[...] 5 alfa reduktazy, gdyby nie pewien drobny szczegół… Jak się okazuje – z nie do końca zrozumiałych przyczyn, w komórkach mięśniowych niezwykle wysoką aktywność wykazują enzymy dezaktywujące DHT – 3 alfa HSD i 3 beta HSD (szczególnie – ten pierwszy). Enzymy te błyskawicznie przekształcają DHT (często – zanim ten zdąży związać się z [...]
[...] bromelina 25 mg papaina 25 mg pepsyna 25 mg ekstrakt żółci woła 15 mg lipaza 10 mg celulaza 5 mg Super Enzymes -firma Now Foods około 45zł/90tabletek Formuła zawiera enzymy trawienne, które są wydzielane wzdłuż przewodu trawiennego i rozkładają pokarm na czynniki odżywcze, które są następnie wchłaniane do krwi i wykorzystywane we [...]
[...] innych jej objawów takich jak; gromadzenie tłuszczu wokół bioder i pośladków, zahamowanie wzrostu, obrzęki, impotencja czy oligospermia. Kiedy poziom testosteronu wzrasta, enzymy, między innymi aromataza, przekształcają go w kobiece estrogeny - głównie estradiol, estriol, estron i hydroksyestron, które hamują syntezę testosteronu, poprzez [...]
[...] reakcji. Niskocząsteczkowe czynniki chemotaktyczne wywołują migrację leukocytów wielojądrzastych (PMN) w okolice gruczołów łojowych. PMN fagocytują P. acnes i uwalniają enzymy hydrolityczne (lipazy, proteazy, hialuronidazy), które przyczyniają się do niszczenia ścian gruczołów łojowych. W efekcie treść zaskórników wydostaje się do tkanek [...]
[...] sprawował władzę około 2800 lat p.n.e.Rośliny w pierwszych dniach kiełkowania posiadają największą ilość substancji odżywczych, takich jak pierwiastki śladowe, witaminy, enzymy, aminokwasy, wielokrotnie w tym okresie zwiększając ich zawartość, co stało się podstawą spożywania kiełków przez poszukujących zdrowia konsumentów (tab. 1). [...]
[...] wymagany technologicznie bazowy skład aminokwasowy, dodaje się estry etylowe aminokwasów pochodzących z innych białek. Otrzymany hydrolizat, w którym cały czas są zawarte enzymy, przetrzymuje się określony czas w temp. 37*C, co doprowadza do dokładnie zaprogramowanej reakcji enzymatycznej - wiązań peptydowych między ściśle określonymi [...]
[...] zależy od ilości wyzwolonego kwasu arachidonowego, który jest głównym bioaktywnym lipidem w procesie anabolicznym. Kwas arachidonowy jest natychmiastowo konwertowany przez enzymy do dużej liczby końcowych anabolicznych produktów. Tymi najbardziej zasługującymi na uwagę (podczas wzrostu mięśni), są prostaglandyny, produkowane dzięki enzymom [...]
[...] w cienkich kanalikach wyprowadzających. Silnie zagęszczona substancja oleista sprzyja rozwojowi bakterii beztlenowych ( Propionibacterium acnes ), które produkują specjalne enzymy rozkładające łój skórny do wolnych kwasów tłuszczowych powodujących silny stan zapalny. Na podrażnionej i objętej zapaleniem skórze łojotokowej rozwijają się bakterie [...]
[...] on na wzrost produkcji AC - enzymu zwanego cyklazą adenylową (adenylocyklazą), związanego z błonami komórkowymi. Jest on rodzajem enzymu nadrzędnego stymulującego inne enzymy do regulowania wzrostu masy mięśniowej oraz inicjowania procesów utraty tłuszczu. Przekształca kwas adenozynotrójfosforowy (ATP) w cAMP - Cykliczny Monofosforan [...]
[...] Antykatabolik Mechanizm antykatabolicznej aktywności arninokwasów proteogennych (białkowych) jest dobrze poznany i opisany. Katabolizmem białek mięśniowych sterują enzymy kataboliczne (proteolityczne inaczej - lizosomalne), które rozbijają białka na wolne aminokwasy. Kiedy, jednak wytworzą już wiele aminokwasów, aminokwasy hamują [...]
[...] Jak to? DE: Eksperyment ten nie dał grupie "tłuszczowej" wystarczającej ilości czasu na zaadoptowanie się do diety. Jeśli nie jadasz dużo tłuszczu, twój organizm "usuwa" enzymy, które go przetwarzają. Goście od eksperymentu nie mieli tych enzymów, więc nie spalali tłuszczu efektywnie. Potrzeba od 4 do 20 tygodni by enzymy te zaczęły pracować [...]
[...] tym razem szkodliwe rodniki tlenowe. Sportowa dieta powinna obfitować więc w kwas foliowy, bo nawet jeżeli nie stymulujemy specjalnie produkcji NO, to przy wysiłku i tak enzymy produkują go sporo, co wzmaga zagrożenie katabolicznymi rodnikami. Dlatego Vita-Min Multiple Sport zawiera bardzo dużo tej witaminy - 200% rekomendowanej dawki. Kilku [...]
[...] Jeżeli dojdzie do osłabienia zdolności izolacyjnej błon organelli komórkowych, skutki mogą być rozmaite. Pewne organelle zwane lizosomami zawierają w swym wnętrzu enzymy trawiące białka, identyczne jak te, znajdujące się w przewodzie pokarmowym. Gdy słabnie zdolność izolacyjna błon lizosomalnych, enzymy te przedostają się do wnętrza [...]
[...] tym razem szkodliwe rodniki tlenowe. Sportowa dieta powinna obfitować więc w kwas foliowy, bo nawet jeżeli nie stymulujemy specjalnie produkcji NO, to przy wysiłku i tak enzymy produkują go sporo, co wzmaga zagrożenie katabolicznymi rodnikami. Dlatego Vita-Min Multiple Sport zawiera bardzo dużo tej witaminy - 200% rekomendowanej dawki. Kilku [...]
[...] skuteczniej, niż monohydrat kreatyny, zwiększają zdolności siłowe. W warunkach regeneracji powysiłkowej, kreatyna uwalniana jest z estrów równomiernie i długotrwale przez enzymy z grupy esteraz, dzięki czemu nie dochodzi do gwałtownego wzrostu stężenia wolnej kreatyny, a więc i eliminacji jej nadmiaru poprzez przemianę do nieaktywnej [...]
[...] Jak to? DE: Eksperyment ten nie dał grupie "tłuszczowej" wystarczającej ilości czasu na zaadoptowanie się do diety. Jeśli nie jadasz dużo tłuszczu, twój organizm "usuwa" enzymy, które go przetwarzają. Goście od eksperymentu nie mieli tych enzymów, więc nie spalali tłuszczu efektywnie. Potrzeba od 4 do 20 tygodni by enzymy te zaczęły pracować [...]
[...] zmian patologicznych (np. zahamowania wzrostu, zmniejszenia odporności).Białko odpowiada za odporność organizmu ,reguluje procesy życiowe zachodzące w procesach żywych (enzymy, hormony) jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym .To że nie podnosimy naprawde wielkich cięzarów , nie oznacza że tkanka twoich mięsni nie ulega uszkodzeniom . W [...]
[...] sterydy z grupą 17-alfa alkilową mogą być toksyczne dla wątroby, ale nie do takiego stopnia, do jakiego wszystkim się wydaje. Aby steryd nie został rozbity w wątrobie przez enzymy, musi zawierać wiązanie w 17-stej pozycji, albo w pierwszej (jak to się obserwuje w metadienonie, lub provironie). Kiedy dotrze do wątroby, ta stara się go rozbić, [...]
[...] w profilaktyce rozwoju miażdżycy Ciekawa jest rola witaminy B2, wydzielającej się podczas treningu. Otóż pod jej wpływem produkcja wolnych rodników zostaje zahamowana przez enzymy wytwarzane za sprawą BZ. Enzymy te uczestniczą bowiem w mechanizmach obronnych komórki przed toksycznym działaniem tlenu. A wszystko bierze się stąd, że wysiłek [...]