[...] powierzchniowej warstwy skóry (keratynocytów). Przeciwnie, gdy poziom insuliny wzrasta, spada poziom białka zwanego wiążącym insulinopodobny czynnik wzrostu (ang. IGFBP-3) - białko to jest głównym hormonem stymulującym naturalną śmierć komórki. Oba ostatnie wymienione hormony (IGF-1 i IGFBP-3) przyłączają się do siebie, a wtedy aktywność wykazuje [...]
[...] anabolicznym, i to bardzo silnie anabolicznym. Kulturyści używają obecnie insuliny, ponieważ jest legalna, więc wstrzykują ją sobie, gdyż buduje ona mięśnie i magazynuje białko. Jest to bardzo pozytywne dla wszystkich osób, które chcą zbudować muskularne sylwetki. Jeśli przenieśli byśmy to na grunt legalnego wspomagania, dobrym rozwiązaniem [...]
Próba praktycznego odtworzenia menu naszych paleolitycznych przodków w czasach współczesnych napotkać mogłaby na wiele przeszkód. Niemniej jednak możliwe jest takie przeorganizowanie naszego jadłospisu by zbliżony on był do niego w pewnych, kluczowych dla naszego organizmu aspektach. W niniejszym, krótkim opracowaniu postaram się zaproponować [...]
[...] zupa (botwinka). Jest również uzupełnieniem surówek. Pochodzenie Wschodnia i środkowa Europa.Obszar śródziemnomorski. Walory Botwinka to bardzo zdrowe warzywo. Zawiera białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, potas (najwięcej wśród warzyw) wapń, fosfor, żelazo, witaminę A, witaminę B1, witaminę PP i witaminę C. Kolendra Stosowanie Świeże [...]
[...] stanie wyzwolić dobre nastroje i dać radość z codziennego życia. Komórki nerwowe otoczone są na zewnątrz osłonką mielinową. W jej skład wchodzi cholesterol, sfingomieliny i białko. Silny stres powoduje osłabienie odporności organizmu i atak wolnych rodników na wszystkie komórki, również na osłonę mielinową. Kwasy tłuszczowe i cholesterol ulegają [...]
[...] razy w tygodniu, w zależności od twoich aktualnych predyspozycji i stażu, ale uwaga na przetrenowanie. Dobrze dopasowana kalorycznie zdrowa dieta. Ogólny skład posiłków: białko 30%, węglowodany 55%, tłuszcz 15%. Spożywany tłuszcz powinien pochodzić z produktów roślinnych np. oleju słonecznikowego i lnianego tłoczonego na zimno (żródło kwasów [...]
[...] odbywa się głównie w początkowym odcinku jelita cienkiego (jejunum). Przeciętnie absorpcja cynku z diety wynosi 20-40%, przy czym zwiększa się, jeśli w posiłku występuje białko zwierzęce. Przy małej zawartości cynku w pożywieniu jego absorpcja w jelitach zwiększa się, natomiast duża podaż cynku w diecie hamuje wchłanianie w jelitach. Na [...]
[...] powinien wiedzieć ? Każdy nawet początkujący miłośnik dźwigania ciężarów, wie, że podstawą do uzyskania dobrych rezultatów jest odpowiednia dieta, a przede wszystkim białko. Nie zawsze jednak wiemy, dlaczego akurat białko, skąd je brać, jak spożywać i co ono właściwie daje. Odżywianie w kulturystyce : Co to jest ładowanie węglowodanowe? [...]
[...] dla ektomorfika jest wskazana. Do każdego posiłku, z wyjątkiem przed i potreningowych, dodam jakieś warzywo. Banana będę zamieniał na inne owoce. Chcę jeszcze zwiększyć białko pochodzenia roślinnego. Starałem się tak ułożyć dietę, żeby jak najlepiej do mnie pasowała. Mam nadzieję, że mi się to udało. Chciałbym, żeby ktoś ocenił te zestawy, [...]
Hej! Od dłuższego czasu przeglądam forum i przemiany niektórych osób. W końcu zdecydowałam, że przyszedł ten moment bym sama porządnie wzięła się za siebie i pozbyła się dodatkowych kilogramów, które zalegają w kilku miejscach. W ciuchach nie wyglądam najgorzej, ale niestety pod nimi już tak. Na wstępie opiszę jak dorobiłam się zbędnego bagażu. [...]
Witam ponownie w nowym watku, tym razem z ankieta, dziennikami diety, podsumowaniem maja i planem na nastepne dwa miesiace. Jestem tu bo chce przejsc totalna metamorfoze, zmienic na zawsze sposob odzywiania, zrzucic pare kilo i wyrzezbic sylwetke. Przez lata mialam setki podejsc do tematu – czasami fikalam nozka i hantelka, zakupilam tone dvd, [...]
[...] 4. Błonnik a) Czym jest błonnik? b) Jak dużo błonnika potrzebuję? 5. Białko a) Dlaczego potrzebuję białka? b) Jak dużo białka potrzebuję? c) Przykładowe produkty zawierające białko d) Czym są aminokwasy? e) Najlepsze źródła białka 6. Tłuszcze a) Dlaczego potrzebuję tłuszczów? b) Jak dużo tłuszczów potrzebuję? c) „Złe tłuszcze” i ich główne źródła [...]
[...] Ważne jest zwłaszcza uzupełnienie węglowodanów i białka dla odbudowy tkanek mięśniowych. Na posiłek ten powinny składać się trzy główne elementy: produkty węglowodanowe, białkowe i warzywa. Jakie produkty na obiad/lunch Węglowodanowe - makaron pszeniczny - brązowy ryż - chleb i ziemniaki (tylko okazjonalnie) Zalecenia: - makaron pszeniczny [...]
[...] Pierwsza propozycja: Makaron bez jajeczny (lub inny) 150g Ser twarogowy chudy 100g Dżem truskawkowy niskosłodzony ok. 2 małych łyżek (15g.) Posiłek taki jest bogaty w białko i węglowodany, i posiada bardzo niską ilość tłuszczy. Przygotowywuje się szybko (makaron w zależności od rodzaju gotuje sie 4-10 min). No a przy tym jest raczej [...]
[...] temu miałem jakis 0,5 roku treningu z trenerem oraz jakąś dietą ale nie była to specjalnie dopięta dieta jak teraz. 6. DIETA: 3800-4000 kcal Dam poniżej cały jadłospis -białko: 355g -węglowodany: 470g -tłuszcz: 50g 7. ILE I JAKIE PRZEBYTE CYKLE STERYDOWE: Obecnie leci enan co 4 dni 250mg oraz 125mg deki 8. TRENING: (Dam poniżej) 9. CEL [...]
Waga:80 kg Wzrost:188cm Cel: redukcja a dokładniej zmniejszenie ilości tłuszczu w organizmie. Przy wahaniu wagi pomiędzy 76-80kg. Odżywki: białko- rozpuszczane w 250ml mleka http://www.sfd.pl/sklep/Trec_100_WHEY_PROTEIN_CONCENTRATE-opis25896.html aminokwasy- http://www.sfd.pl/sklep/Trec_Amino_4500-opis534.html spalacz- [...]
[...] i niegazowana. Chciałbym od przyszłego tygodnia jeśli będę już posiadał wagę kuchenna bardziej przyłożyć się do porcjowania i dokładnie ważyć i obliczać składniki pokarmu. To będzie mój 5 tydzień diety wiec chciałbym zimniejszych węglowodany nawet do 150 g a dodać zamiast tego białko. Co myślisz o moje diecie?? Czy cos byś dodał lub zmienił??