1. Tak, można smażyć, a mało tego proces smażenia oraz pieczenia eliminuje z danego mięsa więcej wewnętrznego tłuszczu niż np. gotowanie. Mimo, że kurczak z rożna wydaje się na pierwszy rzut oka bardziej tłusty, to tak naprawdę zawiera on mniej tłuszczu niż kurczak z gotowany (związane jest ot z temperaturą obróbki termicznej). Większość osób jest [...]
Cześć! Jeżeli dopiero rozpoczynasz przygodę z odchudzaniem, to zacznij jak Pan Bóg przykazał i oręż w postaci spalaczy tłuszczu zostaw na sam koniec redukcji. Rozpocznij od obliczenia jak dużo kalorii potrzebujesz, możesz skorzystać z poniższego kalkulatora: Gdy wyliczysz zapotrzebowanie warto zadbać o odpowiedni podział makroskładników: Białko [...]
Cześć! Po redukcji warto by było wskoczyć na swoje zero kaloryczne na tydzień dwa. Tutaj znajdziesz wzór który pomoże Ci to obliczyć -> http://www.sfd.pl/-t276436.html .
Witam. W praktyce jeśli restrykcje energetyczne są zbyt głębokie rośnie ryzyko utraty tkanki mięśniowej i adaptacyjnego spowolnienia metabolizmu. Jeśli natomiast deficyt jest zbyt płytki, to nie osiąga się zamierzonych efektów bądź też postępy są zbyt wolne, poza tym organizm umie się adaptować do zmian w spożyciu pokarmu. Zmieniony przez - [...]
W celu redukcji tkanki tłuszczowej konieczny jest deficyt energetyczny. Optymalne jego ustawienie przysparza wielu problemów. W praktyce jeśli restrykcje energetyczne są zbyt głębokie dietę trudno utrzymać w praktyce, pojawia się trudny do opanowania głód, dodatkowo rośnie ryzyko utraty tkanki mięśniowej i adaptacyjnego spowolnienia metabolizmu. [...]
Cześć! Jeżeli makro już masz wyliczone, to podział makroskładników jest relatywnie prosty: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: mięsa/podroby/ryby/jaja/twarogi/sery/odżywki białkowe. Tłuszcze powinny stanowić 30% kaloryczności Twojego żywienia. Stanowią one podstawę w budowie gospodarki [...]
Witaj, jest to do przyjęcia pod warunkiem że będziesz się trzymał wyznaczonych kalorii i będziesz korzystał z produktów o maksymalnie niskim stopniu przetworzenia. Dobrze jednak abyś wiedział że dieta niskowęglowodanowa w żaden sposób nie ma przewagi nad dietą z tradycyjnym rozkładem makroskładników. Osobiście minimalnie podniosłabym białko do [...]
Białko wieloskładnikowe, czyli złożone z kilku różnych frakcji jest dla wszystkich, tych samych osób, które spożywają zwyczajne koncentraty czy izolaty białka serwatkowego. Z reguły białka takie jak SFD 6 Protein Complex - https://www.sfd.pl/sklep/SFD_NUTRITION_6_Protein_Complex-opis29225.html, czyli odżywka białkowa złożona z 6 frakcji białka: [...]
/SFD/2023/3/29/7e6a2799fb064397901777823f2ca199.jpg Powrót do treningów po przerwie powinien się składać z kilku etapów. Najpierw powinniśmy sprawdzić nasz stan zdrowia czy przypadkiem w okresie bez treningów nie pogorszyło się nasze zdrowie lub nie nastąpiły jakieś przeciwwskazania do treningów siłowych. Kolejnym krokiem jest ustalenie naszych [...]
Cześć! To zależy co chcesz osiągnąć kupując ten produkt. Jeżeli Twoim celem jest podkręcenie odrobinę metabolizmu i pomoc na ostatniej prostej w redukcji, to jak najbardziej jest to produkt godny polecenia. Natomiast tak jak napisałem, będzie to produkt dobry gdy masz wszystko dopięte, to znaczy dopięty trening oraz dieta.
Witam , jeśli deficyt energetyczny jest zbyt głęboki, automatycznemu włączeniu ulega tzw tryb oszczędny, który powoduje zmniejszenie wydatkowania energii. W ten sposób mimo, że trenujemy dużo – spalamy stosunkowo niewiele. Co więcej do akcji wkracza kortyzol, który doprowadza do nasilonej proteolizy – zamiast spalać tłuszczu, zaczynamy spalać [...]
Cześć! Na samym początku oblicz ile tak naprawdę Twój organizm potrzebuje aby redukować. Tutaj możesz znaleźć wzór do obliczenia zapotrzebowania ->http://www.sfd.pl/-t276436.html Pamiętaj o odpowiednim podziale na makroskładniki: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g białka to 4 kcal. Źródłami białka są: [...]
Oczywiście że tak! Jest to niezwykle popularne zestawienie suplementów, które w połączeniu z dietą i treningiem gwarantuje uzyskanie sportowego wyglądu. Wyższy udział białka w diecie powinien być podstawą każdej dobrze zaplanowanej redukcji wagi. Dlaczego? Wyższy udział białka przyspiesza tempo przemiany materii, daje uczucie większej sytości, [...]
Zacznę od kalorii. Ja bym spróbowała wystartować na nieco mniej niż 2000 kcal. Chyba, że jakoś bardzo Ci się spieszy, to wtedy 1800 kcal, ale to już kosztem jakości. Jesteś jesteś osobą, która lubi wysiłek fizyczny, to pogłębianie deficytu kalorycznego przeniosłabym raczej na stronę aktywności fizycznej, a nie ujmowania kalorii w diecie. Przede [...]
Też się zastanawiam, nie jakiego ale ile treningu potrzeba aby utrzymać formę. Kończę niebawem masę, potem redukcja, a potem chcę odpocząć. Od 4 lat w głowie mam tylko masa, masa, masa, redukcja, redukcja....... Chciałbym jednak utrzymać to co zbudowałem, wiem dieta, białko najważniesze, a raczej jego poziom 2,5 -3 gr/kg Ale ile razy ma być [...]
/SFD/2022/11/9/6e28517327cf4cc595ec028bcca0aba5.jpg Nie ma jednej uniwersalnej metody podziału makroskładników w diecie. Jeśli jesteś zdrowy to najczęściej obliczasz swoje zapotrzebowanie i w przypadku diety zbilansowanej rozkładasz sobie 2g na kilogram masy ciała białko, 1g tłuszczy, a reszta z węglowodanów. To często stosowany podział [...]
Cześć! Jeżeli chodzi o dobry spalacz do poprawienia redukcji to zachęcam do skorzystania z serii REDOX: Redox Extreme - https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Redox_Extreme-opis37698.html Redox Hardcore - https://sklep.sfd.pl/ALLNUTRITION_Redox_Hardcore_2.0-opis39427.html Kolejna i najważniejsza rzecz, to dopięcie diety. Zachęcam do obliczenia [...]
Witam , tak naprawdę powinno się brać pod uwagę ilość tkanki tłuszczowej, jaką ma dana osoba. Zapotrzebowanie kogoś, kto waży 90 kilogramów i posiada 9% tkanki tłuszczowej, będzie inne niż zapotrzebowanie kogoś, kto waży 90 kilogramów przy 20% tkanki tłuszczowej. Dzieje się tak dlatego, że sucha masa ciała jest znacznie bardziej aktywna [...]
Taka jaką jesteś w stanie utrzymać bez wpadek i odstęp w jak najdłuższym przedziale czasowym. Najlepszym sposobem będzie wyeliminowanie z diety tego, co doprowadziło Cię do obecnego stanu (nadwagi). Jaka dieta? Dieta o ujemnym bilansie kalorycznym. Oczywiście nie mówię tutaj o jakimś drastycznym deficycie. Zacznij od obliczenia swojego dziennego [...]