[...] Jednak nawet osoby niezwykle dbające o skład swojej diety mogą napotkać problem, z którym boryka się także większość z nas, konieczność dostarczenia odpowiednio dużej ilości białka w diecie. Na szczęście producenci odżywek wysokobiałkowych zadbali również i o tę grupę odbiorców. Mogą oni wybierać odżywki wysokobiałkowe o naturalnym [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru żelaza, którego zapasy w organizmach wegan, jak dowiodły badania, są średnio niższe w porównaniu do osób wzbogacających swoją dietę o produkty pochodzenia zwierzęcego. Najlepsze rozwiązania Jako dobre rozwiązanie [...]
[...] przy zastosowaniu pary. Rola w organizmie Jako, że niacyna wchodzi w skład koenzymów NAD i NADP, które odpowiedzialne są za to, jak nasz organizm metabolizuje węglowodany, białka i tłuszcze, będzie odpowiadać za przemiany energetyczne w naszym ciele. Będą one powiązane zarówno z działaniami anabolicznymi, jak i katabolicznymi. Niacyna bierze [...]
[...] Jednym z takich miejsc jest wyspa Ikaria. Dieta jest tam wyjątkowo uboga w cukier i białą mąkę, nie zawiera zbyt wiele czerwonego mięsa. Podstawą żywienia są tutaj roślinne białka, takie jak np. fasola. Grecy z wyspy Ikaria są bardzo spokojni, ucinają sobie drzemki w ciągu dnia, a to także z pewnością wpływa na długość życia. Podsumowanie Można [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru selenu – pierwiastka będącego niezbędnym składnikiem pokarmowym, zaliczanym do grupy mikroelementów. Teoretycznie dzienną normę zapotrzebowania na selen możemy wyrobić już tylko spożyciem 50 g orzechów brazylijskich [...]
W obliczu rosnącego problemu otyłości, zwłaszcza wśród osób w średnim wieku, istotne staje się zrozumienie i implementacja skutecznych metod zarządzania tą chorobą, jak i swoją wagą. Warto pomyśleć o tym jak najwcześniej. Dlaczego warto łączyć trening z odżywką białkową? Przed i po interwencji oceniano skład ciała i zachowania żywieniowe [...]
[...] na jakość budowanej masy mięśniowej. Z powodzeniem odżywka może stanowić stały element diety osoby trenującej. Ważne jest natomiast, aby dieta była zbilansowana, dostarczała białka z kilku źródeł pokarmowych, które różnią się profilem aminokwasów. Pamiętajmy jednak, że zbyt duża ilość mięsa nie jest korzystna dla ogólnego zdrowia. Co zapamiętać i [...]
[...] pokarmowy. W najcięższych przypadkach uczulenie może wywołać wstrząs anafilaktyczny, który zagraża życiu. Alergię na orzechy arachidowe powodują znajdujące się w orzeszkach białka Ara h 1 i Ara h 2. Oprócz orzeszków ziemnych uważaj także m.in. na: orzechy włoskie, orzechy nerkowca, brazylijskie, laskowe, makadamia, pistacje oraz kasztany. Możesz [...]
Jednym z największych problemów, z którymi borykają się osoby na dietach roślinnych, jest odpowiednie zbilansowanie poziomu podaży białka. Niektóre wegańskie produkty spożywcze być może są bogate w białko, jednak przy okazji mogą doprowadzić do nadmiarów niektórych substancji w organizmie. Na szczęście dla przeciwników konsumpcji mięs, ryb, [...]
Starsi ludzie są bardziej skłonni do ułatwiania sobie życia i korzystania z różnych pomocy, które ograniczają im wszelką aktywność. Jednak szkody, jakie niesie za sobą brak aktywności wraz z upływem lat mogą stać się naprawdę groźne dla ich zdrowia i sprawności. Skutki braku aktywności są u osób starszych o wiele poważniejsze niż u młodych. Poza [...]
Jeśli jesteś osobą, która woli usiąść do talerza wypełnionego jedzeniem bez negatywnego wpływu na zdrowie lub masę ciała, wówczas powinna Ci się spodobać idea tzw. volume eating. Co to jest i jak działa? Czytaj dalej, żeby zobaczyć, czy jedzenie objętościowe to rozwiązanie również dla Ciebie. Podsumowanie Jedzenie objętościowe to strategia [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
[...] w dużej mierze opiera swoją dietę na roślinach. Jego posiłki składają się z pełnych ziaren, orzechów, roślin strączkowych, zdrowych roślinnych tłuszczów, a źródło białka to bardzo często ryby i owoce morza. Niektórzy jedzą także nabiał i jajka. Dlaczego ludzie wybierają peskatarianizm? Dla korzyści zdrowotnych Istnieje wiele korzyści [...]
[...] wielu osób, weganie jedzą tylko przysłowiową sałatę. Nic bardziej mylnego. Uprzedzenia społeczne dotyczące wegan i ich wagi są bardzo krzywdzące. Na pewno jesz za mało białka Osoba na diecie wegańskiej może dostarczać białko z różnych źródeł, tak jak robią to osoby jedzące mięso. Dla dorosłych osób za dolną granicę dziennej podaży protein [...]
Sportowcy, w szczególności młodzi, którzy są na początku rozwijania swojego potencjału, dążą do osiągnięcia optymalnej wydolności sportowej, w związku z czym często sięgają po różnego rodzaju pomoce. Aby wesprzeć swój organizm w dążeniu do celów, wielu z nich zwraca uwagę na suplementację diety. Przed suplementacją Pamiętać należy, że każdy [...]
[...] jednak najczęściej dziać się tak może z powodu tego, że wegetarianin (a zwłaszcza weganin) może/powinien zjadać nieco więcej najbardziej sycącego makroskładnika, czyli białka. Innym powodem może być również większa ilość zjadanego błonnika niż ma to miejsce w przypadku diety zawierającej duży udział produktów ze świata zwierzęcego. To [...]
[...] pora posiłku. Pomiędzy nimi nie ma nic, poza wodą, kawą lub herbatą. Co jeść na te posiłki? Przede wszystkim zadbaj o to, żeby posiłki były zbilansowane - zawierały źródło białka, węglowodanów i tłuszczu. Staraj się też stawiać bardziej na tłuszcze roślinne, które są dla nas zdrowsze. Poniżej mała ściąga: Źródło białka: Mięso (piersi i inne [...]
[...] ligniny hemicelulozy gum śluzów pektyn Ponadto błonnikowi towarzyszą również składniki związane ze ścianą komórki roślinnej takie, jak: kwas fitynowy sterole roślinne białka krzemiany glukozydy Warto nadmienić, iż błonnik nie ulega trawieniu i wchłanianiu w naszym przewodzie pokarmowym. Ponadto nie jest też przyswajalny, a także nie może [...]
Seitan, tempeh, soczewica i tofu – co mają ze sobą wspólnego? Wszystkie są bezmięsnymi źródłami białka. „Mięso” bezmięsne zyskuje na popularności, ponieważ ludzie poszukują alternatyw dla białka zwierzęcego, które są bardziej przyjazne dla środowiska. Możesz nie planować przejścia na wegetarianizm lub weganizm, ale to nie znaczy, że nie możesz [...]
Każdy chce osiągnąć szczyt formy, jednak u większości na drodze do sukcesu stają lenistwo, wyuczone, błędne nawyki żywieniowe, brak wiedzy na temat dietetyki, treningu, suplementacji czy farmakologii. Jednym z najczęściej powielanych mitów jest „sprawa cardio”. Mówi się: „rób aeroby, a poprawisz formę, odtłuścisz się i osiągniesz sukces”. Bardzo [...]