka, a właściwie napoje roślinne są coraz częściej spożywane nie tylko przez osoby z nietolerancją laktozy, ale też wegan i osoby aktywne fizycznie, które kupują je dla smaku. Producenci wyszli konsumenckim oczekiwaniom naprzeciw, dlatego dostępne są różne rodzaje napoi. Co powinno, a czego nie powinno zawierać dobre mleko roślinne? Czy roślinne [...]
Jednym ze sposobów na odchudzanie jest przestawienie się na zdrową żywność. Wiedza na temat tego, jakich pokarmów warto unikać, może się okazać bardzo wartościowa w kontekście kontroli wagi i poprawy zdrowia. Duże zmiany w diecie nie zawsze pozwalają wytrwać w postanowieniach, dlatego część osób powinna zacząć od małych kroków. Przetworzone [...]
Migrena pojawia się niespodziewanie, często wtedy, gdy po okresie długiego stresu mamy okazję się zrelaksować, czyli w czasie weekendu, w czasie świąt, w czasie wakacji. Potrafi zepsuć nawet najpiękniejsze momenty. Wraz z pulsującym bólem głowy pojawiają się nudności, światłowstręt, nadwrażliwość na zapachy i dźwięki. Pistacje, granat, ser [...]
Szereg obowiązków, do tego treningi, praca, dom, rodzina, stanowią często element, który powoduje, że brak nam czasu na możliwość przygotowania zbilansowanych posiłków na cały dzień, a co za tym idzie rezygnujemy z diety na rzecz tradycyjnego, często mało odżywczego jedzenia. I to z kolei wprowadza nas w poczucie beznadziei i faktu, że nie [...]
Ostatnio przy okazji zapytałem osoby w różnym wieku o ich nawyki żywieniowe. Poza ludźmi, którzy mają ukończone rozmaite kursy, studiują dietetykę lub kierunki związane z ochroną zdrowia, trenują na siłowni, biegają itd., wybory żywieniowe większości populacji są zastraszające. Skoro jest tak źle, czemu dane produkty są w sklepach? Dlaczego nie [...]
Fatalne statystyki Nadmierna masa ciała to problem, który dotyka nie tylko osoby dorosłe, ale również coraz częściej dzieci i młodzież w wieku szkolnym. Zbyt wysoka ilość spożywanych kalorii, zły dobór jakościowy pokarmów oraz za niska aktywność fizyczna sprawiły, że nawet co piąty uczeń w Polsce ma problem z nadwagą lub otyłością (dane z [...]
Dla wielu osób, szczególnie będących na diecie high carb, gdzie węglowodany są głównym źródłem energii, oprócz ryżu, kasz czy ziemniaków, jednym z głównych źródeł węglowodanów są makarony. Jakościowo nieznacznie ustępują one wyżej wymienionym produktom, ale w urozmaiconej diecie i dla nich znajdzie się miejsce. Zestawienie porównawcze popularnych [...]
[...] uboczne, jeśli są stosowane krótko i w niewielkich dawkach. „Koksiarze” sięgają po dawki przekraczające kilka, kilkanaście razy dawki lecznicze, więc o jakim niewielkim ryzyku tu mówimy? Poza tym, ze względu na kiepskie proporcje korzyści i ryzyka, rola SAA w medycynie jest obecnie marginalna (patrz produkty dostępne np. w aptekach). [...]