SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

badanie

  • Chemioterapia jest wyniszczającym rodzajem terapii, dla wielu osób stanowi jednak ostatnią deskę ratunku. Rak i skutki uboczne związane z jego leczeniem powodują utratę sprawności fizycznej. Badanie naukowe W jednym z badań tym oceniano wpływ ćwiczeń aerobowych i siłowych na sprawność fizyczną hospitalizowanych pacjentów z rakiem podczas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3840 Data: 2021-08-03 13:57:48
  • Czy warto jeść awokado? Awokado dla zdrowia i urody!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] skutkowało niższym ciśnieniem krwi i lepszym poziomem lipidów we krwi. Włączenie tłuszczów nienasyconych do diety w tym awokado może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Inne badanie wykazało, że ​​dieta śródziemnomorska, bogata w tłuszcze jednonienasycone obniżała prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z sercem. Utrzymanie stałego poziomu cukru [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 913 Data: 2022-08-23 12:25:25
  • Mniej węglowodanów to lepsza pamięć?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] Ketony są uwalniane w momencie, kiedy ciało przestawia się na spalanie tłuszczu i kiedy zaczyna czerpać energię nie z węglowodanów, ale właśnie tłuszczów. Oczywiście, aby badanie zostało przeprowadzone bezpiecznie i sensownie wszyscy uczestnicy zarówno przed, jak i po okresie diety zostali poddani szeregom badań w celu określenia stanu zdrowia [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1203 Data: 2018-05-11 17:47:00
  • Sportowcy siłowi w planach ukierunkowanych na rozwój siły kończyn dolnych zazwyczaj stosują mieszane ćwiczenia z wykorzystaniem znacznego obciążenia, jak: przysiad, martwy ciąg, czy wznosy bioder (hip thrust). Okazuje się, że nie musimy wybierać, które z ćwiczeń zastosujemy na tylną taśmę mięśniową. Połączyć powinniśmy oba, gdyż wykazują [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8746 Data: 2018-05-15 10:45:11
  • Kreatyna, leucyna, karnityna i witamina D3 wspierają wzrost masy mięśniowej u osób nietrenujących. Wykorzystanie tytułowych suplementów diety, jak kreatyna, karnityna, leucyna i witamina D, przyczynia się do wzrostu muskulatury osób nietrenujących. Do tego typu wniosków doszli badacze w opublikowanym periodyku dla "Nutrition & Metabolism". [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11891 Data: 2018-05-20 11:17:39
  • Lekkie śniadanie sprzyja odchudzaniu

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] które obserwowali przez 14 dni. Rejestrowano przez ten czas ilość spożywanych kalorii i okres dnia, w którym były one jedzone. Badacze wzięli pod uwagę zależność pomiędzy nawykami śniadaniowymi, a ilością spożywanych kalorii. Z kompletnym badaniem możesz zapoznać się tutaj: https://nutritionj.biomedcentral.com/articles/10.1186/1475-2891-10-5

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11321 Data: 2018-06-03 10:53:16
  • Jeżeli zapytamy osoby trenujące, jaki system treningowy daje większe rezultaty, większość odpowie, że wykorzystanie progresji obciążenia sprawdza się najlepiej, jeżeli zależy nam na przyrostach masy i siły. Okazuje się jednak, że niekoniecznie. Badanie Naukowcy z Brazylii z Uniwersytetu Northern Parana wykorzystali w badaniu 33 kobiety w wieku 60 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4664 Data: 2018-08-08 15:07:09
  • [...] strony osoby, które chcą wyciskać więcej, powinny zadbać o to, aby wzmocnić również tricepsy, co przełoży się na wynik na sztandze. W mojej opinii przydałoby się dodatkowo badanie uzupełnić o pomiary EMG (elektrycznej aktywności mięśnia), które by dały obraz tego, jak wygląda aktywacja poszczególnych grup mięśniowych podczas ruchu wyciskania. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11171 Data: 2019-08-24 19:50:15
  • Przejście na dietę redukcyjną (deficyt kaloryczny) stanowi wyzwanie dla muskulatury, w kontekście utrzymania jej rozmiarów. Dlatego w okresie odchudzania, wykorzystujemy cały wachlarz suplementacji antykatabolicznej (przeciwdziałającej rozpadowi tkanki mięśniowej).Na naszych półkach znajdziemy aminokwasy rozgałęzione BCAA, aminokwasy EAA, kreatynę [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2944 Data: 2019-09-26 09:32:20
  • Dla wielu bywalców klubów fitness aktywność fizyczna jest przede wszystkim narzędziem w redukcji wagi lub utrzymania szczupłej sylwetki. Największa część z nich przykłada szczególna uwagę do ćwiczeń cardio, unikając przy tym wysiłku typowo siłowego. Czy słusznie? Czy trening cardio jest skuteczniejszy, niż siłownia w kontekście odchudzania? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2813 Data: 2019-11-23 12:12:24
  • Jak donoszą wyniki badań, dorosłe kobiety cierpiące na trądzik mogą przynajmniej częściowo rozwiązać problemy skórne, spożywając kilka razy w tygodniu ryby, zamiast mięsa, i jednocześnie zwiększając spożycie owoców i warzyw. Pomocne może być również zmniejszenie stresu w codziennym życiu. Badanie Włosi przebadali 518 kobiet w wieku powyżej 24 [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3015 Data: 2020-03-15 20:36:43
  • Istnieje coraz więcej dowodów na to, że stres oksydacyjny odgrywa ważną rolę w rozwoju i progresji miażdżycy. Witamina C jest głównym rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem w ludzkim osoczu i postawiono hipotezę, że chroni przed rozwojem choroby niedokrwiennej serca. Interpretacja Przykładowo miażdżyca i choroba niedokrwienna serca (CHD) są [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1597 Data: 2021-05-29 14:06:30
  • Wbrew starszym opracowaniom i danym pochodzącym z lat 70. i 80. XX wieku obecnie wiemy, iż nie ma żeńskich i męskich hormonów. Testosteron odgrywa dużą rolę u kobiet, a estradiol ma ogromne znaczenie, chociażby dla hipertrofii, ilości tkanki tłuszczowej, zdrowia układu sercowo-naczyniowego i regulacji libido u mężczyzn. U mężczyzn niski poziom [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 732 Data: 2021-08-12 13:16:11
  • [...] z jej zalet może być przyjemniejszy zapach naszego ciała. Czy są na to jakieś dowody? Jedzenie mięsa a zapach ciała W 2006 roku para czeskich naukowców opublikowała ciekawe badanie. Zrekrutowano 17 ochotników płci męskiej, którzy albo spożywali duże ilości czerwonego mięsa, albo całkowicie go unikali przez dwa tygodnie. Ostatniego dnia zebrano [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3804 Data: 2021-11-23 12:03:56
  • Na pogorszenie wrażliwości insulinowej najsilniej wpływa nieaktywność fizyczna, dieta bogata w cukry proste i niezdrowe tłuszcze. Szybko owocuje przyrostem tkanki tłuszczowej, która jest aktywna metabolicznie i ma wpływ na środowisko hormonalne i glikemię. Czy dieta wegetariańska wpływa na wrażliwość na insulinę? Diety bogate w węglowodany o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1779 Data: 2022-05-18 23:49:31
  • Ekspozycja na światło słoneczne jest niezbędna człowiekowi do syntezy witaminy D, jednak nadmierne narażenie na promieniowanie UV powoduje rozmaite problemy, przyspiesza starzenie się skóry i może wywoływać raka. Czerniak złośliwy jest potencjalnie śmiertelną postacią raka skóry, a częstość jego występowania wzrasta w Stanach Zjednoczonych i na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 740 Data: 2022-06-18 14:27:49
  • [...] ciśnienia krwi, obniżenia stężenia trójglicerydów i zmniejszenia całkowitego wydzielania insuliny, przy jednoczesnym zwiększeniu wrażliwości na insulinę.  Co wykazało badanie naukowe? Okazało się, że podawanie beberyny łagodzi wywołane alkoholizmem uszkodzenie wątroby poprzez hamowanie stanu zapalnego oraz regulację wychwytu kwasów [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1376 Data: 2023-03-03 06:22:37
  • Raki przewodu pokarmowego należą do najczęstszych typów nowotworów. W 2018 r. na całym świecie chorowało na nie ponad 4,1 mln osób i były przyczyną 2,6 mln zgonów. Są szczególnie powszechne w Azji. Raki przewodu pokarmowego obejmują nowotwory okrężnicy, żołądka, trzustki, przełyku, odbytu, pęcherzyka żółciowego, wątroby i dróg żółciowych.  [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 532 Data: 2023-08-25 13:58:53
  • BCAA hamuje wzrost tkanki tłuszczowej

    Artykuł
    Badania naukowe

    Jeżeli widzisz, że przybierasz na wadze, uzupełnienie diety w dodatkowe aminokwasy może zahamować wzrost tkanki tłuszczowej. Naukowcy z Japonii przeprowadzili eksperymenty, które potwierdziły, że stosując BCAA łatwiej jest zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej. BCAA Z reguły sportowcy stosują BCAA, jako środek chroniący mięśnie przed katabolizmem. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6857 Data: 2018-12-01 08:56:45
  • Czy białko sojowe wpływa na cholesterol?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1098 Data: 2019-08-18 10:40:09