1.Bilans azotowy jest to róznica azotu przyjętego w stosunku do azotu wydalonego. Żródłem tego azotu są białka. Zaleca sie dzienne spozycie na poziomie 2g/kg masy ciała. I te 2g/kg masy ciała polecam by były to jedynie białka pochodzenia zwierzęcego (białka roslinne niech nie zwiekszaja ilosci białka przyjetego). Należy pamietać, dodatni bilans [...]
[...] Stanowią one nie tylko źródło węglowodanów - głównych składników energetycznych naszego pożywienia - ale odgrywają także zasadniczą rolę w zaopatrzeniu organizmu w białka, błonnik po-karmowy, substancje mineralne i różne mikro-składniki. Cukry proste (glukoza, fruktoza) lub rozpuszczalne dwucukry (sacharoza) znajdują się głównie w [...]
[...] oraz szereg składników odżywczych niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania ustroju. Optymalnie zestawiona dieta powinna uwzględniać między innymi odpowiednią podaż białka - składnika niezbędnego dla utrzymania zrównoważonego lub dodatniego bilansu azotowego zapewniającego zachowanie lub przyrost masy mięśniowej. Białko stanowi cenny [...]
[...] lat temu głównym ich zastosowaniem było uzupełnianie aminogramu u wegetarian. W zwiazku z powyzszymi uważam iż najlepiej je przyjmować przed każdym posiłkiem w którym część białka jest pochodzenia roślinnego. Przykładowo: EAA plus ryż plus kurczak . Kurczak sam w sobie jak wiadomo ma aminogram "pełnowartościowy" , z kolei EAA plus ryż [...]
[...] uniwersalne niż wpi czy wph(choć przy tych jeśli dodamy tłuszcze czy błonnik z jedzenia to tez spowolnimy wchłanianie). Mimo to jest to dość szybko przyswajalny rodzaj białka. Whey Classic jest b. dobrą pozycją. Wersja econo jest tańsza, jest ok, ale wiadomo ze skoro cena jest nizsza to musi być to produkt "słabszy" niż whey classic, stąd [...]
[...] odżywczych takich jak witaminy i minerały,niezbędnych dla ogólnej sprawności.Piłkarze powinni stosować dietę,która dostarczy co najmniej 55%energii w postaci węglowodanów,15%białka,a resztę w postaci tłuszczu. Zmniejszenie spożycia tłuszczów Zmniejszenie spożycia tłuszczów pomaga osiągnąć formę na nowy sezon.Oto kilka pomysłów,jak tego dokonać: [...]
Białko i tłuszcze w sumie bez większej różnicy, warto dac wiecej na noc tłuszczu i nawet białka bo przez długi okres czasu nie bedziemy jedli(też zależy jaki typ diety preferujemy). około trneingowo mniej tłuszczy, ba nawet mniej białka można dać = mniej zalega jedzenie w ukł. pokarmowym, możemy skupić sie na treningu, a po nim, organizm jest [...]
Białko i tłuszcze w sumie bez większej różnicy, warto dac wiecej na noc tłuszczu i nawet białka bo przez długi okres czasu nie bedziemy jedli(też zależy jaki typ diety preferujemy). około trneingowo mniej tłuszczy, ba nawet mniej białka można dać = mniej zalega jedzenie w ukł. pokarmowym, możemy skupić sie na treningu, a po nim, organizm jest [...]
Białko i tłuszcze w sumie bez większej różnicy, warto dac wiecej na noc tłuszczu i nawet białka bo przez długi okres czasu nie bedziemy jedli(też zależy jaki typ diety preferujemy). około trneingowo mniej tłuszczy, ba nawet mniej białka można dać = mniej zalega jedzenie w ukł. pokarmowym, możemy skupić sie na treningu, a po nim, organizm jest [...]
Białko i tłuszcze w sumie bez większej różnicy, warto dac wiecej na noc tłuszczu i nawet białka bo przez długi okres czasu nie bedziemy jedli(też zależy jaki typ diety preferujemy). około trneingowo mniej tłuszczy, ba nawet mniej białka można dać = mniej zalega jedzenie w ukł. pokarmowym, możemy skupić sie na treningu, a po nim, organizm jest [...]
[...] C i kwasowi solnemu, który zawarty jest w soku żołądkowym. Przyswajanie go zwiększają kwas askorbinowy (wit. C), niektóre aminokwasy oraz tzw. meat factor - występujący w białkach mięśniowych (mięso, drób, ryby), a utrudniają m. in. wapń, niektóre białka roślinne, fosforany i szczawiany. Żelazo jest: składnikiem hemoglobiny, mioglobiny i wielu [...]
Białka pochodzenia zwierzęcego posiadaja pełen aminogram, białka roślinne niepełny, najważniejsze są aminokwasy egzogenne których to właśnie nie ma wszystkich w roślinnych a w zwierzęcych tak, to w takim wielkim skrócie, i nikt tutaj nic nowego nie wymyśli, weganie nie maja na scenie żadnych osiagniec i mieć nie będą, bo nie są w stanie dojść ze [...]
sory wodyn, ale nie moge oprzec sie pokusie... tommo666: smieszny jestes, wpisz CHOCIAZBY w google i poczytaj o tym, ze tylko niektore BIALKA ROSLINNE (o ktorych caly czas pisze) zawieraja pelen aminogram. A teraz uswiadom sobie ze to ty nie skonczyl bys podstawowki co wiecej skoro tak naciskasz na ta edukacje powiedz co ty skonczyles, pochwal [...]
[...] węglowodanami. Każdy może o tym poczytać. Napewno bazujcie na tłustych mięsach, rybach, orzechach, nasionach, olejach, oliwach, tłustych serach żółtych/ 4. Podaż białka w obecności tłuszczy Gdy jest zbyt dużo białka w 1 posiłku w towarzystwie tłuszczy zawsze pojawia się niechciana retencja. Uważam, że białko jest przecenianym [...]
[...] połowy innych nie było :-) Aminokwasy endogenne (w ograniczonym zakresie) organizm wytworzy sobie sam. Ile tego trzeba? No właśnie rozbijamy się o podaż, a raczej nadpodaż białka we współczesnej cywilizacji. A środowisko BB to już całkiem z tym białkiem ma bzika. Łatwo zjeść za dużo białka, ale tylko dlatego, że nie pilnuje się podaży [...]
Zawsze możecie jeszcze spróbować przetestować białka roślinne - niekoniecznie sojowe, ale np. białko z konopi, ryżu czy grochu. Są też na rynku miksy zawierające te wymienione powyżej. Nie pomogę jeżeli chodzi o smak czy jakość, bo jeszcze nie miałam okazji spróbować, ale jest to jakaś dodatkowa opcja.
Panie i Panowie! Temat odżywki, znalazłem sporo ale to naprawdę sporo odżywek białkowych, jednak co mi się nie podoba, są to białka roślinne - z ryżu,konopii itd. a jak wszyscy wiemy produkty, które wymieniłem, chociażby ryż jest produktem węglowodanowym, dlatego też chyba nikt nie wlicza tych 2g białka z ryżu do swojego bilansu. Przynajmniej [...]
[...] mają pełną pulę aminokwasów protegonneych (budujących bialka) których jest 20 oraz odpowiednie proporcje pomiędzy ich ilością co warunkuje lepszą wchłanialność. Zaś białka roślinne są niepełnowartościowe co jak możesz się domyślić nie zawierają pełnej puli aminokwasów protegonnych a brak nie których aminokwasów ogranicza wchłanialność [...]
Tofu to raczej jako zamiennik indyka. No i tofu też ma trochę tłuszczu. Jak koniecznie musi być więcej białka to bym też dorzuciła skyra, 100 gram to mało jest. Jak jesz zupy, to można do nich dodawać bezsmakowe białka roślinne. I zerknij na kvar z biedry. Dużo białka, mało fatu, znośna ilość węgli. Swoją drogą, te brakujące 10 gram białka to i [...]